In gesprek met Rene Havermans, Technisch coördinator van ZVV Vrouwen 1

In gesprek met… 

Door Ullis van Maanen
 
René Havermans (TC ZVV Den Haag Vrouwen 1) 
Zaalvoetbalkenner René Havermans (59) is in het dagelijks leven werkzaam bij een typisch Haags bouwbedrijf, echtgenoot, trotse vader van twee lieve dochters en een zoon van onze super supporter “Oma” Annie, de meeste fervente fan van de ZVV Den Haag Vrouwen selectie. 
 

Havermans blikt terug op een bewogen seizoen met veel ups en veel downs.  
“De komende vijf jaar zie ik als een uitdaging!” 
 
We stelden Havermans een aantal vragen. 
 
Vraag: Hoe ging het afgelopen seizoen? 
Havermans: “Het afgelopen seizoen was voor ZVV Den Haag Vrouwen 1 een roller coaster met veel problemen. Om uiteenlopende redenen hebben niet één keer met een compleet team kunnen spelen. Altijd was er wel wat. Bij de start van van het seizoen waren we positief gestemd. We hadden een brede selectie, er kwamen nieuwe speelsters bij en een groot deel van de selectie was gebleven. Maar niks is voorspelbaar, dat bleek maar weer, er vielen speelsters uit door zwangerschap, weliswaar persoonlijk een mooie levensgebeurtenis, maar het team raakte daardoor wel drie goede speelsters kwijt. Op een team van tien speelsters is dat best wel een aderlating.” 
 
Vraag: Hoe erg kun je het hebben als team? 
Havermans: “Vervolgens kreeg ons nieuwe talent Gigi Vandeuren een schitterende aanbieding om in Italië te gaan spelen. Wat voor haar een prachtige uitdaging was. Helaas kreeg zij een ernstig auto-ongeluk en viel haar droom in duigen. Dit heeft op de speelsters en staf ook veel indruk achtergelaten en gaf best wel een klap. Hieruit blijkt maar weer dat je nergens zeker van bent en dat gezondheid het allerbelangrijkste is in ons leven.” 

Vraag: Hoe verliep het qua blessures in het afgelopen seizoen? 
Havermans: “En waren langdurige blessures bij diverse speelsters, op het eind hadden we net zeven speelsters die fit waren, voor eredivisie is dat gewoon te weinig. Dat we dan toch nog in de middenmoot eindigen, is alleen maar knap maar om te zeggen dat het een fijn seizoen was? Nee, ik hoop dit allemaal niet nog een keer mee te hoeven maken, maar goed dat heb je niet in de hand.” 

Vraag: Het zit/zat jullie niet echt mee? 
Havermans: ”We zijn nu drie wedstrijden verder in het nieuwe seizoen en helaas was de start weer moeizaam. Blessures opgelopen in het veldvoetbal, speelsters nog niet geheel fit en best wel wat wisselingen in de staf. Mijn assistent-coach is gestopt, omdat er voor hem en nieuwe uitdaging ligt als coach bij GZV Watergras. Daar gaat hij nu op eigen benen staan, en dat vind ik alleen maar leuk, ik hoop dat hij zich hier verder kan ontwikkelen. Onze vaste verzorgster heeft ook besloten om te stoppen omdat het gewoon te druk voor haar werd. Persoonlijk vind ik dit wel jammer omdat zij echt voor het team goud waard was. 

Vraag: Toch vreemd dat in een stad als Den Haag niet veel animo is voor eredivisie zaalvoetbal? 
Havermans: “Ja vreemd is het zeker, dat het niet lukt om speelsters enthousiast te krijgen voor het zaalvoetbal. Het zaalvoetbal biedt zoveel mogelijkheden om beter te worden, en ik denk nog steeds dat veld- en zaalvoetbal elkaar kunnen versterken, maar dat dringt bij speelsters en trainers nog niet echt door. Persoonlijk vind ik dit een gemiste kans.” 

Vraag: Is er dan in het zaalvoetbal geen (extra) uitdaging of kans om je te profileren? 
Havermans: “Wat betreft uitdaging voor speelsters, is dat ze eerder een mogelijkheid hebben om in het Nederlands zaalvoetbal team terecht kunnen komen. Deze lijnen zijn veel korter als bij het veld. We spelen eredivisie. Daar wordt toch gekeken naar speelsters die de potentie hebben om op het hoogste niveau te presteren. Er liggen dus kansen voor de talentvolle speelsters. 

Vraag: Hoe zie jij de toekomst dan voor het zaalvoetbal in Den Haag en de regio Haaglanden? 
Havermans: “Kijkend naar de toekomst, ben ik er nog steeds van overtuigd dat er nog kansen liggen om in Den Haag wel de speelsters te kunnen motiveren om op het hoogste niveau zaalvoetbal te gaan spelen. Echter moeten wij als club zorgen dat we nog meer exposure krijgen. En speelsters aan ons binden. 

Vraag: Wat zijn voor jou de kernwaarden van ZVV Den Haag? 
Havermans: “De kernwaarden en kernwoorden van onze club moeten zijn: Vertrouwen, Verbinden en Vernieuwen! Daar moeten we allemaal aan werken en dan komen we gezamenlijk tot dit doel. 
Om dit te bereiken zijn we afhankelijk van speelsters, dat ten eerste. En dan natuurlijk niet te vergeten bestuurders/vrijwilligers en om meer doelen te realiseren zijn we ook afhankelijk van sponsoren.” 

Vraag: Zijn bedrijven wel geïnteresseerd in het product ZVV Den Haag Vrouwen 1? 
Havermans: “ZVV Den Haag Vrouwen 1 mag zich gelukkig prijzen, dat zij al recentelijk een aantal nieuwe sponsoren binnen heeft. Sinds dit seizoen hebben we via ons teammanagement een nieuwe hoofdsponsor. Radiostation GirlPower Radio (GPR) draagt alle damessporten in Den Haag een warm hart toe. GPR heeft zich als hoofdsponsor voor de duur van twee seizoenen verbonden aan ZVV Den Haag Vrouwen 1. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee en supertrots op.” 
 
Vraag: Is er dan ook een goede basis gelegd om ook een jeugdopleiding gestalte te gaan geven? 
Havermans: “We zijn nu bezig, om een goede basis te leggen in de organisatie, en te bouwen om de komende jaren een bredere selectie te maken vooral met jeugd uit de regio. Dit kost tijd en daar hebben we ondersteuning in nodig en daar zijn we nu mee bezig.”  
 
Vraag: Hoe stel je je de samenwerking met een nieuwe sponsor voor?  
Havermans: “We zijn via ons teammanagement ook in contact gekomen met Hans Agte van CMSI360. Met deze ras-Hagenees heb ik wel een klik mee. Ook hij is niet alleen op zoek naar het professionele gevoel maar juist ook naar het familiegevoel van een club.  De kernwaarden en kernwoorden spreken ook hem aan. Naast de financiële support helpt hij ons ook met ons plan een toekomst te geven.” 

Vraag: Wat een uitdaging. Voor de korte of lange termijn? 
Havermans: “Dit is dus een uitdaging voor komend seizoen en de komende 5 jaar, maar ik ben ervan overtuigd wanneer je een goede organisatie hebt staan, en de speelsters de juiste faciliteiten en sfeer kan bieden, speelsters gaan kiezen voor ZVV Den Haag. Maar het belangrijkste is dat ze bij ZVV Den Haag willen voetballen om te presteren en ook plezier hebben en graag komen naar de club.” 

Vraag: Je eindigt dit vraaggesprek redelijk positief…? 
Havermans: “Ik zie de toekomst wel positief in, wanneer we waar kunnen maken wat ik net benoemd heb, en ik hoop met mij meerdere die aan gaan sluiten in de toekomst. Met als doel om van ZVV Den Haag op regionaal en nationaal niveau binnen nu en 5 jaar een topzaalvoetbalclub te maken. 

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten