HBS wint matige derby van RKAVV

Een mooi affiche en geweldige weersomstandigheden. Niets leek een perfecte editie van de derby tussen HBS en RKAVV in de weg te staan. Toch konden de 22 spelers binnen de lijnen niet aan de verwachtingen voldoen. Is een bijzonder matige wedstrijd die geen winnaar had verdiend stapte HBS uiteindelijk na negentig minuten met de volle buit van het veld. Veelzeggend was dat het enige doelpunt van de wedstrijd uit een zeer discutabele strafschop kwam.

Foto’s Jan van Tilburg fotografie

Na een sfeeractie van de RKAVV-supporters werd er één minuut stilte gehouden in verband met het overlijden van RKAVV-erelid Jacques Berkhout. RKAVV begon met veel druk vooruit en dat resulteerde na vier minuten al in een kans. Remco Overdevest werd door Khashayar Saeb alleen op doelman Jordi Haneveld afgestuurd. Vlak voordat Overdevest een schot kon lossen kon Levy Berends ingrijpen. RKAVV probeerde tot meer kansen te komen in de openingsfase, maar verder dan het vijandelijke strafschopgebied kwam het niet. Na ruim tien minuten kwam HBS voor het eerst in de buurt van het Leidschendamse doel. Aan de rand van het strafschopgebied liet David Kappel zich opzichtig vallen waarna scheidsrechter Oosterlaken naar de stip wees. Verbaasdheid en woede in het RKAVV-kamp, want er leek geen sprake van een overtreding.

Foto Jan van Tilburg

HBS-captain Niels van Pelt pakte het cadeautje gretig uit en zette HBS op een 1-0 voorsprong. Leidsman Oosterlaken leek zich te beseffen dat hij een fout had gemaakt en probeerde dit in het vervolg van de eerste helft te compenseren door opvallend veel in het voordeel van RKAVV te fluiten. Dit leidde logischerwijs weer tot terechte frustratie bij HBS. Het matige optreden van de arbiter paste echter perfect bij het spel dat HBS en RKAVV aan het publiek lieten zien. Beide ploegen waren erg slordig en grote kansen waren op één hand te tellen. Voor rust viel er voor zowel HBS als voor RKAVV nog één grote kans te noteren. Tien minuten voor de thee wisten de Leidschendammers in een flitsende aanval elkaar plots wel goed te vinden. Uiteindelijk tikte Remco Overdevest een voorgetrokken bal van Joep Roovers milimeters naast het doel. Op slag van rust had Tjeerd Westdijk de Kraaien op rozen kunnen brengen. Van dichtbij schoot hij hoog over het doel van goalie Mike Ten Kroode.

In de eerste tien minuten na de rust leek het even een aantrekkelijkere wedstrijd te worden. Al snel na de pauze kreeg Remco Overdevest opnieuw een grote kans. Na een lange bal van Asim Metin volleerde Overdevest hard op doel. Doelman Haneveld wist echter knap redding te brengen. Zijn collega doelman Ten Kroode moest een aantal minuten later ook tot het uiterste gaan. Hij wist op fraaie wijze een harde pegel van Dustin van den Berg uit de bovenhoek te tikken. Toch konden beide ploegen na deze tien minuten lange tijd weinig potten meer breken. Met nog ruim een kwartier op de klok bracht Maurizio Ceccucci Nick Gardenier binnen de lijnen. De pas 17-jarige aanvoerder van RKAVV JO19-1 debuteerde in november al in het bekertoernooi, maar maakte tegen HBS zijn competitiedebuut in het vlaggenschip van RKAVV.

HBS vond de 1-0 stand logischerwijs een prima stand en nam in het slot van de wedstrijd weinig initiatief meer naar voren toe. Toch lukte het RKAVV nauwelijks om tot uitgespeelde kansen te komen. Met een extra spits erbij probeerde de rood-witten iets te forceren. Het leverde nog een aantal hachelijke momenten op en een handjevol gevaarlijke vrije trappen, maar echt gevaarlijk werd RKAVV niet meer. En zo kreeg een bijzonder slechte derby waarin beide ploegen geen overwinning verdiende, met HBS alsnog een winnaar.