Jeroen Blommaert: De jonge talenten die bij ZVV Den Haag een kans krijgen zijn ook echt talenten en wat hier gebeurt is echt fantastisch voor het futsal in Den Haag

Jeroen Blommaert(linksvoor op de foto) is het komende seizoen de coach van Jong ZVV Den Haag dames 1. Het nieuw opgerichte team moet het futsal in Den Haag in het algemeen en bij ZVV Den Haag vrouwen structureel naar een hoger niveau tillen om het absolute doel, kampioen worden van Nederland, te realiseren. Gingen we eerder in gesprek met Donovan van der Kleij, ditmaal praten we met de hoofdcoach Jeroen Blommaert die na het winnen van het toernooi in Brussel niet kan wachten op de start van het seizoen.

Jeroen, stel jezelf eerst even voor:

Naam – Jeroen Blommaert
Leeftijd – 35
Beroep – Project Engineer Hoogspanning (bij Stedin B.V. )
Functie bij ZVV Den Haag – Assistent-trainer dames 1 / Trainer Jong ZVV Den Haag (beloftenteam komt uit als dames 2)
Hoe lang betrokken bij ZVV Den Haag – Dit is mijn 2e opeenvolgende jaar, in het verleden al een jaar stage gelopen om mijn trainer/coach diploma futsal te behalen.
Mooiste moment in jouw (zaal)voetballoopbaan? – Die zijn er genoeg maar ik hoop er nog veel meer aan toe te voegen de komende tijd!
Beste speler die je hebt zien spelen? – Helaas heb ik Johan Cruijff nooit zelf zien voetballen dus voor mij is dit Lionel Messi.

Jeroen, trainer van ZVV Den Haag vrouwen, hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen bij ZVV Vrouwen?
Officieel gezien was ik afgelopen seizoen de hoofdtrainer van ZVV Den Haag mannen 1. Tijdens het seizoen heb ik de trainingen van dames 1 mogen bijwonen voor mijn eigen ontwikkeling als trainer. Vanuit dat perspectief bekeken is het mooi om te zien welke groei er gemaakt wordt binnen de damestak. Niet alleen technisch/tactisch maar ook organisatorisch is er een fundament ontstaan waar we de komende jaren op kunnen bouwen.

Hoe lang ben je trainer in het algemeen en waarom heb je gekozen voor ZVV Vrouwen?
Ik ben al trainer/coach sinds mijn 19e en ik ben begonnen als coach bij Mazzel Stars dames. Het damesvoetbal is mij dus niet vreemd en in het verleden heb ik ook al eerder samengewerkt met René Havermans (nu hoofdtrainer bij ZVV dames 1) als assistent en stagiair. Tijdens het meelopen met de trainingen dit jaar bij dames 1 ervaarde ik dat het een fijne groep is om samen mee te werken. Toen duidelijk werd dat de damesafdeling uit ging breiden met een beloftenteam was er de mogelijkheid om volledig in te stappen in een omgeving waar plezier en presteren samen gaan. Hierbinnen zie ik voor mezelf genoeg uitdaging om te blijven leren en tegelijkertijd onze nieuwe meiden (Jong ZVV Den Haag) zoveel mogelijk te helpen bij hun ontwikkeling. Dat allemaal samen maakte de keuze voor de damesafdeling eigenlijk best makkelijk.

ZVV Vrouwen maakt een enorme ontwikkeling door, er ligt een businessplan, er zijn voldoende middelen, hoe ervaar jij deze zomerwind die door de club gaat?
Ik geloof dat je met de juiste middelen en vooral met de juiste mensen om je heen en hard werken iets moois kan bereiken. Het meerjarenplan geeft hier richting aan zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Ik ervaar de ‘zomerwind’ als een positieve stroomversnelling naar onze doelen toe.

De plannen behelzen ook een stap omhoog qua niveau, wat is er in jou ogen nog nodig om die stap te maken?
Ik vind dat je altijd een stap hogerop moet willen en vooral ook durven gaan. Uit je comfortzone gaan biedt ruimte voor ontwikkeling. Met de damesafdeling van ZVV Den Haag doen we dat nu eigenlijk ook omdat we een meerjarenplan hebben en eerlijk gezegd niet hadden verwacht in het eerste jaar al een beloftenteam te kunnen opstarten. Desondanks zijn we zeer verheugd en door een gezonde onderlinge concurrentiestrijd met ZVV dames 1 te creëren is dit de eerste stap naar een hoger niveau.

Hoe sterk is de vrouwen competitie vergeleken met 5 of 10 jaar geleden en waar zit dat dan het meeste in?
Naar mijn idee is de vrouwencompetitie alleen maar sterker geworden. Dit heeft meerdere oorzaken naar mijn mening. Eén daarvan is dat er veel meer jonge meiden eerder op voetbal gaan waardoor ze, met alle respect, een betere techniek hebben dan de voorgaande generaties. Als je de bal beter kan verwerken kan het speltempo omhoog en vergroot je uiteindelijk je kansen op scoren (en dus hopelijk ook winnen). Daarnaast worden er ook steeds meer en betere coaches opgeleid die op hun beurt de speelsters helpen in hun ontwikkeling. Al met al goede zaken.

Zaalvoetbal in Den Haag is in tegenstelling tot vroeger toen we veel grote en hoog spelende clubs hadden, de laatste jaren sleuren, hoe hebben jullie de huidige situatie voor elkaar gekregen?
Wat er nu ontstaat bij de damesafdeling is niet iets van gisteren. Dit is het resultaat van hard werken, een plan hebben en de juiste mensen erbij vinden. Binnen de vrouwenafdeling zijn een aantal personen hier al een paar jaar mee bezig om dit te bewerkstelligen en uit te breiden. Daar hebben onze hoofdsponsors GirlPower Radio en CMSI360 ook een grote rol in gespeeld. Des te mooier dat het nu groeit en ik ook onderdeel daarvan mag gaan uitmaken.

Hoe staat het met de jeugd en daarmee de doorstroom naar de senioren?
Zoals gezegd starten we volgend seizoen met het beloftenteam ‘Jong ZVV Den Haag’ in de eerste klasse. We zijn nu een aantal weken aan het trainen en daar kan ik alleen maar positief over zijn. Er wordt hard gewerkt, iedereen is bereid om te leren en stap voor stap gaan we bouwen naar de start van het seizoen. We hebben onze eerste twee oefenwedstrijden al gehad en een toernooi in Brussel als winnaar afgesloten. Dit alles met het doel om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat speelsters uit deze groep richting Eredivisie niveau gaan om te kunnen doorstromen naar het eerste team. Bij de een zal het misschien sneller gaan dan bij de ander maar ieder heeft zo zijn eigen ontwikkelingstraject en dat is prima.

Hoe groot is de vrouwenafdeling van ZVV Den Haag?
Momenteel bestaat de damesafdeling uit drie teams, waarvan de eerste twee teams als selectieteams worden beschouwd. Echter speelt het derde team ‘gewoon’ hoofdklasse dus qua niveau ontlopen we elkaar niet veel.

Afgelopen seizoen hebben jullie net de kampioenspoule niet gehaald, welk gevoel overheerst bij de ploeg en de begeleiding?
Het was even balen maar daarna ging de knop al vrij snel om te blijven presteren in de ‘net niet kampioenspoule’, zoals jullie het noemen. Uiteraard wil je op het hoogste niveau blijven acteren maar via deze route was het alsnog mogelijk om de play-offs van het kampioenschap te kunnen halen.

In de net niet kampioenspoule is de ploeg 2e geworden achter Drs. E Vijfje, had daar meer ingezeten en hoe wordt er naar deze prestatie gekeken intern ZVV Den Haag?
Over de hele tweede seizoenhelft gezien kwamen we in een aantal wedstrijden telkens net wat tekort. Dit had diverse oorzaken maar feit blijft dat het qua resultaten niet voldoende was ondanks alle inspanningen van iedereen. Qua prestaties vind ik het een ander verhaal. Natuurlijk kan het altijd beter maar ik denk dat iedereen trots mag zijn op de geleverde teamprestaties gezien de uitdagingen die op ons pad zijn gekomen. In de tweede seizoenshelft zag je echt een stijgende lijn en ik verwacht dat we deze lijn naar volgend seizoen kunnen gaan doortrekken.

Komend seizoen moet er weer een stap gezet worden, zijn de verwachtingen reëel te noemen en waarom denk jij dat?
Het is vanzelfsprekend dat de lat elk jaar hoger wordt gelegd. We zijn in opbouw en het is onderdeel van het meerjarenplan. Of het reëel is dat blijkt achteraf bij de seizoensevaluatie pas, want tot die tijd gaan we er met z’n allen weer vol voor!

Wanneer is het komende seizoen geslaagd?
Voor mij persoonlijk is het seizoen geslaagd als we elke training, elke wedstrijd blijven leren van onze fouten. Als we aan het einde met trots terugkijken en kunnen zeggen dat we maximaal gepresteerd hebben.

Er gebeuren een heleboel dingen rondom ZVV Vrouwen, kun je ons meenemen in een aantal van deze gebeurtenissen?
Naast de punten die ik al genoemd heb, is ook de staf rondom de selectieteams aan het uitbreiden. Begin dit jaar zijn er een vertrouwenspersoon en een sporttherapeut toegevoegd en nu komt de staf van het beloftenteam er ook nog bij bestaande uit teammanager, keeperstrainer en ondergetekende. En natuurlijk nóg meer enthousiast publiek erbij waarvan ik verwacht dat ze ons positief zullen blijven aanmoedigen wat er ook gebeurt.

Wil je nog ergens op terugkomen?
Laat het nieuwe seizoen maar snel beginnen!

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten