SV Houtwijk wint na een tomeloze inzet en een klein beetje geluk nipt van SV Erasmus

Het voelde alsof de voetbalsfeer van het Zuiderpark was teruggekeerd op het Erasmus veld op 3 februari 2024 met het nieuwe Houtwijk waar de vroegere buurman VVP en onze voormalige Rode broeders naar toe zijn verhuist in 1997.

Ouwe Jan van der Horst is net boven en gaat een nieuw vat Heineken bier aansluiten voor zijn voormalige RAVA vrienden en vriendinnen, en Proost graag op die 3 punten behaald op 03 – 02 – 2024.

Wedstrijdverloop

Een eerste uitbraak van Erasmus vrij vroeg in de wedstrijd werd al direct prima gestopt door Houtwijk keeper Isik die verder in de wedstrijd een ervaren keeper bleek te zijn. Hij speelde geconcentreerd en coachte ook goed zijn verdediging. Hij was zaterdag prima bezig en niet onbelangrijk; hij hield de 0 in deze echte topper in 4C. Erasmus speelde veel beter dan in Houtwijk. Het had zijn lesje geleerd, toen Houtwijk destijds na een 4 – 1 overwinning een week lang gewoon de koploper was met een geheel nieuw ingespeeld elftal.

De eerste 20 minuten speelde Erasmus met een man meer. De KNVB – scheidsrechter had er niet op gerekend dat Houtwijk in een zwart tenue zou spelen. Die trok gewoon een oranje jack aan dat veel op het Erasmus shirt leek, en liet pardoes ook nog aftrappen. Ongekend. En hij leek ook in die eerste 20 minuten op B.V. arbiter Bas Nijhuis. Hij kwam uit Lisse, met de intentie het voetbalspel niet teveel onnodig te onderbreken en de vaart in het spel houden, is hij volledig in geslaagd in die begin fase. Maar arbiter Dirk – Jan Hertog  gaf na afloop volmondig toe; het was fout in het oranje te starten. Hij heeft gelukkig niet gescoord voor Erasmus, de man van het andere oranje, in die eerste fase van een zeker sportief duel.

Wij en ook een behoorlijk aantal toeschouwers van beide clubs, keken naar een aantrekkelijk schouwspel. Maar de doelpunten bleven voor rust uit. Terwijl er voor zowel Erasmus als Houtwijk ruime 100 % mogelijkheden waren, om voor rust op voorsprong te komen. Soms leek het dat Erasmus meer in de aanval was, maar dat was optisch bedrog. Want beide verdedigingen waren deze middag alert en ook scherp in de dekking. En aan een paar aanvallers zowel links als rechts in de aanval van Erasmus had de verdediging van Houtwijk hun handen vol en bereikten een terechte ruststand van 0 tegen 0. Een helft waarin spits Robbie Boere net naast de paal schoot voor Houtwijk en aanvaller Stefan de Roode van Erasmus deed Boere na vlak voor rust.

Tweede helft

Houtwijk spits Nick Brouwer, dominant spelend, kopt vlak na rust over het doel van Erasmus keeper Tim Geurse heen. Houtwijk kwam goed uit de kleedkamer, met de intentie het hele elftal van Erasmus  het zo moeilijk mogelijk zien te maken. Waarin zij ook zijn geslaagd. Tussen de bedrijven door red Houtwijk keeper Cengiz Isik weer. In een duel met Erasmus spits Beijersbergen is hij winnaar  en later in de wedstrijd stopt Isik een gevaarlijke bal van een Erasmus aanvaller met de voet. Houtwijk linkerspits Robbie Boere had het geluk niet aan zijn zijde. Voor het doel van Erasmus mikt hij in vrije positie naast de verkeerde kant van de paal.

Wij zijn geen helderzienden, maar hebben op dag 2 in Arnhem wel aangegeven op papier: Houtwijk gaat na de winterstop verrassen in 2024. Dat is nu al bewezen. Je hoeft niet ver weg voor een  teambuildings uitje. En ook nog voor aanvang zonder te blozen tegen twee Erasmus bestuur leden aan gegeven; als Houtwijk nou toevallig hier onverdiend wint van Erasmus op dit complex, daar maak ik geen punt van.

Houtwijk geeft bijna niets weg en pakt de eerste goal na rust. Een prima voorzet van Robbie Boere en Mitchell Sips schoot de 1 – 0 tegen de touwen. Dit geeft Sips daarmee het grootste steuntje in de rug voor een hard werkend Houtwijk 0 – 1. Terwijl de Erasmus Assistent Marnix Hendriks bleef vlaggen voor buitenspel, ging de arbiter nog wel op consult. Maar Sips bleef achter de bal dus wees de heer den Hertog voor de tweede keer naar de middencirkel. Assistenten langs de lijn; je kunt niet beginnen zonder, die kunnen zo solliciteren op de toneelschool voor een optreden op Koningsdag.

Erasmus moest nu wel de aanval zoeken. Michel Beijersbergen, Erasmus spits, schoot een schitterend genomen vrije trap op de goal van Houtwijk. Die stuitte op de paal van Houtwijk keeper Isik, die kansloos toe stond te kijken.

Maar gelukkig  voor het Houtwijk team en begeleiding een “ Engelbewaarder “ post had gevat naast die paal. Hier kwam Houtwijk heel goed weg en geluk heeft dit Houtwijk team ook afgedwongen in 90 minuten voetbal. Trainer Jan Kloor wisselde slim in de  82e minuut. Verdediger erbij, aanvaller eruit. De Houtwijk keeper redde weer op een hoge inzet van Erasmus. Hij tikte de bal net over. Keeper Jeroen  Everitz zat zijn schorsing uit en Jeffrey Bosman had zich ziek gemeld.

Tot slot:

En de prangende vraag; houdt Houtwijk stand? Erasmus was de druk behoorlijk aan het opvoeren. Erasmus keeper Tim Geurse ging met de moed der wanhoop een paar keer met een sprint naar voren. Diep in een overvol strafschopgebied van Houtwijk zijn plaats innemend, om één van de nog twee genomen corners proberen in te koppen. Maar heel Houtwijk hield in die fase knap stand. Houtwijk stijgt nu weer op de ranglijst.

Houtwijk heeft eigenlijk twee overwinningen behaald deze middag. De dienst doende KNVB – scheidsrechter was soms warrig, soms heel goed. Met het tonen van 5 gele kaarten heeft hij deze topper goed in de hand gehouden. En met het gegeven aantal kaarten won Houtwijk ook deze serie van 5, getoond voor praten.

Wij vroegen na afloop aan een paar voormalig VVP coryfeeën van weleer, wie vond u de uitblinkers bij Houtwijk 1?  Ja, de ene zei: uw linker spits nr. 11 Robbie Boere en de ander vond de invaller keeper Cengiz Isik  bij Houtwijk niet onbelangrijk tijdens zijn eerste optreden.  De v/h voorzitter van GDS in 1997 nu Erasmus secretaris Hans van Vliet gaf eigenlijk het eerlijkste en juiste antwoord. Hij vond bij Houtwijk geen specifieke uitblinkers, ik vond het een collectieve prestatie van dit Houtwijk elftal, die terecht na afloop met een feest gevoel zijn vertrokken bij ons. En niet onbelangrijk de ontvangst en verzorging  bij Erasmus was top geregeld, de druiven waren zuur, maar wij blijven altijd welkom zeiden beide bestuursleden.

Terwijl uw verslaggever na afloop nog een rondje Zuiderpark heeft gedaan, om daar even te ventileren dat de voetbalsfeer terug is bij de Oranje hemden. De jongens van Jan, Herman, Kees en Lennard verdienen tegen Loosduinen op zaterdag  24 februari veel meer publiek. Houtwijk 1, 2 en 3 spelen die dag een thuiswedstrijd, met na afloop een zangertje.

Redactie en foto`s: Peter Grootscholten