Voetbal en Politiek steeds vaker samen. Gerben Voois van Gemeente Belang Westland: “Het kan beter, het moet beter”

Gerben, VELO, SC Monster…je bent een bekende verschijning in de voetballerij, kun je ons vertellen wat je op dit moment nog doet?

Op dit moment qua voetbal helemaal niks meer. Laat ik het zo zeggen, geen officiële functie of vrijwilligers werk. Uiteraard ben ik iedere week wel ergens langs de lijn te vinden. Mijn zoon en schoonzoon voetballen tenslotte nog bij SC Monster.

Je bent een drukke baan, welke dingen kom je daar tegen die je weerspiegeld ziet in de maatschappij en daarmee ook in het voetbal?

Naast dat het een drukke baan is, is het ook een geweldige baan. Leiding geven aan een groep mensen in de Rotterdamse haven is nooit saai. De afgelopen twee jaar, met Corona en de diverse maatregelen en lock downs heeft heel wat los gemaakt.

Gelukkig hebben wij op onze containers terminals ‘gewoon’ kunnen doordraaien. Wel merk ik dat mensen behoefte hebben aan ontspanning zoals gezellig uit gaan eten en/of drinken maar ook sporten. Doordat er een lange tijd beide niet konden, storten een hoop mensen zich op hun werk, het zij thuis op het zij ter plaatste. Het is mooi om te zien dat mensen nu  weer vrij kunnen gaan en staan waar ze willen en je merkt dat mensen weer positiever zijn. Sport doen en sport kijken kan ook weer en daar ben ik heel blij mee.

Je toont politieke ambities, Waarom wil je de politiek in?’

De reden om de politiek in te gaan ligt al toch weer een jaar of 15 achter ons. Mijn zus zat bij Remmert Keizer in de klas en ik kon Remmert als dorpsgenoot al langer. Remmert ging op zeer jonge leeftijd de lokale politiek van toen nog het zelfstandig dorp Monster in, en is nu al weer een aantal jaren fractievoorzitter en lijsttrekker Gemeente Belang Westland,, afgekort GBW.

Remmert zag ik regelmatig en toen vroeg hij al of ik interesse had om iets te doen in de lokale politiek. Hij vond dat ik een duidelijke eigen mening had en heel veel mensen kende en dat ik niet bang was van een discussie. In die tijd vond ik mezelf te jong en zei toen later misschien als ik wat meer levenservaring heb. Dat is hij niet vergeten en Remmert belde nu ruim vier jaar geleden op of ik een broodje wilde eten met hem. Hij stelde weer de vraag of ik interesse had en toen heb ik volmondig ja gezegd.

Waarom ga je voor een lokale partij, Gemeente Belang Westland?

Die partij ligt al sinds mijn jeugd in mijn hart. Mijn moeder was altijd gek op Remmert zijn opa, de oude Rem, met alle respect, die in die tijd HET gezicht was van de politieke partij GemeenteBelang Monster. En dus toen 18 jaar werd en  ik mocht stemmen, zei mijn moeder steevast: “wees wijzer, stem Rem Keizer” want dan gaat je stem nooit verloren.

Jonge Remmert zag en sprak ik regelmatig in de kroeg en daar hadden we de mooiste gesprekken. Wat fout ging en hoe het anders moest. Denk dat hij dat goed onthouden heeft, want hij diverse keren gevraagd of ik politiek ambitie had.

 Wat voor politicus ben jij?

Mocht ik gekozen worden, en daar ga ik wel van uit, zal ik een raadslid worden dat makkelijk te bereiken is. Ik ken een heleboel mensen en een heleboel mensen kennen mij. Als ik ergens aan begin dan wil ik het altijd tot een goed eind brengen, of dat voor een groep gevolgen heeft of voor één individu.

In hoeverre heeft de sport jouw instelling als politicus gevormd?

Ik loop al heel wat jaren in de Westlandse voetbalwereld rond, ben een aantal jaren met Team Westland mee geweest naar Alp ‘d Huez en heb 10 jaar lang de Monsterse Embassy georganiseerd in Monster. Altijd deed ik dat vrijwillig en was dus een betrokken vrijwilliger. Dingen organiseren zit mij in het bloed maar ik weet dat je met een team het meeste bereikt.. In het verenigingsleven is er zat aan de hand, ook daar heb je vrienden en vijanden maar met z’n allen bereik je het meeste. Zo ook in de politiek. Alleen kom je nergens.

Hoe belangrijk is sport in het algemeen voor de regio waarin jij woont en wellicht straks werkt?

Heel belangrijk. Sport verbind mensen en regio’s aan elkaar. Het Westland is toch een sportmindid stukje Nederland. Kijk maar naar de laatste Olympische Spelen, daar deden 4 Westlandse sporters mee. Daar kan het Westland ook van profiteren. Als Jutta Leerdam bijvoorbeeld goud haalt op welke toernooi dan ook, dan is iedere Westlander blij en trots. Zo werkt het.

Welke rol vind jij dat de politiek moet spelen als het gaat om de sport in het Westland?

De primaire reden dat ik politiek ben gaan doen, ligt opgesloten met mijn voorkeur voor sport. Vier jaar geleden zei ik dat me wilde inzetten voor sport in, voor en door Westland(ers). Das redelijk gelukt, maar kan nog beter. Helaas heeft de pandemie enorm veel ‘kapot’ gemaakt maar des te mooier wordt de uitdaging straks als alles weer normaal is en iedereen naar hartenlust kan sporten, binnen of buiten.

Op welke plek van de kieslijst sta je?

Gun je zelf en het Westland een plezier, stem LIJST VIER en dan OP NUMMER DRIE !! Op plek drie dus en daar ben ik enorm trots op.

Stel dat je met voorkeursstemmen wordt gekozen, wat zou je willen aanpakken in en voor het Westland?

Onze leus  HET KAN BETER, HET MOET BETER,  zegt eigenlijk genoeg. GBW heeft vier jaar letterlijk aan de zijlijn gestaan met de andere oppositie partijen omdat de zittende coalitie ons niks gunde. Maar dan ook echt helemaal niks.

Door die bedrijfsblindheid zitten we nu met een aantal dossiers die straks echt opgepakt moeten worden en zullen we door te luisteren naar de Westlanders met een oplossing moeten komen. We willen, net als bijna alle Westlanders, af van het afvalbeleid.

Ook vind ik dat we meer parkeermogelijkheden moeten creëren en daar zullen zeker mogelijkheden voor zijn. De zorg in Westland met dichtbij blijven en er moeten meer betaalde woningen komen voor jongeren en starters. Dit zijn wel de kernpunten van GBW en daar hebben alle kandidaten heel veel zin in om de diverse punten op te pakken en te realiseren.


Waarom sta je voor jouw partij op de lijst?

Ik ben gevraagd en met een heldere doelstelling en die luidt, HET KAN BETER, HET MOET BETER heb je meer redenen niet nodig.

Het blijft natuurlijk een feit dat zowel landelijk als lokaal heel veel partijen roepen dat ze helder en transparant zijn, maar in de praktijk valt dit vaak vies tegen. Het wordt ook steeds feller en harder in de vergaderingen. Maar dat komt omdat niet alles bekend is, er dingen achtergehouden worden, men de waarheid niet durft te vertellen en ja dan krijg je een pittig debat waar soms de vonken vanaf vliegen. Persoonlijk hou ik van een goeie discussie maar wel op inhoud je punten maken en niet op randzaken willen scoren. Mijn opa zei vroeg al: “Jongen, tegen een schep lucht kan je niet vechten”

Het Westland wordt vaak verweten geen gebied te zijn voor topsport, uitzonderingen daargelaten. In hoeverre steun jij die bewering en denk jij daarin verandering te kunnen brengen?

Gelukkig zeg je zelf dat er wel uitzonderingen zijn. Voor het beoefenen van topsport zijn er verschillende zaken nodig. Het begint met het talent van de sporter, de mentaliteit, de omstandigheden waarin de sporter het beste uit zich zelf kan halen en je moet natuurlijk ook wel een dosis geluk hebben. Bijvoorbeeld geen grote blessures oplopen.

Als ik kijk naar de sportaccommodaties in Westland dan mag ik wel zeggen dat wij schitterende accommodaties hebben. Buitensporten hebben mooie kantines en velden, binnensporten hebben vaak helemaal mooie sporthallen en prima indoor accommodaties en daar mogen we trots op zijn in Westland. Maar we moet wel blijven investeren in sport.

Ben ook heel benieuwd hoe de clubs en de verenigingen uit de corona crisis gaan komen. Veel clubs en verenigingen hebben te maken met een leden terugloop, sponsors zijn afgehaakt en ook de kantine opbrengsten zijn minimaal geweest. Hiermee hebben we gelijk de drie belangrijkste pijlers van inkomsten te pakken.

De gemeente kan ook haar steentje bijdragen door bijvoorbeeld huur kwijt te schelden, subsidies verstrekken of renteloze leningen.

Als wij in Westland blijven investeren in sport dan ben ik er van overtuigd dat er Westlandse talenten boven komen drijven die topsport kunnen bedrijven.

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten