HVV speelt gelijk tegen UVS

In Leiden verzuimden de Kroonleeuwen in de 1e helft om het grote overwicht in doelpunten uit te drukken. In de 2e helft waren de rollen grotendeels omgekeerd en mocht HVV uiteindelijk tevreden zijn met een remise. Uitblinkers aan Haagsche zijde waren het centrale duo Ole de Mooij & Storm de Kam en doelman (man of the match) Lucas Groeneveld. Trainer Mike de Geer moest in de vaste opstelling wat wijzigingen aanbrengen. Doelman Guus Dicke is herstellende van een operatieve ingreep en werd vervangen door Lucas. Op de aanvalsflank was Alex Burghouwt geblesseerd en daarom startte Boris Gorlee.

Eerste helft

Op een matig bezocht UVS terrein mocht HVV aftrappen. Na ruim 30 seconden kreeg Boris vanaf 13 meter voor het doel meteen een opgelegde kans na geklungel in de Leidse defensie. Zijn schot miste echter precisie en ging over het doel. Het bleek symbolisch voor een groot deel van de 1e helft: een beter en feller HVV verzuimde om de soms opgelegde kansen te verzilveren. En dan treden andere voetbalwetten in werking.

HVV zette de tegenstander vaak vast door het op te jagen op eigen helft. Tot grote kansen leidde (Leiden?) het niet. Een zachte kopbal van Max Hagemann (immer actief over de rechtervleugel) belandde in de handen van de keeper. Het schot van Chongyi Tjin-Asjoe in de 24e minuut was ook te slap om de keeper in problemen te brengen. Het bleek één van de laatste balcontacten van Chongyi te zijn. Niet veel later belandde hij na een duel ongelukkig en zeer pijnlijk tegen de boarding. Een aftocht naar het ziekenhuis, onder begeleiding van ambulancebroeder en -chauffeur  Harry Tels, was het enige wat nog resteerde voor de ongelukkige Chongyi. Beterschap!

In het laatste kwartier voor de pauze brak een fase aan waar UVS zich meer begon te roeren. Eerst was het nog Connor Coward die de bal fraai doorkopte naar Boris maar de diepe bal kon worden onderschept. Eén minuut later was het Boris die de fraaie steekbal mocht geven en daarmee Joppe Dekker alleen op doel kon laten afgaan. Joppe kwam naar binnen en omspeelde de keeper half waarna hij uithaalde. De harde kern van HVV juichte achter het doel al voor de 0-1 maar het was de spreekwoordelijke schijn, die hen bedroog: net naast.

UVS gaf in de 39e minuut een eerste echte waarschuwing af. Max werd in de verdediging uitgespeeld, de voorzet was gevaarlijk maar ging aan iedereen voorbij. Drie minuten later was het Lucas die met een prachtige ingreep de mislukte buitenspelval kon herstellen. In de 44e minuut draaide een bekeken schot van UVS richting kruising. Het was doelman Lucas, de absolute uitblinker aan HVV zijde, die de bal uit de kruising ranselde. Het bleek helaas uitstel van executie. HVV was de greep kwijt. UVS kreeg een corner in de 45e minuut, die door Lucas kon worden weggewerkt in een kluwen van spelers. Maar de rebound was bekeken en krulde fraai bij de 2e paal binnen: 1-0. Het duel was voor HVV de verkeerde kant op gekanteld.

Toch richtten de Kroonleeuwen zich voortreffelijk op. HVV leek aangeslagen maar vlak voor de pauze was het de voor Chongyi ingevallen Phil Altimari die uitkomst bracht. Hij zette zelf de aanval op door Joppe op rechts weg te sturen. Joppe behield het overzicht en legde bal terug naar de 11-meter stip. Daar kon de mee gesnelde Phil vallend de 1-1 aantekenen. Psychologisch belangrijk, zo vlak voor de thee.

Tweede helft

HVV kon na de thee niet meer volledig brengen wat in het 1e bedrijf werd voorgeschoteld. UVS kwam in de wedstrijd en bleek over een goed spelend team te beschikken. HVV kreeg zeker enkele mogelijkheden maar UVS was veel gevaarlijker. Connor was in de 50e minuut nog dichtbij de 1-2 maar hij aarzelde net iets te lang nadat hij een man had uitgekapt. Hierdoor kon de volgende zich met succes voor het schot werpen. UVS drong HVV steeds meer terug op eigen helft. Halverwege de 2e helft kreeg UVS een corner (één van de vele) maar de vrijstaande aanvaller kopte de bal naast het doel. Niet veel later ging een aanvaller alleen op Lucas af, die dreigde te worden omspeeld. Bij een poging om te schieten kwam de aanvaller ten val door over zijn eigen benen te struikelen. Hiermee was het gevaar geweken. In de 75e minuut was het Ole, heersend in het centrum van de verdediging, die een doorgebroken aanvaller persoonlijk moest terughalen.

Bij een poging tot een tegenstoot ging het mis bij HVV. Tommy Douwsma legde de bal op het middenveld breed maar naar de verkeerde kleur. Het leidde de tegenaanval in waarbij veel HVV’ers nog vóór de bal stonden. UVS speelde het feilloos uit (diepe bal naar rechts, voorzet, snoeihard in een leeg doel gelopen): 2-1. Aan inzet, moreel en vechtlust ontbrak het bij de Kroonleeuwen niet. Twee minuten later stond het al weer 2-2. UVS zakte na de 2-1 wat in en HVV maakte daar optimaal gebruik van. Een prachtige voorzet van Max vanaf rechts (curve) kwam op 10 meter voor het doel bij Connor. Hij toornde boven de verdediging uit en kopte tegendraads de 2-2 in de touwen.

UVS ging nu vol voor de winst. Direct na de gelijkmaker was het een UVS aanvaller die op Lucas af mocht gaan. Zijn redding was subliem door de bal op het goede moment van de voet van de aanvaller te halen. Bij de gevaarlijke voorzet één minuut later was het opnieuw Lucas die de bal kon onderscheppen. HVV zat er nu duidelijk doorheen. Met een bal van de doellijn en ‘vrouwen & kinderen eerst’ werd het gelijke spel over de streep getrokken. Uiteindelijk een resultaat waar beide teams tevreden over mogen zijn. Winnaar was het publiek dat een aantrekkelijk schouwspel kreeg voorgeschoteld, niet altijd goed, maar wel met strijd, inzet en spanning.