Arbiter bevangen door de kou bij VV Naaldwijk – HVC’10: Gestaakt

Naaldwijk- HVC’10 werd een wedstrijd die maar beter nooit had moeten worden begonnen en gelukkig maar 45 minuten duurde. De oorzaak van de gestaakte wedstrijd was wel heel bijzonder. Scheidsrechter van dienst Mike van Dam kon na de rust de wedstrijd niet hervatten. Hij was bevangen door de kou. Nu had hij misschien zich beter kunnen kleden, want in de stromende regen met korte mouwen een veld opgaan, is minder handig. En een thermoshirt onder een lange-mouwen- tenue  wil ook wel eens helpen. De wedstrijd werd volgens de regels van de KNVB op het kunstgrasveld afgewerkt, omdat het hoofdveld na de gestaag vallende regen in de ochtend minder bespeelbaar was geworden.

Eerste Naaldwijkse aanval raak
Nu voelde  de man in het groen in de eerste 45 minuten wel de kou, maar zeker niet de wedstrijd aan. Een Westlandse derby waarvan al van tevoren vaststond, dat Naaldwijk de op papier sterkere tegenstander het spelen zou beletten. Als excuus kon trainer Harry Akkermans van de thuisclub bovendien blessures van een aantal basisspelers aanvoeren. Naaldwijk begon met maar liefst vijf verdedigers op een rij en probeerde aan alle kanten te beletten dat HVC’10 in zijn ritme kwam. De ploeg van John de Ronde kon bijna in zijn sterkste opstelling aantreden. Alleen Reurink was nog niet beschikbaar, maar zat wel op de bank.
De eerste tien minuten kwam de witzwarte thuisclub niet over de middellijn, maar scoorde meteen wel uit de eerste de beste uitval de 1-0. Na wat foutjes in de Hoekse verdediging kreeg Naaldwijk-spits Danny Niel op de rand van het strafschopgebied de bal voor zijn voeten en hij knalde de bal achter Lipman. De thuisclub kreeg wat het met zijn beginopstelling wilde afdwingen.

Lazio-voetbal
Afgezien van de omstandigheden en het niveauverschil deed het duel denken aan Lazio-Feyenoord. HVC’10 mocht de bal hebben en rondspelen, maar kon eigenlijk geen kans creëren. Danny (Immobile) Niel pakte de eerste de beste mogelijkheid wel aan.
De Hoekse voorhoede liet het afweten tegen de vijfmansdefensie en die schuwde bovendien de harde tackles niet. Glenn Boon (net hersteld van een blessure) en vooral Mitchell Bouwhuis moesten het ontgelden. Daar trad Mike van Dam niet tegen op en dan grijpen spelers hun kans. Geef ze eens ongelijk.

Dan gebeurt het
Nadat de Hoekse middenvelder Bouwhuis voor de vierde keer was neergehaald zonder dat er adequaat werd opgetreden, nam hij revanche. Van Dam greep nu zelf zijn kans en gaf meteen rood. Dat leek erg zwaar. Omdat de regen op dat moment op zijn heftigst was, hebben weinig volgers langs de lijn precies gezien wat er aan de hand was. In de rust varieerden de versies van de gesignaleerde overtreding van duwen-slaan- elleboog–natrappen. De scheids kon in de rust geen verklaring meer geven, want die was bevangen door de kou. Trainer John de Ronde en Bouwhuis zelf waren het eens: “Niet goed te praten, maar ik gaf hem alleen een duw. Omdat ik een paar keer had gevraagd de spelers wat  meer in bescherming te nemen, gaf hij wat graag een kaart. Maar het blijft dom en ik baal als een stekker.” Ook John de Ronde baalde: “Ik kan helemaal niet tegen dit soort voetbal, maar ja….”

De wedstrijd is klaar
Met tien man verder tegen een counterend Naaldwijk was feitelijk een onmogelijke opgave. Naaldwijk ging nu met vier man verdedigen tegen twee spartelende spitsen (Kram en Van der Bogt)  en kwam nooit meer in gevaar. Danny Niel kreeg later daarentegen aan de andere kant nog een mooie kans, maar miste die. Ergens in een regenvlaag belandde ook nog een bal op de Hoekse lat, maar vraag me niet wie de bal gekopt of geschoten had.
Bij een onbenullig akkevietje vlak voor rust tussen verdediger Marijn van Veen en aanvaller Dave Kram wapperde Van Dam nog met twee keer geel, wat volkomen onnodig was. Het was zijn laatste activiteit. Omdat de rust wel heel lang duurde, kwam pas om tien voor vier het nieuws naar buiten dat de wedstrijd werd gestaakt om de hierboven vermelde reden. Zoals eerder gezegd, een wedstrijd die beter nooit gestart had moeten worden. Niemand doe je er een plezier mee, was ook de algemene opvatting in de bestuurskamer.

Wie heeft het meeste voordeel ervan?
Wie het meeste baat heeft bij het staken, is niet op voorhand duidelijk. Werd Naaldwijk benadeeld, omdat het op het kunstgras nog 45 minuten tegen een met tien man spelend HVC’10 misschien de voorsprong had kunnen vasthouden of zelfs had kunnen vergroten? Of is het juist een voordeel dat de thuisclub straks onder normale omstandigheden en met een fitte ploeg (mogen de geblesseerde basisspelers dan ook weer meedoen?) de voorsprong verdedigen op waarschijnlijk 16 december.
Spelers van beide ploegen hebben op die datum al een gezinsuitje gepland. Maar het advies aan de KNVB is in ieder geval een andere scheidsrechter voor het restant aan te stellen.

Opstelling HVC’10: Lipman, Groothuizen, Kay van den Bos, Kernan, Boon, Storm, Michael van den Bos, Ben Mohammed, Bouwhuis, Kram, Van der Bogt.