ADO Den Haag op eigen veld onderuit tegen Cambuur Leeuwarden

Na de nipte uitwinst afgelopen maandagavond bij Jong PSV (1 – 2) ontvingen de Hagenaars zondagmiddag in eigen huis Cambuur Leeuwarden. De Friezen hadden vorige week onder de ‘nieuwe’ trainer  Henk de Jong nog huisgehouden bij TOP Oss (1 – 8). De thuisploeg die tot nu toe slechts één nederlaag had geleden in de competitie (thuis tegen Roda JC 0 – 3) begonnen vol vertrouwen aan de wedstrijd.

Wijzigingen in de basis

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Jong PSV begonnen er drie andere spelers aan de wedstrijd. Lasse Vegan, Daryl Werker en Joel Ideho namen de plaats in van de geblesseerde Kursad Sürmeli, Amir Absalem en Mohamed Hamdaoui.

Bezoekers namen het initiatief

Gelijk vanaf het begin waren het de bezoekers die het initiatief pakten. Overigens resulteerde dat aanvankelijk nog niet in grote kansen. De eerste mogelijkheid voor de thuisploeg was voor Henk Veerman die naast kopte uit een voorzet van Daryl van Mieghem. Rond het kwartier kregen de Friezen de eerst grote kans. De Letse spits Roberts Uldrikis legde de bal perfect terug op Fedde de Jong maar zijn inzet verdween een meter of twee naast het doel van Kilian Nikiema.

Kansen thuisclub

Rond de 25e minuut kregen de Hagenaars twee grote kansen. De eerste ontstond uit een hoekschop van Van Mieghem die in de vijf meter belandde. Eerst was het Jort van der Sande die de bal niet tegen de touwen wist te schieten en gelijk daarna kreeg ook Dhoraso Klas de bal niet achter doelman Yanick van Osch. Uit de volgende hoekschop konden de Friezen razendsnel counteren en kwam de ploeg van Kalezić op dat moment goed weg. Bart van Hintum wist de bal nog van de doellijn te trappen. Zo’n tien minuten voor rust had Veerman bepaald pech dat zijn snoeiharde inzet toch nog gekeerd werd door de Friese doelman. Helaas kreeg de thuisploeg na deze sterke fase de deksel op de neus. Aanvoerder Daniël van Kaam wist met een slim steekpasje De Jong te bereiken die vervolgens beheerst Nikiema omspeelde en binnenschoot (0 – 1). Met deze stand zochten de ploegen de kleedkamers op.

Dreun na 50 seconden

De tweede helft was nauwelijks 50 seconden onderweg en de tweede Friese goal was een feit. Op aangeven van Sekou Sylla was een lichte aanraking van de bal door Uldrikis voldoende om van dichtbij de  – 2 op het scorebord te zetten.

Domme rode kaart

Wat een mooie rentree had moeten worden voor Silvinho Esajas, die na een half jaar met blessureleed weer voor het eerst bij de wedstrijdselectie zat, eindigde binnen zes minuten in een persoonlijk ‘drama’ . Ter hoogte van de middenlijn ving hij een speler van de tegenstander op maar gebruikte daarbij onnodig zijn arm wat door scheidsrechter Blank uitgelegd werd als een elleboogstoot.

Veerkracht

Hierna herpakte de thuisploeg zich wonderwel om met een man minder zich bij tijd en wijle in het strafschopgebied van de bezoekers te melden. Alles werd eraan gedaan om het de bezoekers toch nog lastig te maken. Met invaller Gylermo Siereveld als extra spits ging de thuisploeg fanatiek op zoek naar in ieder geval de aansluitingstreffer. Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd dit beloond toen diezelfde Sierveld onderuit werd gehaald. Topscorer Veerman faalde niet en  schoot de bal beheerst tegen de touwen (1 – 2). In de vier minuten extra tijd lukte het de Hagenaars niet meer om nog een punt aan de wedstrijd over te houden.

Karakteristieken

ADO Den Haag – Cambuur Leeuwarden :   1 – 2  (0 – 1)

Scoreverloop : 37e min. 0 – 1 de Jong, 46e min. 0 – 2 Uldrikis, 85e min. 1 – 2 Veerman (pen)

Gele kaarten : v.Hintum, Klas, Ideho (ADO Den Haag), Balk, v.Mullem (Cambuur L.)

Rode kaart :  Esajas(ADO Den Haag)

Scheidsrechter : Erwin Blank

Toeschouwers : 9.211

Opstelling ADO Den Haag : Nikiema, Waem, v.Hintum (46/Absalem), Werker, Koudossou, Klas (83/Sellouki) Vegan (57/Esajas), Ideho (73/Komljenović), v.d.Sande (83/Siereveld), v.Mieghem, Veerman

Opstelling  Cambuur Leeuwarden : v.Osch, Caschilli, Smand, Bergsma, Balk (81/Kooistra), v.Kaam (72/v.Mullem), Uldrikis, de Jong (89/Tol), Breij, Smit, Sylla

Redactie: Rob Blankenstein
Foto’s: Pepijn Sonderen