BVCB redt het vege lijf na Houdini-act

BVCB is afgelopen zaterdag ontsnapt aan een forse nederlaag. Het bezoekende CVV Zwervers leidde binnen een tijdsbestek van 14 minuten de Hoekse ploeg maar liefst drie keer naar de pijnbank. Zowel de BVCB-toeschouwers, als ook de fans van de gasten, die de kou trotseerden keken hun ogen uit van verbazing, misschien wel verbijstering. Niemand die op dat moment zijn geld nog op de thuisclub durft te zetten. Toch weet de ploeg van Dick Boereboom de grote achterstand te repareren. In de knotsgekke slotfase van het duel tekent Coen Barg voor de 4- 4.

Een spannende thriller met een spectaculair begin, maar met een verrassende ontknoping? Of een meeslepend boek met een overrompelende proloog, maar met een happy end? In één van dit soort categorieën zou je een wedstrijd als BVCB tegen CVV Zwervers kunnen typeren.

De start van Zwervers is fel en flitsend; het begin van BVCB is flets, niet geïnspireerd, niet bij de les. Hoe vaak gaat het de ploeg van aanvoerder Mike Hollenberg en consorten nog gebeuren? Het is bijna symptomatisch te noemen, dat dit het Hoekse keurskorps zo vaak overkomt.

Al in de tweede minuut moet BVCB de eerste goal incasseren. Kelvin Okojie komt op randje buitenspel geheel vrij op over de linkerflank. Met een diagonale schuiver weet hij de ver uit zijn doel komende Massimo van Ewijk kansloos te laten. Vijf minuten later moet de Hoekse keeper voor de tweede maal de treurige gang naar het net maken. De uitstekend spelende O’Neal Maatsen speelt in zijn eentje de Hoekse defensie uiteen, bewaart de rust en het overzicht en plaats de bal door de benen van Van Ewijk, 0 – 2. Maatsen speelt ook de hoofdrol bij zowel de aanleiding als het produceren van de derde Capelse treffer. Aangespeeld door Ayrton Verlaan, de snelle buitenspeler die vorig seizoen nog bij BVCB speelde, draait Maatsen handig weg bij Roy Eekman, die een overtreding nodig heeft om Maatsen af te stoppen. De toegekende free-kick wordt door Maatsen zelf vanaf 17 meter op formidabele wijze strak in de kruising gejast.

Er zijn dan 16 minuten verstreken sinds het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van de Rest. Tussen de doelpunten door heeft BVCB nog amper aansprak kunnen maken op een kans. Hooguit kunnen de blauwwitten zich beroepen op twee kleine mogelijkheden van Ricoberto Luijando en een schot van Evan Blom. Verder is de openingsfase niet aan de thuisploeg besteed. Een gegeven waar trainer Boereboom ver na afloop van het duel nog steeds furieus over is. De boosheid en de teleurstelling over de inzet van zijn pupillen in dat eerste kwartier overschaduwen nog lange tijd het gevoel van opluchting van toch nog een gelijkspel.

Na de flitsende opening en de vroege ruime voorsprong lijken de Capellenaren enigszins uitgeraasd en krijgt BVCB het gevoel ook nog mee te mogen doen in het duel. De gastheren komen wat meer in balbezit en weten zich geleidelijk aan te herpakken. Gevaar komt er in het restant van de eerste helft voornamelijk uit hoekschoppen. Mike Hollenberg levert een harde kopbal af na een corner van Evan Blom. Tot zijn eigen frustratie mikt de Hoekse aanvoerder net een metertje te hoog. Een tweede corner die volgt lijkt de 1 – 3 op te leveren voor BVCB, althans dat is de stellige overtuiging van de Hoeksenaren. Scheidsrechter Van de Rest beoordeelt echter dat de bal niet in zijn geheel over de doellijn is geweest. In de slotfase legt BVCB een aanval op de mat, die de kou kleumende burger wellicht nog enige moed geeft. De goed op dreef zijnde Evan Blom komt door over links en speelt in op Luijando, die op zijn beurt de bal panklaar legt voor Eekman. De in plaats van de zieke Rob Vrijenhoek spelende routinier ziet zijn inzet ruim over gaan.

Zo flitsend als CVV Zwervers uit de startblokken komt in de eerste helft, zo sterk is de Hoekse opening van de tweede helft. Evan Blom stuurt met een afgemeten pass Michael de Rooy weg door het hart van de Capelse defensie. Met alleen nog doelman Yordi Gordijn op zijn pad, rondt De Rooy koelbloedig af met een laag schot onder Gordijn door. Na de snelle opsteker wil BVCB op zoek naar de aansluitingstreffer. De wens is de vader van de gedachte en lange tijd blijkt het een barre zoektocht te zijn. Pas na een uur spelen krijgt BVCB weer een kans, maar de kopbal van De Rooy is een eenvoudige prooi voor Gordijn.

Boereboom neemt het besluit om meer snelheid in zijn voorhoede te brengen. Linkervleugelverdediger Nick Mahieu wordt vervangen door de snelle rechtsbuiten Ferdi Sinar. In de laatste twintig minuten gaat BVCB kansen krijgen om in ieder geval de achterstand te verkleinen. De meeste van die kansen komen voort uit dode spelsituaties als corners en vrije trappen. Joshua Vermeer ziet zijn inzet, ontstaan na een door De Rooy goed doorgekopte vrije trap van Jeremy de Hoog, gepakt worden door de Capelse doelman.

Daar waar de thuisclub op zoek is naar meer, daar krijgt het een kwartier voor tijd de vierde tegengoal te slikken. Een dubbele een-twee tussen Okojie en Maatsen wordt knap afgerond door laatstgenoemde, die daarmee zijn hattrick voltooid en zijn seizoenstotaal op tien brengt.

Wie dan denkt dat dit de nekslag voor BVCB betekent en dat de wedstrijd is gespeeld, komt bedrogen uit. Luttele minuten na het vierde Capelse succes kopt Coen Barg een corner van Vermeer achter Gordijn. Met nog vier minuten op de klok mag Vermeer wederom een corner nemen. Ook hier volgt een Hoeks doelpunt uit, waarvan Luijando met het hoofd de maker is.

De weinige toeschouwers die dan nog buiten staan krijgen nog een knotsgekke apotheose voorgeschoteld. Allereerst zijn ze getuige van een rode kaart voor middenvelder Nick Walbeek. De weer zo goed als volledig van een lang slepende blessure herstelde Walbeek staat amper vier minuten in het veld, als hij van Van de Rest weer mag inrukken, wegens een natrappende beweging jegens Melivai Krolis, die geel krijgt.

Ondanks een man minder weet BVCB toch langszij  te komen bij CVV Zwervers. Wederom komt het doelpunt voort uit een corner, nu getrapt door De Hoog. Barg is de gevierde man die met zijn tweede treffer BVCB een niet verwacht punt bezorgt. Zo eindigt de wedstrijd die voor BVCB met een koude douche begon toch nog met een aangenaam warm bad.

Voor de laatste competitiewedstrijd van 2022 onderneemt BVCB komende week de busreis naar Terneuzense Boys. De Hoeksenaren bezetten na de wedstrijd tegen CVV Zwervers de vierde plek in de eerste klasse C. De tegenstander van komende zaterdag bivakkeert op de plaats tien, met vier punten achterstand op BVCB.

Opstelling BVCB: Massimo van Ewijk, Mitchell Feijen, Giovanni de Groot, Evan Blom (83’ Nick Walbeek), Joshua Vermeer, Mike Hollenberg, Nick Mahieu (68’ Ferdi Sinar), Michael de Rooy, Jeremy de Hoog, Roy Eekman (46’ Coen Barg), Ricoberto Luijando

Redactie: H.P. Goudappel
    Foto’s: Rick den Outer