Oud-voorzitter Ruurd de Boer (87) overleden. Necrologie toegevoegd

Ruurd de Boer, oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen van NV ADO Den Haag, overleed op 1 augustus, exact de dag, dat hij 87 jaar werd. De Boer volgde in 2000 John van Ringelenstein op als voorzitter van de RvC en vervulde deze functie tot en met 2007. Hij speelde een belangrijke rol in de revitalisering van het ADO Den Haag van toen door onder meer de band met de gemeente Den Haag te versterken en had een belangrijke coördinerende taak bij het tot stand komen en de bouw van het huidige stadion van de club, dat op 28 juli 2007 officieel werd geopend. Ook toonde hij zich een warm voorstander van de komst van het vrouwenvoetbal bij de club, die in 2007 werd gerealiseerd.

De Boer trad op 1 december 2000 aan als voorzitter van de Raad van Commissarissen van ADO Den Haag. Die dag trad John van Ringelenstein aan als vicevoorzitter en Jan Helderman, Niek Jan van Kesteren, Edwin Reijntjes, Martin Verwoerdt, Joep van der Wolk en Piet de Zoete aan als lid hiervan. Rob Reijenga maakte al deel uit van de RvC. Anja Overhoff trad op 16 november 2004 toe en kwam in de plaats van de uittredende Martin Verwoert. De Boer stortte zich vol verve op de versterking van de relatie met de gemeente Den Haag en het realiseren van de bouw van het nieuwe stadion in het Forepark. In 2003 behaalde ADO Den Haag het kampioenschap van de Eerste divisie en keerde hierdoor na elf seizoenen terug in de Eredivisie. Daarna zat het ADO Den Haag sportief niet altijd mee. Vlak voor de verhuizing van het Zuiderpark naar het Forepark degradeerde ADO Den Haag naar de Eerste divisie. De club had ook te maken met een aantal gestaakte wedstrijden. Ontwikkelingen, die ertoe leidden, dat extra aandacht moest worden besteed aan de veiligheidsaspecten in het nieuwe stadion.

ADO Den Haag leerde Ruurd de Boer kennen als een zeer actief man, die van aanpakken wist. Hij stond bekend als een bestuurder van hoog niveau en iemand, die ook veeleisend was voor zijn collega-bestuurders en medewerkers van de club. Ruurd de Boer, die op 1 augustus 1937 werd geboren in Soerabaja in het toenmalige Nederlands-Indië, was in zijn werkzame leven beroepsofficier bij de Koninklijke Marine. Zijn bestuurlijke loopbaan begon hij bij de Helderse Tennisclub. Daarna was hij voorzitter van het District Noord-Holland Noord van de KNLTB. In 1989 werd hij preses van de nationale tennisbond. Op 61-jarige leeftijd trad hij toe tot het bestuur van de International Tennis Federation. Voor zijn verdiensten in de tenniswereld ontving hij in 2004 de Tennis Europe Award.

Na de verhuizing van ADO Den Haag van het Zuiderpark naar het Forepark achtte Ruurd de Boer, dat het ‘Grote Karwei’ erop zat, er minder werk te doen zou zijn en de Raad van Commissarissen daardoor wel kon worden ingekrompen. Oud-wethouder Pierre Heijnen volgde in 2007 De Boer op als voorzitter van de RvC. Burgemeester Wim Deetman overhandigde Ruurd de Boer bij zijn afscheid van ADO Den Haag als blijk van waardering de Sportpenning van de Gemeente Den Haag. Hij roemde De Boers enorme daadkracht, passie en volharding in zijn coördinerende rol bij de bouw van het stadion.

ADO Den Haag is Ruurd de Boer dankbaar voor het vele – baanbrekende – werk, dat hij heeft gedaan. Ons medeleven gaat uit naar zijn nabestaanden, die wij alle sterkte toewensen.

Bron en foto ADO Den Haag

Necrologie Ruurd de Boer

Oud-voorzitter Ruurd de Boer (87) overleden
Ruurd de Boer, oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen van NV ADO Den Haag, overleed op 1
augustus, exact de dag, dat hij 87 jaar werd. De Boer volgde in 2000 John van Ringelenstein op als
voorzitter van de RvC en vervulde deze functie tot en met 2007. Hij speelde een belangrijke rol in de
revitalisering van het ADO Den Haag van toen door onder meer de band met de gemeente Den Haag te
versterken en had een belangrijke coördinerende taak bij het tot stand komen en de bouw van het huidige stadion van de club, dat op 28 juli 2007 officieel werd geopend. Ook toonde hij zich een warm voorstander van de komst van het vrouwenvoetbal bij de club, die in 2007 werd gerealiseerd.

Hans van de Weg, die een vooraanstaande rol speelde bij het promoten van ADO Den Haag in de late jaren negentig als directeur van Den Haag Promotion, het marketingbureau van de stad, bracht Ruurd de Boer in contact met de club. John van Ringelenstein wilde zijn zeer drukke taak van voorzitter van de RvC
neerleggen en vroeg Van de Weg of hij een geschikt persoon kende voor de opvolging. Van de Weg, oudtoptennisser en tenniscoach kwam vervolgens met de naam van Ruurd de Boer, die juist na tien jaar het voorzitterschap van de Koninklijke Nederlandse Lawntennis Bond (KNLTB) had neergelegd.
De Boer trad op 1 december 2000 aan als voorzitter van de Raad van Commissarissen van ADO Den Haag.

Die dag trad John van Ringelenstein aan als vicevoorzitter en Jan Helderman, Niek Jan van Kesteren, Edwin Reijntjes, Martin Verwoerdt, Joep van der Wolk en Piet de Zoete aan als lid hiervan. Reijenga maakte al deel uit van de RvC. Anja Overhoff trad op 16 november 2004 toe en kwam in de plaats van de uittredende Martin Verwoert. De Boer stortte zich vol verve op de versterking van de relatie met de gemeente Den Haag en het realiseren van de bouw van het nieuwe stadion in het Forepark. In 2003 behaalde ADO Den Haag het kampioenschap van de Eerste divisie en keerde hierdoor na elf seizoenen terug in de Eredivisie.

Daarna zat het ADO Den Haag sportief niet altijd mee. Vlak voor de verhuizing van het Zuiderpark naar het Forepark degradeerde ADO Den Haag naar de Eerste divisie. De club had ook te maken met een aantal gestaakte wedstrijden. Ontwikkelingen, die ertoe leidden, dat extra aandacht moest worden besteed aan de veiligheidsaspecten in het nieuwe stadion.

ADO Den Haag leerde Ruurd de Boer kennen als een zeer actief man, die van aanpakken wist. Hij stond
bekend als een bestuurder van hoog niveau en iemand, die ook veeleisend was voor zijn collegabestuurders en medewerkers van de club. Ruurd de Boer, die op 1 augustus 1937 werd geboren in
oerabaja in het toenmalige Nederlands-Indië, was in zijn werkzame leven beroepsofficier bij de Koninklijke Marine. Zijn bestuurlijke loopbaan begon hij bij de Helderse Tennisclub. Daarna was hij voorzitter van het District Noord-Holland Noord van de KNLTB. In 1989 werd hij preses van de nationale tennisbond. Op 61-jarige leeftijd trad hij toe tot het bestuur van de International Tennis Federation. Voor zijn verdiensten in de tenniswereld ontving hij in 2004 de Tennis Europe Award.

Binnen de Raad van Commissarissen, belast met de zaken rond de nieuwbouw, liet Ruurd de Boer samen
met de gemeente Den Haag het Bureau Boer & Croon een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van
een nieuw stadion. De onderzoekscommissie stond onder leiding van de voormalige voorzitter van PSV,
Jacques Ruts. De Boer maakte ook deel uit van de Stichting Stadion Ontwikkeling (SSO), die toezicht hield
op de goede uitvoering van de loopplankfinanciering van de gemeente Den Haag met betrekking tot het
nieuwe stadion. Deze commissie bestond uit onder anderen Martin Verwoert (voorzitter), Paul Kapel,
Harro Knijff, Michel Santbergen en John van Ringelenstein.


Na de verhuizing van ADO Den Haag van het Zuiderpark naar het Forepark achtte Ruurd de Boer, dat het
‘Grote Karwei’ erop zat, er minder werk te doen zou zijn en de Raad van Commissarissen daardoor wel kon worden ingekrompen. Oud-wethouder Pierre Heijnen volgde in 2007 De Boer op als voorzitter van de RvC. Burgemeester Wim Deetman overhandigde Ruurd de Boer bij zijn afscheid van ADO Den Haag als blijk van waardering de Sportpenning van de Gemeente Den Haag. Hij roemde De Boers enorme daadkracht, passie en volharding in zijn coördinerende rol bij de bouw van het stadion.

Toch klonk nadien ook kritiek op de gang van zaken bij de bouw en inrichting van het nieuwe stadion,
omdat deze financieel veel meer vergden dan was begroot en ADO Den Haag in 2008 in de problemen
kwam. Ooit reageerde Ruurd de Boer daar heel open op: ‘Schuldig voel ik mij niet, wel verantwoordelijk.
Maar weet, dat het ging om een grootschalig project, dat had te maken met enorm veel weerstand en
tegenslag. Steeds doemden er problemen op, die veel tijd kostten. Hierdoor kreeg je te maken met
toename van kosten. Ik had als voorzitter van de KNLTB ook met dergelijke nieuwbouwprojecten te maken.

Ook die kostten meer door allerlei onvoorziene ontwikkelingen. Ik nam als voorzitter het risico, maar ik stel ook dat er anders niets zou zijn gebeurd en alles bij het oude was gebleven. Bouwprojecten brengen
blijkbaar risico’s met zich mee’. De band met de meeste oud-leden van de Raad van Commissarissen bleef bestaan. Jaarlijks hielden zij een soort reünie met een diner in het Haagse Indische restaurant Garoeda. Later, toen Ruurd de Boer naar Almere was verhuisd, vonden die bijeenkomsten daar plaats.
ADO Den Haag is Ruurd de Boer dankbaar voor het vele – baanbrekende – werk, dat hij heeft gedaan.
Ons medeleven gaat uit naar zijn nabestaanden, die wij alle sterkte toewensen.

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten