Nieuw systeem levert ADO Den Haag de tweede winstpartij op rij op

Na de nipte winst vorige week op FC Eindhoven ( 1 – 0) stond deze vrijdagavond de uitbeurt  tegen NAC Breda op het programma. Met een aangepast systeem (3-5-2) dat tegen Eindhoven al zijn vruchten opleverde pakten de Hagenaars nu ook de drie punten tegen de ploeg van trainer Robert Molenaar  (1 – 2), waardoor de tweede opeenvolgende overwinning een feit was.

De Brabanders hadden wat goed te maken na de 4 – 0 afstraffing een week eerder tegen Jong AZ. Trainer Dirk Kuijt kon in deze wedstrijd geen beroep doen op Dhoraso Klas die na zijn vijfde gele kaart geschorst was voor dit duel. Zijn plaats werd ingenomen door Jordy Wehrmann. De overige namen waren dezelfde als vorige week. Mario Bilate ontbrak vanwege privé omstandigheden.

1e Helft
Zonder de steun van de ADO supporters keek de ploeg van Kuijt en al na drie minuten tegen een achterstand aan door een kopbal van Jort van der Sande uit een voorzet van Ody Velanas. De thuisploeg opende sterk maar na tien  minuten  was de stand al weer in evenwicht door een kopgoal van Thomas Verheydt na een assist van Xander Severina. Hierna golfde het spel een beetje op en neer zonder dat er echt wat voor de doelen gebeurde. Na zo’n 25 minuten waren de Brabanders dicht bij de 2 – 1 maar Tyrese Asante voorkwam dat op het laatste moment met een perfecte sliding-tackle waardoor de inzet van Van der Sande via de ADO verdediger over de achterlijn verdween. Het nieuwe systeem van de bezoekers (3-5-2) lijkt de Hagenaars steeds beter te bevallen waardoor het team van Kuijt minder kansen weggeeft dan voorheen met het 4-3-3 systeem. Na ruim een half uur was het Amar Ćatić die vanaf rechts de bal perfect voorgaf waarna Verheydt met zijn hoofd de 1 – 2 kon binnenknikken. Tot de rust waren de kansen voor de residentie ploeg. Eerst was het Wehrmann die de bal in de zestien vrij voor zijn voeten kreeg maar hij zag zijn inzet ruim over het doel verdwijnen. Op slag van rust kreeg Verheydt de bal in het strafschopgebied aangespeeld maar voordat hij uit wilde halen werd hij onreglementair gestuit maar scheidsrechter Van de Graaf weigerde bal op de stip te leggen. Met deze stand (1 – 2) zochten de ploegen de kleedkamers op.

Na de thee met Ricardo Kishna in de ploeg voor Max de Waal was het wachten op het offensief van de thuisploeg. Dat kwam wel maar echt veel overleg was niet te bespeuren binnen de gelederen van het team van trainer Molenaar.  Sterker nog in de counter was het oppassen geblazen voor de thuisploeg. Zo had Severina in de 53e minuut bepaald pech toen hij net buiten de zestien uithaalde maar hij zag zijn schot via de onderkant lat weer het veld in stuiteren. Een paar minuten later werd een ‘slaap’ moment van Gylermo Siereveld de Hagenaars bijna fataal maar de ontsnapte Velanas werd op het laatste moment gestuit door doelman Hugo Wentges. Vlak hierna liet Kishna van zich horen met een knap schot dat net naast het doel van de thuisploeg verdween. De thuisploeg kon daar in die fase weinig tegenover stellen qua mogelijkheden en kansen. Rond de zeventigste minuut had Severina weer het geluk niet aan zijn zijde want opnieuw zag hij zijn inzet nu via de binnenkant paal weer het veld in kaatsen waarna de ingevallen Silvinho Esajas in de rebound op doel schoot maar doelman Roy Kortsmit redde bekwaam. Vier minuten voor het einde was Verheydt dicht bij zijn derde treffer maar opnieuw Kortsmit voorkwam dit. In de vier minuten die erbij kwamen hield ADO stand en pakte daarmee de eerste drie punten in de 2e periode. Volgende week vrijdag (23 oktober) komt in het Bingoal Stadion De Graafschap op bezoek. Hiervoor gaan de Hagenaars op dinsdag 18 oktober in de 1e ronde van de TOTO KNVB Beker op bezoek bij het in de 3e divisie op zaterdag uitkomende Excelsior’31 uit Rijssen.

Karakteristieken

NAC Breda – ADO Den Haag :   1 – 2   (1 – 2)

Scoreverloop : 3e min. 1 – 0 v.d.Sande, 13e min. 1 – 1 Verheydt , 32e min. 1 – 2 Verheydt

Gele kaarten : Mac Nulty , v.d Sande, Banzuzi (NAC Breda),  Ćatić, Siereveld, Hall,Absalem, Esajas (ADO Den Haag)

Scheidsrechter : Edwin van de Graaf

Toeschouwers : 17.832

Opstelling NAC Breda : Kortsmit, Lucassen, Mac Nulty (88/Vet), Sanchez, Plat (78/Banzuzi),v.d.Sande, Velanas, De Rooij (78/Kosiah), Agougil,  Herrmann (46/Marijnissen), Velthuis

Opstelling ADO Den Haag : Wentges, Asante, Hall, Siereveld (63/Werker), Absalem (87/Rodriguez), Wehrman (63/Esajas), de Waal (46/Kishna), Breinburg (80/Thomas), Ćatić, Verheydt, Severina

Redactie: Rob Blankenstein
Foto’s: Ashton Tokromo