Dennis Olman: “Ik had heel graag de uitdaging bij DSO afgemaakt. Het was geweldig om DSO zich te zien ontwikkelen”

Dennis Olman maakte begin van het seizoen 2023 – 2024 de overstap naar DSO om trainer te worden van de 4e divisie club. Olman begon vol goede moed aan de klus maar wist dat het een zeer lastige opgave zou worden om DSO dat lastige eerste jaar in de 4e divisie te houden.

Op 30 december 2023 kreeg Dennis Olman te horen dat hij moest vertrekken bij DSO. Een gebrek aan chemie met de spelersgroep alsook onvrede over de speelstijl waren de hoofd aanleidingen voor dit vertrek werd aan Dennis medegedeeld. “In goed overleg uit elkaar” was de officiële lezing van zowel club als trainer en de afspraak werd gemaakt niet naar buiten te treden om elkaar niet onnodig te beschadigen.

Dennis Olman heeft sinds die tijd niets van zich laten horen, DSO en het technisch kader meerdere malen wel, tot ongenoegen en verdriet van Dennis Olman die zich door de stukken in andere media gepubliceerd beschadigd voelde.

Dennis wil éénmaal de pers te woord staan en doet dat middels dit interview. “Ik wil helemaal niet na schoppen of lelijk praten over DSO maar er zijn zoveel onwaarheden naar buiten gekomen, tegen alle afspraken in, dat ik in ieder geval mijn kant van het verhaal wil vertellen”. Hethaagsamateurvoetbal.nl ging in gesprek met Dennis over de afgelopen periode bij DSO en zijn vervolg bij DoCoS.

Dennis, wat was je gevoel toen DSO er voor koos om met jou in zee te gaan als trainer van de kersverse 4e divisie ploeg?
Natuurlijk was ik echt heel blij, ik woon in Zoetermeer, 4e divisie, prachtig niveau en poule waar de ploeg in terecht kwam. Het besef dat het een zeer lastig verhaal zou worden had ik van te voren. Deze selectie, maar ook de organisatie van DSO was nog niet op 4e divisie niveau en dat is ook logisch. We hadden goede afspraken gemaakt om door te ontwikkelen en daarin de organisatie mee te nemen.

Had jij een idee hoe het kwam dat DSO er nog niet klaar voor was en werd die mening breed gedragen?
Het besef was er vooraf bij iedereen na de onverwachte promotie naar de 4e divisie, niet alleen dat het een moeilijke en waarschijnlijk lange uitdaging zou worden maar ook dat er op allerlei vlakken stappen gezet moesten worden. Er werd veel vertrouwen uitgesproken door de technische commissie waarbij de staf en ik de tijd zouden moeten nemen en krijgen DSO klaar te stomen.

Dus vanaf het begin stonden de neuzen dezelfde kant op voor wat betreft de verwachtingen, heeft dat de start voor jullie beïnvloed?
Doordat er op veel vlakken nog stappen moesten worden gezet stonden we voor een uitdagende periode met veel lastige, communicatieve, en organisatorische problemen, maar ondanks deze moeilijke omstandigheden zijn wij als (technische) staf vol goede moed aan de slag gegaan. Dus de start was redelijk goed.

Aan je antwoord te lezen krijgen we het gevoel dat dit niet zo lang goed bleef gaan, klopt dat?
Dat klopt, gaandeweg ontstonden er al in de voorbereiding lastige kwesties met de technische commissie en het technisch management. Er waren veel lastige uitdagingen, zoals niet nagekomen of veranderde afspraken en een chaotische start van het seizoen. Toch hebben we ons ingezet om het team klaar te stomen voor de 4e divisie en zijn we met volle overtuiging aan het seizoen begonnen.

Wat was in jouw ogen het probleem?
Het probleem lag hem vanaf het moment dat er door de voormalige technische staf, die inmiddels zitting hadden genomen in de TC en als technisch kader, veel te kort en meer als trainers op de nieuwe technische staf en selectie gingen zitten. De verschillen van inzicht ook continu uitdroegen en ventileerden richting achterban, bestuur en lastiger nog, de bepalende spelers uit de succesvolle groep van voorgaande jaren.

Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat er een onvermijdelijke wisseling heeft plaatsgevonden op 30 december 2023 waarbij de technische commissie  (Bert de Best, Claudio Houtman red.)  een aantal (vier) spelers gebruikt hebben om de technische staf te ontslaan. En onder de vleugels van de aftredende voorzitter de weg vrij maakte om met een stromanconstructie, die met de aanstelling van Gerard de Geus werd gerealiseerd, uiteindelijk zelf weer voor de groep te staan in de volle overtuiging het veel beter te doen dan de vorige staf. Het resultaat kennen we inmiddels (9 punten uit 15 wedstrijden)

Vanuit jouw kant is er geen communicatie geweest over je ontslag terwijl wij wisten wat zich had afgespeeld, waarom vertel je nu wel eenmalig je verhaal?
In mijn “exitgesprek” werd de afspraak gemaakt, eenzijdig uitgesproken door de voorzitter, dat niemand de pers zou zoeken en de andere partij zou gaan beschadigen. Ondanks het onrecht dat ik voelde over mijn ontslag was ik het daarmee eens. Echter was ik de enige die zich aan de afspraak hield.  

De repeterende eenzijdige communicatie en sneren vanuit de technisch manager, voorzitter en technische commissie (TC) in de pers richting de voormalige staf waren schering en inslag. Via diverse media werd er verwijtend gesproken over de vorige technische staf en werden veel onwaarheden verteld waarvan ik vind dat die nu maar eens weerlegd moeten worden.  Door het ontslag waren Jeffrey Aarts en ik al genoeg beschadigd, daar was deze berichtgeving niet verder voor nodig. Juist het niet aflatende commentaar van de oude nieuwe stafleden waren af en toe stuitend. Direct op de man, totaal onnodig en niet volgens afspraak.

De resultaten werden niet beter na jouw vertrek (Olman haalde 14 punten uit 15 wedstrijden)?
Nee dat klopt, de nieuwe technische staf haalde 9 punten uit de resterende 15 wedstrijden en degradeerde roemloos met 14 punten achterstand  op de veilige posities. Wat mij betreft hebben de heren die het overgenomen hebben ten overstaan van de gehele voetbalregio zichzelf een brevet van onvermogen opgespeld door naast de belabberde resultaten ook een  speelwijze neer te zetten die totaal niet paste bij de selectie, iets waar we voorafgaand het seizoen ook discussies over hadden.

Wat stoort je dan nog het meest?
Wat mij nog het meeste steekt, los van een vermeende vriendschap die weg is, is dat er op geen enkele wijze de hand in eigen boezem is gestoken en dat er meerdere malen in de pers zaken werden geroepen als “na de winterstop staat er een echt team dat nu wel voor elkaar knokt” en “de sfeer is zo goed” terwijl er na de winterstop liefst 9 spelers gestopt zijn of weggestuurd werden. Het jammere voor de spelers maar ook voor DSO is dat dit team niet meer leerde hoe te voetallen in deze klasse, dat is echt anders dan in de 1e klasse.

Neem je mensen iets kwalijk?
Ja natuurlijk doe ik dat, het had zo anders en zo veel mooier kunnen zijn als we de tijd hadden gekregen en als bepaalde mensen afstand hadden genomen van het team en de technische staf. Daarnaast ben ik teleurgesteld in de bepalende spelers, ook zij zouden misschien in de spiegel moeten kijken wat hun rol hierin is geweest in de samenwerking met de vorige technische staf, want ook deze speler(s) hebben in de pers geroepen dat de nieuwe trainer puin moest ruimen voor de opgelopen deuken van voor de winterstop. Terwijl die deuken achteraf wel mee bleken te vallen en er een bredere selectie was dan na de winterstop. 

Wat wil je deze mensen meegeven?
Uiteindelijk is hier aangetoond dat bepaalde mensen zich moeten beseffen waar hun eigen kwaliteiten en denkvermogen liggen en blijkbaar het gebrek hieraan om op het vereiste niveau te kunnen en mogen acteren. Als ik hierbij ook de opmerking van de aftredend voorzitter optel waarin hij aangeeft dat hij geleerd heeft met al zijn bijeenkomsten met de collega voorzitters van de 4e divisie , dat er budget dient te komen voor “goede” trainers, ben ik blij dat ik weg was bij deze technische commissie en voorzitter. De respectloze opmerkingen waren voor mij de druppel voor dit verhaal. In mijn ogen had deze vereniging goede trainers in huis gehaald die meegedacht hebben met de club door een relatief laag salaris te accepteren op dit niveau. Ook gezien de resultaten en speelwijze op dat moment, bleken wij prima te begrijpen wat er moest gebeurden binnen DSO om handhaving te realiseren. Dat lage salaris hebben wij destijds geaccepteerd omdat we geloofden in de plannen voor de toekomst.

Heb je nog iets positiefs overgehouden aan je DSO periode?
Jazeker, wij hebben in deze tijd fantastische mensen ontmoet binnen de club. We hebben met de staf echt goed samengewerkt, we hebben veel steun gehad van de  vrijwilligers en supporters die zich met hart en ziel inzetten voor deze club. De nieuwe voorzitter, Pier-Anne Nawijn, heb ik leren kennen als een prettig persoon met het hart op de juiste plaats, dit geeft hoop voor de toekomst van de vereniging wat mij betreft. Ondanks mijn ontslag, kijk ik positief terug op de tijd en de sterke banden die we hebben opgebouwd binnen de selectie en staf van deze mooie vereniging. En ik ben dankbaar dat ik mijn ervaringen bij SV DSO heb kunnen omzetten in positieve resultaten bij mijn rentree bij mijn vorige club RKSV Docos.

Ja, daar wilde ik natuurlijk ook naar vragen. Hoe heb je die periode ervaren?
Hier heb ik volgens mij het ongelijk bewezen dat ik een vermeend gebrek heb aan chemie met de teams die ik train. Met name doordat die chemie er wel was en is hebben we samen goede resultaten kunnen bereiken. Wij hebben met DoCoS een onwaarschijnlijke prestatie geleverd door juist de omgekeerde weg te bewandelen en een team dat al 1,5 jaar in een negatieve spiraal zat,  onderaan stond tijdens de winterstop met slechts 7 punten, uiteindelijk hebben weten te behouden voor de 3e klasse. We hebben het negatieve proces met zijn allen kunnen ombuigen en dit resulteerde in een ongekende inhaalrace. Vanuit die degradatieplaats hebben we uiteindelijk 34 punten gehaald en rechtstreeks gehandhaafd. Ik sluit voor mijzelf dit seizoen dus alsnog positief af en ben blij dat Jeffrey Aarts alsnog een mooie vereniging gevonden heeft om zijn vervolgstappen te zetten in het trainersvak. (RKDEO red.) en ben ik ook hoopvol gestemd voor de toekomst van SV DSO. Met het frisse nieuwe bestuur  gaat de club de goede kant op en koester ik de gedachte dat ik ooit weer een bezoek kan brengen aan deze mooie vereniging in mijn woonplaats.

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten