Effectief Houtwijk pakt verdiend een punt van een tegenvallend Verburch

Wat ons is bijgebleven van de eerste wedstrijd dat beide ploegen tegen elkaar speelden was de penaltysoap. 5 spelers stoeien om de bal en wilden allen de penaly nemen die keeper Ruthson Everitz uiteindelijk prachtig pakte.Voor de mannen van trainer Richard Douw die komend seizoen blijft, is het duidelijk twee voor twaalf, de dood of de gladiolen“ links om of rechtsom de drie punten moeten in Houtwijk blijven. Een gelijkspel kan al dodelijk zijn en kunnen P/D duels voor handhaving in de 3e klasse opleveren. Houtwijk heeft ook een team in de 3e klasse nodig gezien de omvang van de club en de stappen die gezet zijn. De al eerder genoemde verbeteringen aan het clubgebouw, de aanstelling van een tecnisch manager en een nieuwe hoofdsponsor brengen Houtwijk in beweging.

Tegenstander Verburg is opgericht in 1949 als voetbalclub in Poeldijk, niet lang erna werd handbalclub Lenig en Snel, iets later als DIOS toegevoegd en ontstond er een voetbal en handbalvereniging. In 1980 werd aan de Arckelweg de Jan van der Valk sporthal gebouwd, en werden er 8 sporten toegevoegd o.a. Tennis en Jeu de Boules. Dat heeft er aan bijgedragen dat het huidige v.v. Verburch een grote omni – vereniging is geworden, die niet alleen gedragen wordt door de vele sponsors, maar vooral ook een groot aantal vrijwilligers heeft bij Verburch de handen uit de mouwen steken en mede ervoor gezorgd hebben dat Verburch staat waar ze nu staan. Een prominente club in hun vertrouwde Westlandse dorp Poeldijk.

Wedstrijdverloop
Wij spraken vlak voor aanvang even met de hoofdtrainer van Houtwijk Richard Douw de natuurlijk hoopte dat Houtwijk zou winnen. “Door de wisselende resultaten hebben we er gezamenlijk voor gezorgd dat we in deze situatie terecht zijn gekomen. Ik verwacht een gemotiveerd Houtwijk aan de aftrap. Na afloop moeten we ook gaan kijken naar de concurrentie die om ons heen staat. De helft daarvan dient nog een wedstrijd te spelen komende week” aldus Richard Douw.

Al na 10 minuten maakte de Verburch spits Vince van der Knaap zijn eerste goal 0 – 1, onhoudbaar voor Houtwijk keeper Donny Jansen. Houtwijk kwam weer (te) vroeg achterstand. Houtwijk ging op jacht naar de gelijkmaken maar een slimme lob van Verburch spits Tim Uitvlugt over de iets te ver voor zijn doel staande keeper Jansen van Houtwijk, leverde al snel de 0-2 op. We waren pas 20 minuten onderweg en Verburch maakte de dienst uit.

Houtwijk moest zich in de wedstrijd vechten om nog kans te maken op een resultaat. Het eerste speldenprikje kwam van Sinan Ocal die zijn schot gekeerd zag worden door Verburch doelman Zuijderwijk. Toen dezelfde Ocal aan zijn shirt werd vastgehouden wees de ervaren Haagse scheidsrechter Ed Pieterman die dicht op de situatie stond, resoluut naar de stip. Kadir Narsen ging achter de bal staan en schoot de penalty door het midden langs keeper Zuijderwijk. 1 – 2 en Houtwijk leeftde weer.

Niet lang na de 1-2 werd een prachtige vrije trap van Sinan Ocal ingetikt door Houtwijk verdediger Griffin Zandhuis, stand 2–2 en dat was ook de ruststand. Een eerste helft waarin weinigen hadden gedacht dat er met een gelijke stand de rust zou worden bereikt.

Tweede helft
Verburch begon sterk aan de tweede helft. Spits Riley Hees en ook twee van zijn medespelers hadden zo maar Houtwijk binnen 20 minuten op een hopeloze achter stand van 2 – 5 kunnen schieten. Ze faalden allen terwijl zij de ballen voor het inschieten hadden. In deze fase van het duel zat het Houtwijk niet tegen, dat mogen wij toch wel zeggen. Topscorer bij Verburch, Vince van der Knaap, zorgde toch dat hij zijn 2e goal maakte en Houtwijk op een 2-3 achterstand zette. Verburch had het duel voor het afmaken maar Houtwijk hield de stand op 2-3 en daarmee een kans op een resultaat.

Slotfase
Houtwijk, met de weer degelijk spelende Danny Fens na rust ingepast, liep achteruit en het was vrouw en kinderen eerst. Keeper Donny Jansen hield zijn ploeg overeind en de aloude voetbalwet, als je zelf niet scoort, trad ook hier in werking. Rico de Haas spelend met rugnummer 34 was niet altijd even gelukkig met zijn acties, schoot in de 85e minuut zijn ploeg naast Verburch. Hij had iets eerder al de gelijkmaker kunnen scoren maar deed het uiteindelijk voor Houtwijk. Een gelijkspel van Haagse bluf en karakter.

KNVB – scheidrechter Ed Pieterman hield zich prima staande in het zeker sportieve duel. Hij toonde hij voor beide ploegen een gele kaart en deze ervaren rot in het scheidsrechters vak maak je echt niet gek. Hij trad op waar nodig. Pieterman zei na afloop dat het geen hoogstaande wedstrijd was, maar gaf met een biertje in de hand wel aan dat hij er plezier aan had beleefd. Pieterman acteert normaliter een paar klassen hoger.

Tot slot: In de slotminuten had Houtwijk via een vrije trap van invaller Damian Martis met een overwinning het veld kunnen verlaten. Maar Damian zijn fraaie gekrulde vrije trap tikte Verburch doelman Boy Zuijderwijk uit zijn doel en meteen erna werd er afgefloten. Houtwijk had graag onverdiend gewonnen van Verburch, daar knipperen ze echt niet van met hun ogen die Haagse ploeg. Maar met een gelijk spel kreeg Houtwijk toch een verdiend punt mee om de ranglijst wat mee op te vrolijken. Houtwijk is veroordeeld tot het spelen van P/ D duels, een gelijkspel was niet voldoende. Afgaand op de wedstrijd van gisteren is de kwaliteit om derde klasse speler te blijven aanwezig maar zal de ploeg dit in de nacompetitie moeten laten zien.

Redactie en foto`s: Peter Grootscholten