RKAVV schakelt in geweldig gevecht HBS uit in titelstrijd

RKAVV heeft de titelkraker en derby op legendarische wijze gewonnen van HBS. De Leidschendammers keken in de negentigste minuut nog tegen een 1-2 achterstand aan, maar een succesvolle slotfase leverde RKAVV alsnog drie heel belangrijke punten op. Daarmee schakelde het met HBS wederom een concurrent voor het kampioenschap uit.

Op een uitstekend gevulde Kastelenring betraden RKAVV en HBS het veld met een fantastische sfeeractie van het RKAVV-publiek. Zij verwelkomde beide ploegen met heel veel rook en een geweldige vuurwerkshow. Een entourage die paste bij het treffen tussen de nummers drie en vier van de vierde divisie. Voorafgaand aan de aftrap werden RKAVV-spelers Jubilee Djan en Remco Overdevest gehuldigd voor hun honderdste (Djan) en tweehonderdste (Overdevest) competitiewedstrijd voor RKAVV.

RKAVV begon voortvarend aan de wedstrijd.  Na twee minuten kregen de Leidschendammers de eerste kans van de wedstrijd. Edwin Agyare werd de diepte in gestuurd maar zijn inzet werd door doelman Kortstam met de vingertopper tot een corner verwerkt. RKAVV bleef gas geven en was van plan om ook tegen HBS te domineren. Dat lukte goed want binnen het kwartier kreeg het opnieuw een goede mogelijkheid om de score te openen. Ditmaal mocht Tom Plezier aanleggen voor een hard schot. Zijn inzet glipte door de handen van goalie Kortstam heen, maar verdween daarna voorlangs. Halverwege het eerste bedrijf viel de treffer, die in de lucht hing, voor RKAVV alsnog. Een voorzet van Remco Overdevest werd door HBS-captain Niels van Pelt in zijn eigen doel gewerkt: 1-0.

Tot dat moment was HBS nauwelijks op de helft van RKAVV geweest, maar na een half uur spelen kregen de Kraaien een vrije trap rondom het strafschopgebied. Niels van Pelt krulde de bal fraai in de bovenhoek en scoorde dit keer aan de andere kant: 1-1. Ook na de gelijkmaker bleef RKAVV aandringen en kreeg het voor rust nog twee grote kansen. Eerst kon Khashayar Saeb, nadat Zakaria Amrani de bal perfect teruglegde, uithalen. De middenvelder zag zijn schot echter net over de lat verdwijnen. Even later wurmde Remco Overdevest zich door de HBS-defensie heen. Eenmaal bij het doel aangekomen werd hij door Brayen Bröcker aan zijn arm naar de grond getrokken. De matig leidende arbiter Steeg woof de overtreding weg, maar een strafschop leek de enige juiste beslissing te zijn geweest. De leidsman had moeite om de wedstrijd onder controle te houden en probeerde dit te compenseren met veel onnodige kaarten.

Ook na rust vloog RKAVV uit de startblokken. In de eerste vijf minuten na de pauze kreeg het drie enorme kansen om weer op voorsprong te komen. Eerst stuitte Xavier Akinrinbola op doelman Kortstam en snel daarna schoot Edwin Agyare over. Waar RKAVV naliet om een doelpunt te maken, bleek HBS dodelijk effectief. Met de eerste voetballend uitgespeelde aanval van de wedstrijd waren de gasten wel trefzeker. Na een goede actie van Jim Roberti schoot Ilias Kariouh de bal fraai binnen: 1-2.

RKAVV liet zich niet uit het veld slaan en bleef de wedstrijd domineren. Het bleef kansen aan elkaar rijgen, maar kansen van onder andere Edwin Agyare verdwenen in het zijnet of net naast de goal. Een kwartier voor tijd werd Zakaria Amrani in het vijandelijke strafschopgebied neergelegd maar ook nu woof arbiter Steeg zeer twijfelachtig een strafschop weg. In de laatste tien minuten ging RKAVV alles of niets spelen met nog meer kansen tot gevolg. Zo was Tristan Croes dichtbij een treffer maar schoot hij rakelings naast.

In de negentigste minuut kreeg RKAVV alsnog waar het al twee keer eerder recht op had; een strafschop. Na een kopbal van Tristan Croes kwam de arm op een HBS-arm en ditmaal kon leidsman Steeg echt niet om een strafschop heen. Xavier Akinrinbola ging achter de bal staan en faalde niet: 2-2. Na de gelijkmaker ging RKAVV vol op jacht naar een winnende treffer. Die kwam er in de vierde minuut van de blessuretijd alsnog. Een schot van Zakaria Amrani verdween in de korte hoek: 3-2. Een explosie van ontlading bij staf, spelers en supporters van RKAVV. Na de aftrap kreeg HBS nog één kans, maar doelman Ten Kroode bracht knap redding op de inzet van Jasper Hooft. Daarmee haalde RKAVV een meer dan terechte overwinning binnen en blijft het volop meedoen om het kampioenschap. HBS is daarentegen uitgespeeld in de titelrace en kan zich gaan richten op de nacompetitie.