Goed herstel van Blauw-Zwart

De wedstrijd was nog geen 2 minuten bezig toen Bram Smit doorbrak en vervolgens door doelman Tijn Kraak op randje 16 metergebied werd getorpedeerd. Alles wat Blauw Zwart was claimden een strafschop daar de keeper op dat moment de laatste man was en Smit binnen de 16 werd neergehaald. Scheidsrechter Jean-Paul Jager beoordeelde het geheel toch anders. Bram Smit liep in de breedte en was nog net niet binnen het strafschopgebied. Dus geen rood en geen strafschop. Een gele prent was volgens de regels terecht geweest. Doelman Tijn Kraak redde met deze actie al vroeg in de wedstrijd zijn team en kwam zonder kaart weg.  De interpellatie van de arbiter was duidelijk anders dan van de trouwe Blauw Zwart aanhang. De toepassing van het naleven van de regels, zonder VAR,  ligt de beslissing duidelijk bij de arbiter. Geen strafschop maar wel een vrije trap, op de rand 16 meter, recht voor het doel. De uitwerking van de vrije trap, die door Illiass Assabban werd genomen ging wonderschoon langs de muur en doelman Kraak onhoudbaar tegen het net  achter de doelman. Het deed de Blauwen goed om al zo vroeg op voorsprong te komen. Al snel bleek dat de Blauwen uit de blamage van vorige week, uitwedstrijd Lugdunum, een les hebben geleerd. De Blauwen hielden de gehele spelduur van de eerste helft het heft in handen. Veel balbezit met snelle positiewisselingen in alle linies. Jammer was dat in de 12e minuut Frank van de Riet geblesseerd het strijdtoneel met een spierblessure moest verlaten. Het elftal werd gecompleteerd met wisselspeler Tommy de Jong. Ook weer een speler die je in alle linies kan laten spelen. Hij stelde in de 24e minuut doelman Kraak met een vlijmscherp schot op de proef.

Klasse doelpunten

Na de theepauze kwamen de mannen uit Kudelstaart sterk terug. Hun tempo lag aanzienlijk hoger dan in de eerste 45 minuten. De hamvraag bij de Wassenaarders was hoe zij de druk van RKDES konden weerstaan. In de 54e minuut kregen zij een vrije trap vanaf links net buten het 16 metergebied te nemen. Het was Mike van den Bergen die de bal vanaf de linker kant van buiten het strafgebied als een kanonskogel schuin hoog in de verste hoek van de Blauw Zwart doelman inschoot. De Wassenaarse doelman was op deze fantastische trap volledig kansloos.

Prima uitstraling van de Blauwen

In tegenstelling met de wedstrijd verleden week tegen Lugdunum, hervonden de Blauwen zich vrij snel. Het grote positief punt in deze wedstrijd kwam na de gelijkmaker. Goed en wel was de druk van RKDES de eerste 10 minuten van de 2e helft.   Na de les van vorige week was de controle over de wedstrijd weer snel bij de Blauwen. Het was een lust voor ogen hoe de spelers als team fungeerden.  Dit uitte zich in de 60e minuut met een schitterend doelpunt van uitblinker en “Man of the Match” Raymond Vosse. Hij schoot na een goed genomen hoekschop van Kaj Kronenburg, waarna de afgeslagen bal voor de voeten van Raymond Vosse terecht . Vosse bedacht zich geen moment en pegelde de bal in een streep langs de DES-doelman Kraak. Een beauty van een doelpunt. Na deze stand van 2-1 ging Blauw Zwart door, de 3-1 kon niet uitblijven.  In de 62e minuut was het de hardwerkende en sterk aan de bal spelende, met een actieradius van Hier tot aan Tokio, Kaj Kronenburg,  die na een wervende actie de bal bij Assabban deed belanden, die de eindstand 3-1 op het scorebord liet aantekenen.  Jammer in de strijd was dat Illiass Assabban menig aanslag in deze wedstrijd moest incasseren. In de 65e minuut kreeg nummer 14 van RKDES hiervoor een gele kaart gepresenteerd. Mede door de uitmuntende leiding van arbiter Jean – Paul Jager bleef deze sportieve en soms felle wedstrijd volledig onder controle. Een arbiter die in de komende periode zeker nog van zich zal laten horen in de hogere klassen.

Botsing

In de 80e minuut kwamen in een luchtduel Kim Theil – vandaag weer een toonaangevende captain – gepositioneerd op de juiste plek in het team – in botsing met Xander Vredenbregt beiden op weg naar de bal. Op hun hoogste punt kwamen hun hoofden zonder bal ertussen tegen elkaar. Het leek op het veld een volledig slagveld. Twee aan het hoofd geblesseerde spelers moesten uiteindelijk naar het ziekenhuis voor verdere controle en behandeling.  Wout den Hollander verving de goed spelende Xander Vredenbregt  op de rechtervleugelverdediging. Even later moest Kim Theil die met enige hechtpleisters de strijd weer had hervat, zich laten vervangen door Calvin de Jong .

Resumerend: Blauw Zwart was voetballend de betere ploeg. Alle linies functioneerden goed, een prima teamgeest. Trokken na 10 minuten in de 2e helft de wedstrijd volledig naar zich toe.

Aanstaande zaterdag de uitwedstrijd tegen koploper Nieuwkoop, aanvang 14.30 uur. Thuis  liepen de Blauwen met “Bamboe voetbal” tegen een geflatteerde 5-0 nederlaag. Een onfortuinlijke nederlaag. Aanstaande zaterdag zullen zeker veel supporters meereizen naar Nieuwkoop om bij deze revanche de Blauwen aan te moedigen.

Redactie en foto’s: Coos Hübscher