Blauw-Zwart nadert de top

Met nog 5 wedstrijden te gaan en een periodekampioenschap- 2e periode- in de tas krijgt de strijd om het kampioenschap en directe promotie naar de 2e klasse een bloed stollend einde. Door de winst van 3-1 tegen SCW uit Rijsenhout brengen de Wassenaarders mede door het puntenverlies van de nummer 1 Aarlanderveen, 4-2 nederlaag uit bij VVSB en het gelijke spel van vv Nieuwkoop uit tegen Oegstgeest, op gelijke hoogte met Nieuwkoop en 1 punt achter op koploper Aarlanderveen.

Aanstaande zaterdag spelen de Blauwen uit tegen Aarlanderveen. Een wedstrijd waar nu al vele Wassenaarders en Aarlanderveners wakker van liggen. Beide trainers zullen met hun selectie moeten puzzelen. Blauw Zwart trainer Alan  Campfens heeft de pech dat hij twee zwaar geblesseerden, Frank van de Riet en Kaj Kronenburg zal moeten missen. Tevens is Quint van der Ploeg ook nog een vraagteken. Tot overmaat van ramp kreeg smaakmaker Illiass Assabban in de wedstrijd van afgelopen zaterdag een rode prent gepresenteerd van de niet sterk optredende arbiter, die met zijn kaart trekkend optreden  zijn tekortkomingen voor wat betreft  inzicht en leiding geven verdoezelde. Gevolg is dat Aassabban hoogstwaarschijnlijk in de topper volgende week  niet binnen de lijnen verschijnt. Zijn reactie  afgelopen zaterdag, trappende beweging naar zijn tegenstander, is wel begrijpelijk echter niet goed te praten. Hiermee benadeelt hij zichzelf maar ook het team.   Als van de smaakmakers binnen het elftal kreeg hij deze wedstrijd veelal te maken met regelmatige aanslagen op zijn benen waar de arbiter niet resoluut tegen  optrad.  In de 48e minuut kreeg hij drie aanslagen achtereen te verwerken en was de maat vol bij Assabban en maakte een verkeerde trapbeweging, die de arbiter had kunnen voorkomen door krachtiger op te treden tegen verruwend spel.

Niet herkenbaar

De Blauwen werden vanaf het begin direct fel aangepakt door een hard werkend SCW. De eerste 15 minuten kwamen de Wassenaarders niet in hun ritme. Zelfs kwamen zij in de 7e minuut op een 0-1 achterstand. Door  twijfelend en niet juist ingrijpen van de verdediging  gevolg door een foutje van de Wassenaarse doelman kwam SCW op een 1-0 voorsprong. Over de gehele wedstrijd was dit ook de enige kans die de mannen uit Rijsenhout, ondanks de vele aanvalspogingen, kregen van de Blauwen. Door het niet meespelen van Frank van de Riet en Kaj Kronenburg was de formatie dusdanig gewijzigd dat het middenveld bij balbezit regelmatig werd overgeslagen waardoor het spel erg onrustig werd. De lange passes naar voren kwamen te vaak bij de tegenstander terecht en de aansluiting was ook niet optimaal bij de Blauwen. Individueel staken de Blauwen boven hun tegenstander uit en creëerden zij bij regelmaat, vooral via de vleugels gevaar. In de 24e minuut werd de achterstand weggewerkt. Met een schitterende beweging ontdeed op links Dunke Lagerberg zich van zijn tegenstander en paste naar de ongrijpbare Illiass Assabban, die constant een of twee tegenstanders in zijn nek had en vele aanslagen te voorduren kreeg. De pass van Lagerberg behandelde hij fabuleus en bracht de bal voor het vijandelijke doel  voor de inkomende Bastiaan Hendriksen, die vervolgens al zwevend zijn nek strekte en de bal hard achter de SCW doelman tegen het touw aanjoeg. Een beauty van een aanval met score. De gelijkmaker was binnen en de Blauwen  hadden het spel vanaf dit moment onder controle.  Dit resulteerde met een 2e treffer in de 34e minuut. Bram Smit op rechts kwam met bal naar binnen, ontdeed zich van een drietal tegenstanders en haalde vervolgens onhoudbaar met zijn linker poot uit. De 2-1 voorsprong kon op het scorebord worden gezet. Op slag van rust was de 3-1 dichtbij echter de bal kwam via een schot van Hendriksen via het houtwerk terug in de 16 meter.

Volledige controle

Het was Bastiaan Hendriksen die nog een doelpuntje tegoed had, bal in de 45e minuut tegen de paal, die nu in de opening van de 2e helft met een boogje zijn 2e doelpunt maakte en zo de eindstand van 3-1  zeker stelde.

Vreemde beslissingen.

De Wassenaarders speelden een gewonnen wedstrijd. Jammer was dat sommige spelers niet of nauwelijks werden beschermd door de felle aanpak van enige tegenstanders. Ilias Assabban werd in de 48 minuut hiervan de dupe. Aangepakt, niet opgetreden door de scheids en vervolgens zelf de fout ingaan. Gezien de reactie terecht werd bestraft. Dit had zeker voorkomen kunnen worden als de teugels door de arbiter strakker zou zijn toegepast. Vanaf de 50e minuut moesten de Blauwen hun tactiek met een speler minder binnen de lijnen aanpassen.  SCW probeerde wel aan te vallen maar konden voor het Blauw Zwart doel geen vuist maken tegen de sterke achterste linie van de Blauwen. Aanvallend met twee spitsen, Smit en Hendriksen,  werden nog enige kansen niet benut tegen een duidelijk minder spelende tegenstander.

Alleen bij nood polderen

Aanstaande zaterdag de topper uit tegen Aarlanderveen. Verwacht kan worden  dat Aarlanderveen – een elftal zonder maar een speler uit Aarlanderveen – met veel enthousiasme en inzet zal spelen. Zaak voor Blauw Zwart ook de controle te behouden en niet in paniek te raken. Denk eraan dat enkel in noodgevallen de ballen niet in de voeten van de tegenstander te spelen maar te polderen. Bal domweg in nood de polder in. Controle balbezit zal belangrijk zijn, vooral middenveld en voorste linie.

PS. Supporters op tijd vertrekken, je weet het maar nooit in de polder!

Redactie en foto’s: Coos Hübscher