Hethaagsamateurvoetbal.nl in gesprek met Mario van Duinen. “We willen met PGS Vogel zo langs als mogelijk meedoen”

PGS Vogel is na behoorlijk wat seizoen in de anonimiteit de trotse koploper in de 4e klasse C. Een opvallende verschijning in het team van Vita Lorente is Mario van Duinen. Een behoorlijke tijd geleden gestopt met spelen van selectievoetbal maar weer begonnen omdat het eerste hem vroeg. Tijd om “Good old Mario” een paar vragen te stellen

Mario, ontzettend leuk dat je mee wilt werken. Stel jezelf eerst even voor:

Naam: Mario van Duinen

leeftijd: 43

speler van PGS Vogel

Favoriet plek op het veld: Spits

favoriete club: ADO

Mario,

Als we de beelden zien van de wedstrijden dan lijkt de term Good Old Mario van Duinen niet voor jou van toepassing. Hoe kom je zo fit?

Vorig jaar ben ik een PT traject gestart. Dat heeft uitstekend gewerkt. Naast de trainingen en wedstrijden doe ik veel aan cardio en krachttraining en ben ik bewust bezig met mijn voeding.  

Je dook ‘ineens’ op bij PGS Vogel. Wat waren je verwachtingen?

Geen. Ik had namelijk helemaal niet de ambitie om weer in een eerste elftal te spelen. Na een aantal seizoenen niet te hebben gevoetbald begon ik mede door de corona periode het voetbal, maar vooral de gezelligheid te missen. Ik had het er over met een kameraad die vervolgens vroeg of ik met hem in een vriendenteam wilde gaan voetballen. Een team met meerdere jongens waar ik in 2015 bij PGS al mee in de selectie voetbalde.

Ik combineerde het op dat moment met ijshockey, waar ik na het voetbal mee was begonnen. Ergens na de winterstop kwam Vita naar me toe. Hij had heel veel blessures op dat moment en vroeg of ik bij wilde springen. Ik ben van van mening dat het eerste elftal prioriteit heeft en om die reden sloot ik aan. Ik kwam net terug van een vervelende achillespeesblessure en was niet wedstrijdfit, maar doordat ik inmiddels wel veel lichter was, bleek dat ik het prima kon belopen.

Ik had er opvallend veel plezier in en kreeg van tegenstanders terug dat ze moeite hadden mij te verdedigen. Dat gaf een boost. Ik was belangrijk voor de ploeg en heb vervolgens het seizoen afgemaakt in het eerste.

Jullie doen het ontzettend goed, had je dit zien aankomen?

Eerlijk gezegd wel. Dat is ook de reden dat ik er nog een seizoen aan vast heb geplakt. Vorig jaar stond er al een goede maar te smalle ploeg. Dat was reden voor de technische staf om spelers terug/bij te halen. Die spelers zijn zonder uitzondering aanvullingen gebleken. We hebben nu echt een hele fijne ploeg, waarbij er gewisseld kan worden zonder dat de ploeg er minder van wordt. Dat is een ongekende luxe voor PGS.

Je speelt als een jonge god, scoort er flink op los. Hoe zie jij je rol binnen het team?

Wij hebben heel veel ras voetballers binnen het team, maar met voetbal alleen red je het niet. Mijn meerwaarde ligt, naast het maken van doelpunten, mede in het brengen van strijd en beleving. Daarmee hoop ik een inspirerende rol te spelen. Van nature ben ik een teamplayer en motivator. Ik praat en coach veel in het veld. Daarnaast breng ik ook een stukje ervaring natuurlijk. Wat is in welke wedstrijd nodig? Het herkennen van spelsituaties. Onlangs tegen Loosduinen bijvoorbeeld. We stonden 0-3 voor. Loosduinen ging opportunistisch spelen, waar wij vervolgens in mee gingen. Dat was onnodig. Waarom rennend de bal halen bij een ingooi terwijl je daar juist het tempo er uit kan en moet halen? Het is soms heel klein maar wel belangrijk.

Hoe bevalt het bij PGS Vogel op dit moment?

Heel goed! Geholpen door de prestaties tot nu toe natuurlijk, maar het is daarnaast gewoon dik voor elkaar. Een fijne sfeer met een diverse maar hechte spelersgroep die vuile meters voor elkaar wil maken en tracht een ieder in zijn kwaliteit te gebruiken. Ondersteund door echte clubmannen als de gebroeders Van Alem. Rob die zorgt dat we er representatief bij lopen en alles verzorgd op wedstrijd en trainingsdagen. Fred die als verzorger maakt dat ik überhaupt kan lopen, waarvoor dank Fred. Carolien die als manusje van alles veel werk uit handen neemt. Het regelen van het trainingskamp, schrijven van wedstrijdverslagen voorzien van foto’s en video’s en het maken van heerlijke maaltijden na de donderdag trainingen. En op de achtergrond nog meer echte PGS’ers die maken dat wij ons louter met voetbal bezig kunnen houden. Ik geniet echt van zulke mensen…de passie waarmee ze dat werk verzetten. Vrijwilligers zijn zo enorm belangrijk.

Hebben jullie met elkaar doelstellingen geformuleerd?

Onze doelstelling is om, vooral met veel plezier, zolang mogelijk om de bovenste plaatsen te spelen. Met deze ploeg is dat een realistische doelstelling. Al denk ik, als ik de verslagen zo lees, dat GDA en vooral BMT wellicht een maatje te groot zijn. Ik las van het weekend dat BMT een ploeg heeft die zelfs in de 2e klasse niet zou misstaan. Zover zijn wij niet.

PGS Vogel is een kleine maar zeer gezellig vereniging, waar zit het geheim van deze club of is dat er niet? Je schrijft het al. Een kleine club waar een ieder de persoonlijke  aandacht krijgt die het verdient. Wat je doet wordt sneller gezien. Dat is bij grotere clubs minder in mijn beleving. Het besef dat je het met minder mensen moet doen, maakt dat je betrokken raakt. Dat maakt het snel eigen en warm, maar daar zit wel een risico in. Ik hoop dan ook dat de club de komende jaren wat groei door mag maken om de toekomst veilig te stellen. Er verdwijnen steeds meer clubs en ik hoop oprecht dat PGS behouden blijft.

Je bent 43, jullie liggen op koers, zie je jezelf ook nog in de 3e klasse spelen als dat er van komt?

De competitie is net begonnen dus op koers is relatief en te voorbarig. Tot nu toe hebben we op, Vredenburch na, wat overigens echt een heel goed elftal heeft, vooral de kwalitatief mindere ploegen getroffen. We krijgen op het moment veel aandacht maar een aantal kanshebbers komen nog. Dat beseffen wij ons terdege. De komende weken gaan we zien waar we als team staan.

Ik ben 43 en heb al eerder aangegeven te stoppen, waar ik vervolgens weer op terug kwam, omdat ik een liefhebber ben. Als ik zoals nu, nog van meerwaarde ben, waarom niet. Het zal de leeftijd wel zijn, maar ik besef juist nu hoe waardevol het is om dit te kunnen doen. Ik probeer dat ook over te brengen. Realistisch gezien houdt het ook een keer op natuurlijk en dat moment is nabij. Bovendien blijkt mijn dochter aardig te kunnen hockeyen en als coach van haar team ben ik steeds vaker op HBS te vinden. Zoiets gaat ook meespelen.

wat is je mooiste voetbalmoment en kun je uitleggen waarom?

Ik hoop dat die nog komt in de zin van promoveren met PGS. Vita grapt weleens naar me over de docu van Micheal Jordan, zijn comeback bij de Bulls en het winnen van een prijs. Dat zou wel een bijzonder moment opleveren.

Wat is de beste speler waarmee je hebt gespeeld en kun je uitleggen waarom?

Zonder andere tekort te doen, want ik heb met veel jongens gevoetbald die mijn niveau ruim overstegen, maar dat is Anthony Coli geweest. Die had alles. Loopvermogen, inzicht,  snelheid, techniek en een ongelofelijke winnaarsmentaliteit.

Wat is de beste trainer waaronder je hebt getraind en kun je uitleggen waarom?

Dat vind ik moeilijk. Elke trainer brengt wel iets unieks mee en van allen heb ik geleerd. Het trio Vita, Wim en Mark heeft wel heel veel kennis, ervaring en gedrevenheid. De kracht zit hem wat mij betreft in de combinatie van verschillende generaties. De onderlinge afstemming maakt het een sterk geheel dat heel goed voorziet wat het elftal nodig heeft. Daarbij hebben de kwaliteit en diversiteit van de door hen verzorgde trainingen mij positief verrast.

Wat is het leukste dat je op en rond de velden hebt meegemaakt?

ik heb veel leuks meegemaakt, maar iets wat er uitspringt heb ik niet echt. Ik vind het wel leuk dat ik veel reacties krijg op hoe ik, gezien mijn leeftijd, nog presteer. Kennelijk wordt dat als bijzonder ervaren.  

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten