HVV bereikt finale nacompetitie. TAC’90 degradeert naar 2e klasse

De objectieve toeschouwer op een bomvolle Diepput moet hebben geconcludeerd: deze wedstrijd was de finale. Ga maar na, doelpunten, 120 minuten voetbal (+ veel blessuretijd), 1 rode kaart, veel gele kaarten, 12 strafschoppen en volop strijd & emotie. Met voor HVV een gelukkige afloop. Beter kon het bijna niet worden. Maar de Kroonleeuwen hebben uiteraard nog helemaal niets behalve het uitzicht op de laatste horde naar de Eerste klasse. Voor TAC’90 waren de druiven zuur want het zakt af naar de Tweede klasse. Het knokte zich na een matige eerste helft -waarin HVV verzuimde om de genadeklap uit te delen- volledig terug in de wedstrijd waarbij HVV de rest van de wedstrijd in de achtervolging moest. Maar dat kunstje is de Kroonleeuwen wel toevertrouwd……

Eerste helft
De opening was wat men van een wedstrijd met deze belangen mocht verwachten: voorzichtigheid troef en aftasten. Gaandeweg kwam HVV op gang en drong het TAC met verzorgd combinatievoetbal terug op eigen helft. Alex Burghouwt -het werd niet zijn wedstrijd- tekende voor het eerste wapenfeit. Met een vrije trap in de 9e minuut joeg hij de bal maar net over de verkeerde kant van de kruising. Hierna kreeg HVV (met name Alex) nog wat kansjes maar de code om de verdediging van TAC te kraken werd nog niet gevonden. TAC onderscheidde zich in deze fase met het ontregelen van het spel en had daar veel overtredingen voor nodig. Het duurde tot de 33e minuut voordat het eerste schot van TAC op doel werd gelost (net over de lat).

Tweede helft
Direct na de pauze kreeg HVV enkele grote mogelijkheden om de score te openen. Abdel Mohamed -zeer ijverig en nuttig op het middenveld- veroverde de bal in de 46e minuut en joeg de bal maar net over het doel. Één minuut later kreeg Alex dé kans om HVV op 1-0 te brengen. Hij werd perfect de ruimte in gestuurd, kapte in de buurt voor het doel zijn meegelopen man uit en legde de bal voor het lege doel, richting Phil Altimari. De pass was helaas net iets te hard en te onzuiver. Hierna kreeg Max Hagemann, gelegenheidsrechtsbuiten, nog een kans na een scherpe voorzet van Phil maar de bal miste precisie.

De TACtiek werd gewijzigd waardoor de bezoekers het initiatief overnamen. Het bleek over een goed voetballend team te beschikken. Het aantal overtredingen nam af en het balbezit nam onrustbarend toe. HVV werd vastgezet op eigen helft en kwam er nauwelijks meer uit. De corners en vrije trappen van TAC waren zeer gevaarlijk, vaak als beloning van een soepele aanval.

In de 64e minuut moest Guus de bal ‘lossen’ en kwamen de Kroonleeuwen met de schrik vrij. Maar in de 66e minuut werd het toch 0-1. Een scherpe voorzet van TAC vanaf rechts kwam aan de linkerzijde van de defensie terecht waarbij de mee gesnelde speler van TAC hard en tegendraads inschoot. Een mooie aanval met een passend slot.TAC nam gas terug en HVV greep het initiatief terug. De Kroonleeuwen kozen daarbij soms voor een te moeilijke en riskante opbouw. Maar met alle inzet en passie was het Felipe Bello -uitblinker samen met doelman Guus Dicke en aanvoerder Joppe Dekker (waarbij meer spelers een uitstekende vorm lieten noteren)- die goed doorzette bij een aanval. Op puur karakter liep hij de bal in het doel: 1-1.

Hierna werd het een open wedstrijd. Beide teams wilden niet verlengen en er ontstonden mogelijkheden over en weer. Guus toonde maar weer eens aan waarom hij zo belangrijk is. In de allerlaatste minuten was het HVV dat met 3 corners en enkele reële mogelijkheden bijna de winnende treffer kon aantekenen. Maar bijna telt niet.

Verlenging + strafschoppenIn het slotakkoord van deze wedstrijd vloeiden aan beide kanten de krachten weg. Het was TAC, dat in de 97e minuut na opnieuw een gevaarlijke corner de 1-2 kon aantekenen (kopbal). Toen Felipe in de 105e minuut ook nog eens naar de kant moest gaven weinig toeschouwers nog iets voor de kansen van HVV. TAC bleef immers gevaarlijk en HVV moest iets forceren.

In de tweede verlenging reikte TAC de strohalm uit aan HVV. TAC kreeg in de 117e minuut een domme rode kaart. HVV -met ook nog wat blessuretijd in het verschiet- ging hierdoor alles of niets spelen. Dat leidde tot een tumultueus slot waarbij in de 122e minuut de bal door TAC binnen de 16 meter werd beroerd met de hand: strafschop. Joppe hield de zenuwen in bedwang, nam zijn verantwoordelijkheid en joeg de 2-2 snoeihard tegen de touwen.

Er werd niet meer afgetrapt en HVV kon meteen door met het nemen van strafschoppen. De grote man bij de Kroonleeuwen werd Guus. Hij pakte de eerste (met een katachtige duik naar de verre hoek) en de zesde. Bij HVV was Alex ongelukkig. Zijn niet eens slecht ingeschoten bal ging via de keeper en de kruising weer terug in het veld. Storm de Kam had zijn revanche moment (gezien de nacompetitie van vorig seizoen) door zijn strafschop hard in de verre hoek te schieten. Eigenlijk waren alle strafschoppen aan HVV-zijde uitstekend ingeschoten. Chongyi Tjin-Asjoe, Jurriaan van Wijngaarden (ook hij kende zijn revanchemoment na zijn laatste nacompetitiewedstrijd vorig seizoen), Joppe (2e strafschop in 1 wedstrijd feilloos) en Phil.

Het is voor HVV (naast de geweldige inzet & mentaliteit van het hele team) het machtigste wapen gebleken in deze thriller.

Tot slotHVV speelt a.s. zaterdag (15 juni) om 14.30 uur de finale tegen Honselersdijk, dat met 2-1 te sterk was voor Den Hoorn. Inzet is een plaats in de Eerste klasse. Locatie wordt nog bekend gemaakt.

Redactie: Loek van Vliet
Foto’s: Hans Altimari

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten