HVV gaat flink onderuit bij UVS

Kroonleeuwen zien na een 1-2 ruststand het duel volledig kantelen (5-2) en doelman Guus Dicke met rood het veld af moeten.

De verschillen in de Eerste klasse B zijn klein. Zo kon het gebeuren dat de Kroonleeuwen na een tweede opeenvolgende overwinning zich aardig in de middenmoot hadden kunnen nestelen. Het mocht niet zo zijn. Na een licht overwicht in de eerste helft met een verdiende 1-2 voorsprong nam een veel geslepener en meer ervaren UVS het heft na de pauze in handen.

Er leek aanvankelijk weinig aan de hand op deze warme novemberdag. De ziekenboeg stroomt langzaam leeg waardoor Connor Coward kon terugkeren in de spits. Hij liet meteen zijn toegevoegde waarde zien in het eerste kwartier. Bij een te korte terugspeelbal in de Leidse defensie werd Connor in stelling gebracht en deed hij waar een spits voor staat: 0-1. Het antwoord van UVS liet niet lang op zich wachten waarbij weifelend optreden in de Haagse defensie in de 14e minuut werd afgestraft: 1-1. HVV, dat vandaag niet in topvorm was, kon in de 16e minuut alweer de leiding nemen. Bij een vlotte aanval over links gaf Wouter Vrijmoet een voortreffelijke voorzet waarna Phil Altimari prachtig inkopte: 1-2. Het was een fase waarin HVV direct de 1-3 had kunnen maken. Een voorzet vanaf de rechterzijde bracht dit keer Boris Gorlee in stelling maar zijn kopbal werd tot corner verwerkt.

De voorsprong was verdiend maar gaf HVV niet de nodige rust. De passing was te onnauwkeurig en het balbezit te kortstondig. Omdat beide defensies niet in goede doen waren, ontspon zich een levendig schouwspel. Met name de linkerspits van UVS toonde zich een plaaggeest voor de HVV-defensie, waarbij hij vaak (te) makkelijk door kon komen en een gevaarlijke voorzet kon afgeven. Dit alles leidde tot een spelbeeld waarbij Guus Dicke zich met fraaie reddingen kon onderscheiden, zoals wel vaker in de afgelopen weken het geval was. Vlak voor de pauze drong in de andere defensie Phil gevaarlijk het strafschopgebied binnen over de rechterflank. Hij schudde 2 man af en werd daarbij flink gehinderd maar hij bleef op de been in een poging de bal voor te geven. Daar kwam helaas niet veel meer van terecht.

In de pauze moet trainer André Wetzel tot de conclusie zijn gekomen dat de defensie moest worden versterkt. Boris bleef in de kleedkamer achter en Diederik Janssen nam zijn plaats in, maar dan in de defensie. Het duel werd in het tweede bedrijf aanmerkelijk grimmiger.

Phil nam in de 52e minuut een vrije trap op 18 meter van het doel. Waar hij een patent heeft op het krullen van de bal in de kruising ging de bal nu (te) zacht door het midden. Hierdoor werd het een makkelijke prooi voor de reservedoelman van UVS. Even later viel (in de 64 minuut) aan de andere kant de gelijkmaker. Uit een corner met veel spelers in het strafschopgebied kon UVS de 2-2 binnenkoppen.

HVV creëerde in deze fase weinig kansen en ging steeds verder achteruit spelen. Dit werd mede afgedwongen door de gevaarlijke voorwaartsen van UVS, die regelmatig een man konden uitspelen en zo gevaar stichten. Het duel kantelde in de 67e minuut definitief de verkeerde kant op. De spits van UVS combineerde zich door het hart van de defensie en ging op Guus af. Waar hij eerder in een 1 tegen 1 prachtig redding bracht, tikte hij nu de spits aan. Het werd de zwaarst mogelijke straf: strafschop en een rode kaart. Ook HVV mocht nu de reservekeeper inzetten: Fabian Colpa. Zonder één bal te raken kreeg hij de eerste bal vanaf 11 meter om de oren, ondanks dat hij naar de goede hoek dook: 3-2.

Hierna kwam HVV niet echt goed meer aan het noodzakelijke tegenoffensief toe. Het duurde tot aan de slotminuten voordat HVV een paar keer dreigend voor het UVS-doel opdook. Maar dat was nadat UVS een doelpunt vanwege buitenspel zag afgekeurd en in de 79e minuut opnieuw een strafschop te verwerken kreeg, dit keer na het neerhalen van een tegenstander door Diederik. Fabian keerde het schot maar moest in de rebound alsnog capituleren (4-2). De wedstrijd was gespeeld. De 5-2 diep in blessuretijd was uitsluitend voor de statistieken en het doelsaldo. Dat laatste is iets wat de Kroonleeuwen zeker in de gaten moeten gaan houden. Na hekkensluiter DHC hebben de Kroonleeuwen de meeste tegengoals om de oren gehad. Het past wellicht bij het spel van de jonge en daardoor wat onervaren ploeg.

Komende zaterdag 19 november thuis tegen koploper VELO. Aanvang 14.30 uur.

(STATISTIEKEN: Ronald Kres)

Competitie (officieel).

Aanvang: 14.30 uur.

Zaterdag 12 november 2022, Leiden (Sportpark De Kikkerpolder I).

UVS – HVV 5-2 (1-2).

Scoreverloop:

4. Connor Coward (9e goal)      0-1 (geen assist).

14. Boy Tetteroo                       1-1.

16. Phil Altimari (16e goal)        1-2 (assist: Wouter Vrijmoet).

64. Mart Spierdijk                      2-2.

71. Boy Tetteroo                       3-2 (strafschop).

(aanleiding: Guus Dicke legt Raul Dubbeldeman neer).

80. Mitchell Abdoel                   4-2.

90+5. Mitchell Abdoel              5-2.

Scheidsrechter: mevrouw V.P.J. (Vivian) Peeters (Culemborg).

Assistent-scheidsrechter (HVV): E.M. (Evert) Jelgerhuis Swildens (571).

Assistent-scheidsrechter (UVS): J. (John) Schmidt.

Toeschouwers: 250.

Rode kaart: 67. Guus Dicke (HVV).

Gele kaarten (HVV): 35. Ole de Mooij; 39. Quinten Jakobs; 54. Phil Altimari.

Gele kaarten (UVS): 87. Loyd van der Wilden.

Opstelling HVV: Guus Dicke (35)/ Max Hagemann (48), Dante van der Heijden (42), Ole de Mooij (46), Wouter Vrijmoet (65, aanvoerder) / Juriaan van Wijngaarden (46), Storm de Kam (11) / Quinten Jakobs (17) / Phil Altimari (32), Connor Coward (9), Boris Gorlee (39).

Invallers: 23. Faisel Kocaman (5) voor Van der Heijden; 46. Diederik Janssen (145, aanvoerder) voor Gorlee; 70. Fabian Colpa (1) voor Coward (vanwege rode kaart Guus Dicke), 78. Max van Gijn (25) voor De Kam.

Overige reserves: geen.

Afwezig: Erik Bello, Felipe Bello (studie, buitenland), Jinne Bijlstra (blessure), Lucas Braxhoofden, Gilian Buijk (hamstringblessure), Alex Burghouwt (studie, buitenland), Joppe Dekker (knieblessure), Lodewijk Dekker (Onder 23), Job Gerretzen (ziek), Thom van Gisbergen (Onder 23), Anthony Ilori (Onder 23), Niels Jens, Ilya Lebedev (buitenland), Benjamin Marey (Onder 23), Jort Moens (kruisbandblessure), Alexander Mouw, Alexander Roodenburg (hersenschudding), Chongyi Tjin-Asjoe (achillespeesblessure).

Bijzonderheden:

* Wedstrijd gespeeld op kunstgras.

* Voor de eerste keer fluit een vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd van HVV 1.

* In de 80ste minuut stopt Fabian Colpa de strafschop van Mitchell Abdoel, die in 2e instantie wel raak schiet. Aanleiding van de strafschop: Diederik Janssen legt Raul Dubbeldeman neer.