BVCB koopt weinig voor punt tegen NSVV

BVCB – NSVV 1 – 1 (1 – 0)

Op voorhand is de missie voor BVCB duidelijk: in de thuiswedstrijd tegen NSVV moet gewonnen worden, wil de ploeg niet afdalen naar de lagere regionen van de eerste klasse D. Op het kletsnatte sportpark de Sporthoek waar uitgeweken moet worden naar het gladde kunstgras, slaagt BVCB er niet in, om geheel aan de opdracht te voldoen. De thuisclub verschaft zich op slag van rust wel een voorsprong, maar moet die na de pauze prijsgeven. Even lijkt BVCB vlak voor het einde de volle buit binnen te halen, maar het ziet het doelpunt afgekeurd worden.

Vanwege de overvloedige regenval in de afgelopen week is het hoofdveld aan het Sporthoekpad onbespeelbaar. Gedurende de wedstrijd is het op een paar korte momentjes na geen moment droog. Het vraagt van BVCB en tegenstander NSVV aanpassingen in het spel, daar het kunstgras zo glad is dat veel ballen doorschieten. BVCB mag van de tegenstander uit Numansdorp de aanvallende partij zijn, wetende dat onder genoemde omstandigheden verdedigen eenvoudiger is dan aanvallen. Het levert een duel op waarin zich amper kansen voordoen.

BVCB start met de weer geheel fitte Michael de Rooij in de basis en ook Coen Barg verschijnt aan de aftrap. Dick Boereboom kan geen beroep doen op Ricoberto Luijando, die twee duels schorsing moet uitzitten, na zijn rode kaart een week eerder. Barg vervangt de geblesseerde Nick Walbeek. Ook de zieke Rob Vrijenhoek is niet beschikbaar; zijn plaats wordt ingenomen door Menno Vooges.

Al vroeg in de wedstrijd krijgt BVCB een enorme kans om de score te openen. Een flitsende aanval begint met goed ingrijpen van Giovanni de Groot, die vervolgens Michael de Rooij weet te vinden. De lange spits zoekt de combinatie met Evan Blom en vormt daarna het aanspeelpunt na een voorzet van diezelfde Blom. Vrij voor doelman Hartgens faalt De Rooij in de afwerking. Nog net  binnen het eerste kwartier is een inzet van Max van Dijk niet hard genoeg om Hartgens te verrassen. De kans ontstaat na goed doorkoppen van De Rooij na een verre ingooi van Elroy Wijngaarde.

Vervolgens moet het ondanks de druilerige omstandigheden aanwezige publiek wachten tot aan de rust eer zich weer een moment van enige opwinding voordoet. Dat moment betekent wel de voorsprong voor BVCB. In het half uur tot aan de 1-0 houden beide ploegen elkaar goed in evenwicht. Beide elftallen hebben zichtbaar moeite met de omstandigheden. Zeker de lange passes schieten veelvuldig door of zijn te moeilijk om een goed vervolg te kunnen geven. De defensies van zowel de thuisploeg als die van de gasten geven weinig tot niets weg. Met name de al eerder genoemde De Groot is in goede doen en is naast zijn eigen goede verdedigende werk niet te beroerd om een aantal slippertjes van zijn ploeggenoten op te knappen.

In de laatste minuut voor het rustsignaal van scheidsrechter De Witte komt BVCB op voorsprong. Evan Blom schiet een vrije trap vanaf de rechter zijkant scherp in het vijandelijke doelgebied, waar De Rooij attent weet te profiteren, 1 – 0.

Op zoek naar de gelijkmaker verlaat NSVV meer de verdedigende stellingen in vergelijking met de eerste helft. Dit leidt al snel tot een goede kans, die ontstaat vanuit een hoekschop. De van dichtbij ingekopte bal van Quinton Burk kan maar ternauwernood van de doellijn worden weggehaald.

Vervolgens ontwikkelt zich een spelbeeld overeenkomstig aan het beeld van de eerste 45 minuten, zij het dat de ploeg van trainer Michael Nijssen zich meer laat gelden in offensief opzicht. Net als voor de pauze krijgen beide doelmannen amper enig keeperswerk te verrichten. Kansen die het duel nodig heeft om enigszins aantrekkelijk te worden, blijven aan beide kanten uit. De sterke aanvallers van de Numansdorpse Sportvereniging VIOS (Vooruitgang Is Ons Streven) worden goed in toom gehouden door de Hoekse defensie. Dit gegeven geldt overigens ook andersom geredeneerd. Het steeds meer overslaan van het middenveld, komt het spel van de blauwwitten niet ten goede.

Eén moment van onoplettendheid wordt de formatie van Boereboom fataal. Vanaf links kan de bal “zomaar” worden voorgezet op de volledig vrij gelaten Sander Backs. Het is de eerste keer dat NSVV zich serieus meldt in de buurt van Massimo van Ewijk en het is dan ook nog eens  gelijk raak. De makkelijk ingekopte bal van Backs betekent de gelijkmaker van zijn ploeg.

Vijf minuten nadat de stand is gelijk getrokken reageert Boereboom met twee wissels. Met het inbrengen van Adam Boujada en even later Ferdi Sinar brengt hij meer creativiteit en snelheid in zijn elftal. Veel effect zal het niet sorteren, al wordt BVCB in de slotfase wel sterker. BVCB wil de tweede treffer nadrukkelijk op het scorebord krijgen, daar waar de tegenstander zich tevreden lijkt te stellen met een punt.

Met nog vijf minuten op de klok denkt BVCB die tweede treffer daadwerkelijk te produceren. Aan de basis wederom een vrije trap van Blom, die niet goed wordt verwerkt door doelman Hartgens. De terug springende bal is een prooi voor Van Dijk die van dichtbij binnenschiet. Het fluitsignaal van De Witte dat volgt is niet om het doelpunt goed te keuren. De leidsman heeft voorafgaand aan de goal een handsbal geconstateerd en keurt derhalve het doelpunt af. Iets wat door BVCB ten stelligste wordt ontkend en de Hoekse ploeg voelt zich dan ook bestolen door de arbitrale beslissing, waardoor het duel eindigt in een remise.

Met het ene punt schiet BVCB niet veel op en zakt zelfs een plaatsje op de ranglijst. We vinden de ploeg, die volgende week weer een thuisduel speelt, terug op de tiende positie. In de volgende thuisbeurt is Sliedrecht de tegenstander, die na vijf duels de puntloze rode lantaarndrager is in de eerste klasse D.

Opstelling BVCB: Massimo van Ewijk, Elroy Wijngaarde (83’ Ferdi Sinar), Mitchell Feijen, Giovanni de Groot, Martijn Stel, Evan Blom, Coen Barg, Mike Hollenberg, Michael de Rooij, Menno Vooges (70’ Adam Boujada), Max van Dijk

Redactie: Henk-Piet Goudappel
Foto’s: Kees Ruigrok