Strijdlustig FC ‘s-Gravenzande wint nu wel van sv Poortugaal

Bepaald goede herinneringen heeft FC ’s-Gravenzande niet aan de uitwedstrijd tegen sv Poortugaal in oktober vorig jaar. Het werd een 6-1 nederlaag, bovendien werd doelman Jouvenaar na zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Een revanche op deze nederlaag, en na de wel heel matige wedstrijd van vorige week had FC ’s-Gravenzande dus wat goed te maken. De mannen uit Poortugaal spelen trouwens ook wisselvallig en kregen vorige week nog met 0-6 klop van ARC, dus ook zij hadden wat goed te maken. Voorafgaand aan de wedstrijd vinden we sv Poortugaal terug op de 5e plaats met 29 punten en FC ’s-Gravenzande op de 8e plaats met 25 punten. Alle ingrediënten dus voor een mooie pot voetbal onder prima weersomstandigheden. De wedstrijd begon met een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Jan Gideonse, de ‘chef-keuken’ van sv Poortugaal, hij overleed afgelopen week op 62 jarige leeftijd. Dit gebeurde in het bijzijn van veel van zijn familieleden. Ook werd in deze stilte minuut gedacht aan de tragiek in Oekraïne.

Geen doelpunten voor rust

Na een wat aftastend begin was de eerste doelpoging voor sv Poortugaal, maar uit een vrije trap van Sven Breukhoven ging de bal rakelings naast. Voor de thuisploeg was Frank Broos dicht bij de openingstreffer, maar doelman Dyron Bijl pakte zijn inzet. Gaandeweg werd sv Poortugaal toch wat sterker en was veel op de helft van FC ’s-Gravenzande te vinden. Dat leverde ook wat kansjes op. Na ruim een kwartier spelen ging doelman Jurrian Jouvenaar bijna in de fout door buiten zijn strafschopgebied de bal onder controle te krijgen, maar gelukkig liep dat met wat kunst en vliegwerk goed af. Een inzet van Jordi Dekker werd tot hoekschop verwerkt en Claudio Santos Silva zijn vizier stond ook niet op scherp, want de bal ging net naast. Jordi Dekker probeerde het nog met een schot van afstand, maar dat ging over. Nadat de gastploeg wat was uitgeraasd kreeg de thuisploeg wat meer grip op de wedstrijd. Sander Koeleman schoot naast omdat de bal van richting werd veranderd, Yuri Westhoff kwam in een goede schietpositie, maar voor zijn ’verkeerde’ been en schoot naast. Op aangeven van Twan van Meerten leek Frank Broos nog gevaarlijk te worden, maar de sv Poortugaal doelman tikte de bal weg. In de slotminuten van de eerste helft nog twee spannende momenten voor beide doelen. Frank Broos kopte uit een hoekschop de bal recht in de handen van de sv Poortugaal doelman en via de vuisten van doelman Jurrian Jouvenaar zag Claudia Santos Silva de bal weggewerkt.

Spannende tweede helft

Bij aanvang van de tweede helft kwam FC ’s-Gravenzande goed weg. Eerst was het Nuno Andrade Varela die de bal goed inschoot maar ging uiteindelijk naast en Gerwin Lake en Jordi Dekker konden in een scrimmage voor het doel van FC ’s-Gravenzande tweemaal inschieten, maar met wat geluk stopte Jurrian Jouvenaar deze inzetten. Na een fout in de defensie was het weer Nuno Andrade Varela die gevaarlijk was, maar schoot over. Nadat in de 63e minuut Jordi Dekker naast schoot kwam FC ’s-Gravenzande zomaar uit het niets op voorsprong. Een verwoestende uithaal van zo’n 30 meter van Yuri Westhoff verdween in de linkerhoek en was Dyron Bijl kansloos: 1-0. sv Poortugaal reageerde direct en bracht 3 wisselspelers in om alsnog het tij te keren om zonder punten weer naar huis te vertrekken. Dat leek te lukken toen Gerwin Lake, ook met een uithaal van zo’n 25 meter, doelman Jouvenaar verraste in de 83e minuut: 1-1. Waar iedereen al aan een puntendeling dacht, was het Frank Broos die goed doorging en twee minuten later de stand op 2-1 bracht, hierin kwam geen verandering meer en konden drie punten worden bijgeschreven.

Na afloop was er nog wat discussie of die overwinning wel terecht was, misschien dat een gelijkspel de verhouding in het veld beter zou hebben weergegeven, maar soms rolt de bal ook wel eens de goede kant op, en dat was dus nu voor FC ’s-Gravenzande.

Opstelling FC ’s-Gravenzande: Jurrian Jouvenaar, Dennis van Rijn (78. Yordi Klepke), Ardi Luijendijk, Sander Koeleman, Pascal Broch, Roy Vermolen, Yuri Westhoff, Twan van Meerten, Bram Sommeling, Frank Broos (90. Dan Struckman), Patrick Fonseca (86. Daan van Unen)

Opstelling sv Poortugaal: Dyron Bijl, Desailly Sousa (78. Sven Weeda), Sven Breukhoven, Gerwin Lake, Shakur Zichem, Jordi Dekker (82. Niels Versteege), Claudio Santos Silva (78. Shelvante de Brito), Patrik Fernand, Marcel Valera Ribeiro, Bjorn Wagenaar, Nuno Andrade Varela (78. Rick Nieuwveld)

Scheidsrechter: dhr. Ronald Mol uit Breda, assistenten: dhr. Alperen Yilmaz uit Bergen op Zoom en dhr. Burhan Cetin uit Zwijndrecht

Redactie en foto: FC ’s-Gravenzande