BVCB bezorgt Rijsoord nog meer hoofdpijn

Rijsoord – BVCB 1 – 2 (0 – 1)

Veel clubs moesten de winterstop noodgedwongen met minimaal een week verlengen. Het winterse weer maakte veel velden onbespeelbaar. BVCB kan wel afreizen naar Ridderkerk om het op te nemen tegen rode lantaarndrager Rijsoord. Op het goed bespeelbare kunstgrasveld dicteert BVCB grotendeels het duel, met verzorgd voetbal, veel balbezit, maar zonder veel verrassing en fraaie momenten. Omdat BVCB de verdiende 0-1voorsprong niet weet uit te bouwen, komt de winst een kwartier voor tijd nog in gevaar. Met een lucky goal wordt Rob Vrijenhoek alsnog de matchwinnaar voor de Hoeksenaren.

Bij wedstrijden direct na de winterstop wordt vaak de vraag gesteld hoe de spelers, de elftallen uit de winterstop komen. BVCB pakte op 2 januari de training alweer op en speelde oefenwedstrijden tegen Blijdorp en Die Haghe (1-1). Eerstgenoemd duel werd gespeeld in Lissabon waar de Hoeksenaren en de Rotterdammers in de stromende regen het tegen elkaar opnamen. BVCB was met 5-1 duidelijk een maatje te groot.

Wellicht kan dit laatste ook gezegd worden over de krachtsverhoudingen tussen Rijsoord en BVCB, zonder dat dit in de cijfers is terug te zien. De ploeg van Dick Boereboom kent in de openingsfase veel balbezit en laat de bal veelvuldig rondgaan. Dat doet het in een niet al te hoog tempo, met regelmatig ballen die terug worden gespeeld, waardoor het schouwspel bijna saai wordt.

Rijsoord trekt zich veelvuldig terug en hanteert als het ware twee verdedigende linies vlak voor elkaar, waar het vinden van een opening niet eenvoudig is. Het open spelen van de defensie moet dan via steekballetjes achter de verdediging of door een individuele actie. Leon van den Berg weet een aantal keer Ricoberto Luijando weg te sturen, maar diens voorzetten laten veel te wensen over. En op momenten dat de voortzetting wel goed verzorgd is, komt er geen BVCBspeler in de buurt van de bal om gevaar te stichten.

De eerste kans voor BVCB komt van de voet van Michael de Rooy, die een lange bal van achteruit van Mike Hollenberg goed controleert, maar daarna zijn inzet naast ziet gaan. Niet veel later komen de gastheren goed weg, als een indraaiende corner van Joshua Vermeer op de binnenkant van de paal belandt.

Na een half uur spelen komt Rijsoord voor het eerst enigszins in de buurt van BVCBdoelman Massimo van Ewijk. De kopbal van Timo Versteeg na een vrije trap heeft weinig om het lijf. Vijf minuten later komt BVCB op voorsprong. Een puike voorzet van Evan Blom wordt uitstekend binnen gekopt door de Rooy. Het doelpunt is een van de zeldzame hoogtepunten van de eerste helft.

Voor er gerust gaat worden, krijgt BVCB nog twee keer de gelegenheid om met een ruimere marge de kleedkamer op te zoeken. Eerst laat keeper Sander van Groningen de bal los na een hoekschop van Vermeer. Hollenberg slaagt er net niet in om de bal over de Rijsoordgoalie te koppen. Vervolgens profiteert Luijando van balverlies van Francesco Messina, waarna een voorzet volgt, die net niet door de Rooy kan worden binnen getikt.

De tweede helft start met maar liefst vier corners op rij voor BVCB. Even zoveel keer, leidt het niet tot een tweede treffer. In het verloop van de tweede helft zullen de bezoekers maar liefst nog acht hoekschoppen mogen nemen. Ook die leveren de blauwwitten niets op.

Met een fraaie balcontrole gevolgd door een leep passje weet Blom Vrijenhoek een goede kans te bieden. Het slappe schot van Vrijenhoek eindigt simpel in de handen van Van Groningen. In de volgende aanval die hierop volgt wordt Blom middels een sluwe steekpass bediend door Nick Mahieu. De vlammende uithaal van Blom eindigt op de vuisten van Van Groningen.

Door het uitblijven van een tweede doelpunt van Hoekse makelij, blijft een voortijdige beslissing uit. Ondanks dat Rijsoord tot een kwartier voor het einde nog niet één keer gevaarlijk is geweest, komt de ploeg van Johan Versluis toch langszij. Na een geblokt schot van Blom schakelt Rijsoord vliegensvlug om. Jari Bendt is veel sneller dan Hollenberg en komt met een goede voortzetting bij Kevin Versteeg, die met een lage schuiver Van Ewijk het nakijken geeft. De Hoekse doelman heeft daarvoor niet één keer handelend op moeten treden en had als enige taak om zich enigszins warm te houden.

BVCB is niet echt van slag en gaat op zoek naar de winst. Invaller Ferdi Sinar maakt gebruik van zijn snelheid, laat Messina zijn hielen zien en legt de bal goed af op Vrijenhoek. De uithaal die de Hoekse middenvelder in gedachte heeft, wordt in de praktijk een totaal verkeerd geraakte bal, maar wel één die met een gelukkige curve in het doel eindigt. Even later zijn de rollen omgedraaid en ontvangt Sinar de bal van Vrijenhoek. Het schot van Sinar verdwijnt bij de tweede paal naast.

In de slotfase van het duel krijgt de thuisploeg toch nog twee goede mogelijkheden. Op een laag schot van Dogukan Kulup heeft Van Ewijk een gedegen antwoord. Het laatste wapenfeit van Rijsoord is een laag schot dat luttele centimeters langs het Hoekse doel verdwijnt.

BVCB is blij met de drie punten, maar niet tevreden over het niet verzilveren van de kansen. Rijsoord, vorig seizoen gedegradeerd uit de hoofdklasse, wacht nog steeds op de eerste overwinning van het seizoen. Voor Versluis wordt het nog een zware dobber om zijn ploeg te behoeden voor een tweede degradatie op rij. De oud-prof (ex FC Dordrecht) werd in de winterstop aangesteld, na het plotselinge vertrek van trainer Marco van Rijn. Van Rijn al 21jaar in het trainersvak, heeft zoals hij het zelf noemt “het asociale voetbalwereldje” voor goed verlaten.

BVCB ontvangt komende zaterdag koploper Xerxes/DZB, dat dit weekend nog niet in actie kwam.

Opstelling BVCB: Massimo van Ewijk, Mitchell Feijen, Leon van den Berg (82’ Giovanni de Groot), Evan Blom, Joshua Vermeer, Rob Vrijenhoek, Mike Hollenberg, Nick Mahieu, Michael de Rooy(61’ Coen Barg), Jeremy de Hoog, Ricoberto Luijando (70’ Ferdi Sinar)

Redactie: Henk-Piet Goudappel
Foto: Archief

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten