Voorzitter FC Skillz reageert op buitenspelincident bij Fc Skillz – Vitesse Delft

De video met daarin de onterecht afgekeurde goal van Vitesse Delft ging afgelopen weekend heel veel rond. De grensrechter van FC Skillz vlagde voor buitenspel en de scheidsrechter, die na afloop van de wedstrijd aangaf het te betreuren niet op één lijn te hebben gestaan, ging af op het vlagsignaal.

Op het filmpje is te zien dat de grensrechter verkeerd opgesteld staat en dat de goal volkomen onterecht wordt afgevlagd. De reacties in onze mailbox waren naast groot in aantal ook duidelijk, dit hoort niet thuis op het voetbalveld.

De voorzitter van Fc Skillz zette een tijd geleden een stuk online aangaande het “ziek” zijn van ons amateurvoetbal. In een uitgebreid stuk ging hij in op het staken van een wedstrijd van het eerste team van FC Skillz en gaf aan dat in zijn ogen het amateurvoetbal ziek is in onze regio.

Veel van de reacties die wij kregen grepen terug op die column van de voorzitter vandaar dat wij hem de vraag hebben voorgelegd hoe hij terugkijkt op afgelopen zaterdag.

Zoals altijd reageerde Terry Konings uitgebreid op onze vraag:

Konings: “Na het terugkijken van de beelden hebben ook wij moeten constateren, dat onze grensrechter de situatie verkeerd heeft beoordeeld en er dus geen sprake was van buitenspel voor de speler van Vitesse Delft. Wij schuwen er ook niet voor om dit toe te geven, omdat kwetsbaarheid vaak ook een kracht kan zijn.

Met de kennis achteraf, maak je vooraf de juiste keuze zeggen ze weleens. In het voetbal gaat dit jammer genoeg niet op en moeten er keuzes door scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in een zogeheten ‘split-second’ gemaakt worden. Onze grensrechter betreurt dit enorm, want hij was op dat moment van mening, dat er wél sprake was van buitenspel.

Uit onderzoek van het Instituut Fundamentele en Klinische Mens Bewegingswetenschappen in Maart 2000, blijkt dat in 9,3 procent van de gevallen ten onrechte buitenspel als gevolg van een combinatie van optisch bedrog en een verkeerde (veld)opstelling van de assistent-scheidsrechter. Dit foutpercentage is wetenschappelijk bewezen vanwege de kijkhoek door de assistent-scheidsrechter, die vaak gepositioneerd is voorbij de laatste verdediger. Dit is een gezichtspunt waaruit fouten, optisch gezien, onvermijdelijk zijn. Dit onderzoek heeft er mede toe geleid dat de VAR in het voetbal is geïmplementeerd om de keuzes van een scheidsrechter ofwel assistent-scheidsrechter 100% betrouwbaar te krijgen, gezien eventuele sportieve dan wel financiële belangen afhankelijk van het spelniveau. Jammer genoeg is het amateurvoetbal nog niet zo ver….

Verwijzend naar bovenstaand onderzoek bestaat er dus een kans, dat buitenspel ten onrechte wordt gegeven. Zo ook tijdens de wedstrijd FC Skillz – Vitesse Delft van afgelopen zaterdag. Wij hebben met de vereniging sportiviteit hoog in het vaandel staan en handelen dan ook, vanuit de jeugd naar boven toe, vanuit de juiste intentie(s). Zo ook onze assistent-scheidsrechter van het eerste elftal.

Sterker nog, ook wij maken wekelijks (spel)situaties mee, waarin ook wij het gevoel hebben, zo ook later bewezen middels videobeelden, dat wij sportief gezien, zijn benadeeld. Echter is het wel zo, dat wij er vanuit gaan, dat de intentie van de assistent-scheidsrechter die op dat moment een een situatie als buitenspel beoordeelt of een scheidsrechter die bijvoorbeeld een penalty geeft, ten alle tijden goed is. Scheidsrechters en grensrechters zijn immers ook ‘maar’ mensen en hoe lastig het soms ook is, hebben we daar begrip voor.

Nogmaals, we betreuren de ontstane situatie zeker omdat wij andersom naar alle waarschijnlijkheid dezelfde emotie hadden ervaren. Ware het niet, dat onze intentie puur is, daar we er vanuit gaan, dat anderen binnen het (Haagse) amateurvoetbal dat ook zijn”.

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten