VELO winnaar Flynth Westland Cup 2022

In de finale van de 49e editie van de Flynth Westland Cup stonden VELO en Westlandia zat. tegen over elkaar. Een beter VELO wist, na een 0 – 1 voorsprong bij rust, uiteindelijk met een 0-2 zege voor de 7e keer de Flynth Westland Cup mee naar Wateringen te nemen.

Vanaf het begin van de wedstrijd pakte VELO het initiatief met in het eerste kwartier al de nodige doelkansen. Een inzet van Roderick Meinema werd nog net met de voet gekeerd door Westlandia-doelman Jari Duivestijn, Lars de Jong zag zijn schot met zijn verkeerde been ook gestopt door de doelman, een schot van Sergi Roeleveld, na een voorzet van Ricky van Mierlo, belandde op de lat en een kopbal van Ricky van Mierlo, uit een voorzet van Benjamin el Amrani, werd gepakt door de Westlandia-doelman.

Westlandia probeerde met enkele counters, corners en vrije trappen ook gevaar te stichten maar de VELO-defensie bleef overeind en ook VELO-doelman Deniz Pamuk hield met enkele reddingen zijn doel schoon. Na een klein half uur voetbal weer een kans voor Roderick Meinema maar hij raakte de bal niet goed en Westlandia-doelman Duivestijn kon de bal eenvoudig stoppen. In de 35e minuut kwam dan wel de verdiende voorsprong voor VELO. Na een fraaie actie van Sergi Roeleveld aan de linkerkant werd zijn schot op doel nog van richting veranderd waardoor Westlandia-doelman Duivestein kansloos was, 0-1. Tot aan de rust kwam in deze stand geen verandering meer.

In het begin van de 2e helft werd de voorsprong voor VELO al verdubbeld. Uit een corner van Daan van Rossum kwam de bal via Lars de Jong bij Ricky van Mierlo die met zijn hoofd het beslissende tikje gaf voor de 0-2. Na een periode van weinig voetbal kreeg Ricky van Mierlo in de 65e minuut een grote kans om de wedstrijd helemaal op slot te gooien maar zijn inzet ging over het doel. De licht geblesseerde Daan van Rossum kreeg een publiekswissel met Vince van Egmond als zijn vervanger en ook de met kramp kampende Ricky van Mierlo werd naar de kant gehaald voor Abel Dries.

In de 75e minuut ontstond er enig tumult op het veld na een stevige overtreding van Westlandiaan Yordi van Beek op Rick Das waarna de VELO-speler zich even vergat met een verkeerde reactie en met rood kon vertrekken. Na overleg met zijn assistent Koornneef gaf scheidsrechter Smit ook rood aan Mike Vijverberg terwijl die kaart volgens vriend en vijand toch echt aan een andere Westlandia-speler gegeven had moeten worden. Beide teams dus met 10 man verder. Bij VELO kwam Rens de Vries in het veld voor Roderick Meinema.

In de 85e minuut nog een grote kans voor Westlandia om de laatste minuten nog spannend te maken maar Roy van Beek ging voor eigen glorie en zag zijn inzet gekeerd door VELO-doelman Deniz Pamuk. Een voorzet voor het doel op de vrijstaande Hidde van der Arend was misschien wel succesvoller geweest. In de slotfase nog een kans voor Sergi Roeleveld maar zijn kopbal, uit een voorzet van Mitchell Weissenberg, werd gepakt door de Westlandia-doelman. Tegen het einde van de wedstrijd kreeg captain Ramon Ripson nog een publiekswissel en werd vervangen door Joey Kouters. VELO kwam in de extra tijd niet meer in gevaar en kon zich na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Smit gaan opmaken voor de prijsuitreiking. VELO kreeg de Cup uitgereikt door Flynth-vertegenwoordiger Martin van Maren en VELO-speler Sergi Roeleveld kreeg van de organisatie ook nog een prijs als topscorer van het toernooi.

Met deze verdiende zege pakte VELO met het winnen van de Flynth Westland Cup toch nog een prijs waarmee aan het wisselvallige seizoen nog enige glans werd gegeven.

Redactie: Louis de Letter
Foto’s: Danny Ploegaert