BVCB pakt smaakvolle overwinning in Nieuw Lekkerland

Nieuw Lekkerland – BVCB 1 – 2 (0 – 2)

Dat voetbal niet altijd mooi hoeft te zijn, om toch te boeien, dat bewezen Nieuw Lekkerland en BVCB afgelopen zaterdag. Op het fraai gelegen sportpark Excelsior legden beide partijen een flinke dosis inzet, vechtlust en strijd aan de dag. Mede door het scoreverloop én het vroegtijdig weg zenden van Mitchell Feijen bleef het duel spannend tot het laatste fluitsignaal. Na ruim een kwartier ouderwets “billen knijpen” trekt BVCB de winst over de meet.

Ricoberto Luijando in fel duel met zijn opponent.

Het eerste kwartier kent een wedstrijdbeeld, waarin twee gelijkwaardige ploegen de strijd met elkaar aan gaan. De gastheren moeten het vooral hebben van het fysieke en meer opportunistische spel. BVCB is de ploeg die vooral in de eerste fase, waarin het speelt met de wind in de rug, met crosspasses en verfijnde steekpasses, de Nieuw Lekkerlandse verdediging wil laten wankelen. De Hoekse lange ballen van achteruit zijn minder van kwaliteit dan de steekpasses. De vernuftige steekpasses komen van de voet van Evan Blom, die met name in de beginfase van de eerste helft van zich doet spreken. Tot grote kansen leidt het goede werk van Blom nog niet. Dezelfde speler is zelf verantwoordelijk voor de eerste grote kans van de wedstrijd. Met een fraaie individuele actie zet hij zichzelf oog in oog met doelman Rik de Vries. De goalie brengt redding met een uitgestrekte arm en komt zo als overwinnaar uit de tweestrijd.

Eén van de wel goede crosspasses vormt indirect de aanleiding tot de openingstreffer van het duel. Leon van den Berg, spelend als rechtsback ten koste van Giovanni de Groot, levert een lange bal over de breedte af aan Ricoberto Luijando, die op volle snelheid het zestienmetergebied in gaat. Kevin van Tol heeft een flinke overtreding nodig om Luijando af te stoppen. De gepromoveerde scheidsrechter Verhoeve bestraft de Nieuw Lekkerlander met een gele kaart en een penalty. Vanaf elfmeter schiet Jeremy de Hoog BVCB in de 25e minuut op voorsprong.

Goed keeperswerk van de doelman van BVCB, Massimo van Ewijk.

De opgelopen achterstand is voor de thuisploeg het sein om er een schepje bovenop te doen. Het speelt agressiever in de duels en troeft de opponent op dat moment af in het winnen van de duels. BVCB komt in een fase waarin het de grip van het eerste gedeelte van het duel even kwijt is. Het gevolg is dat de formatie van Bert Buizert na een half uur spelen de eerste kansen gaat krijgen. Het is met name te danken aan het goede keeperswerk van Massimo van Ewijk dat de Hoekse voorsprong behouden blijft. De nieuwe doelman van BVCB heeft puike reddingen in huis, waarbij hij twee maal achtereen volledig gestrekt naar de hoek moet, om zijn doel schoon te houden. Ook op een vrije trap van 30 meter die gedragen wordt door de wind heeft Van Ewijk een adequaat antwoord.

BVCB doorstaat een klein kwartier waarin Nieuw Lekkerland nadrukkelijker aanwezig is, maar niet tot het maken van de gelijkmaker in staat is. De thuisploeg krijgt wel de ultieme mogelijkheid om met een gelijke stand de kleedkamers op te zoeken. Na een afgeslagen tegenstoot van BVCB komt Nieuw Lekkerland met 3 á 4 balcontacten aan de overkant van het veld. Tim van der Zee hoeft de bal alleen nog maar binnen te tikken om het thuispubliek te laten juichen. Hij glijdt de bal echter naast het Hoekse doel.

Daar waar de thuisploeg nog weinig reden tot juichen heeft, daar kan BVCB op slag van rust, voor de tweede keer de handen in de lucht steken. Een vrije trap van De Hoog wordt hoog in het zestienmetergebied getrapt, waar de bal uitstekend wordt beroerd door Michael de Rooy. De volledig vrij gelaten Rob Vrijenhoek controleert met de borst om vervolgens verwoestend het speeltuig in de verre kruising te jagen: 0 – 2.

Met een assist van Michael de Rooy weet Rob Vrijenhoek de bal beheerst in het doel te werken.

In de tweede helft moet Nieuw Lekkerland op zoek naar de aansluitingstreffer. BVCB is bij de les en houdt de gelederen knap gesloten. Na tien minuten grijpt Buizert in en probeert met een dubbele wissel, meer gif in het aanvalsspel van zijn ploeg te krijgen. Het is de inleiding van een fase in het duel waarin beide ploegen kansen gaan krijgen. Een goede Hoekse aanval leidt tot een van die kansen voor BVCB. Luijando is op snelheid zijn tegenstrever de baas en vindt De Rooy, die op zijn beurt de bal aflegt op De Hoog. Het schot van De Hoog wordt gekraakt, waardoor het gevaar geweken is.

De bewoners van sportpark Excelsior moeten het hebben van lange passes, spelhervattingen en een gezonde dosis inzet. Met name de verre ingooien van Terry van der Waal leiden regelmatig tot onrust in de Hoekse defensie. Uit één van die verre inworpen ontstaat een kans voor Damien Muller die van dichtbij kan intikken. Niet voor de eerste keer deze middag weet Van Ewijk zich attent op zijn post.

Ruim een kwartier na de rust verlaten de gebroeders Blom het veld en maken plaats voor Nick Mahieu en Ferdi Sinar. Mahieu, die overigens goed invalt, neemt de plaats in van Roan Blom, die zich na zijn gele kaart in de eerste helft niet veel meer kan veroorloven.

Halverwege het tweede bedrijf komt BVCB goed weg in een fase die veel hectiek in het strafschopgebied kent. Een hard schot komt via de onderkant van de lat vlak voor de lijn terug in het veld, waarna met veel kunst en vliegwerk de bal kan worden weggerost. De betere aanvallen komen nog steeds van de formatie van Dick Boereboom. Sinar wordt op snelheid weggestuurd door De Hoog. Vanaf de achterlijn heeft Sinar de keuze om de bal terug te leggen op De Rooy of Luijando. Het wordt een bal op eerstgenoemde, die echter zijn inzet geblokt ziet worden. Luttele minuten later profiteert Sinar andermaal van zijn snelheid. Na een fraaie rush vanuit randje buitenspel zoekt hij het doel van De Vries. De lage schuiver verdwijnt via de verste paal naast.

Een fraaie actie van De Hoog biedt vervolgens De Rooy de kans op de verdiende derde goal van BVCB. De subtiele voetbeweging van De Rooy waarmee hij De Vries probeert te verschalken leidt niet tot succes en vormt een prooi voor de Nieuw Lekkerlandse doelwachter.

Met nog een krappe tien minuten te voetballen krijgt de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid om alsnog iets aan de achterstand te doen. Een vrije trap vanaf de zijkant komt hoog in het zestienmetergebied. Nog voor de bal goed en wel gearriveerd is, fluit Verhoeve voor een vermeende overtreding van Mitchell Feijen, die direct de rode kaart voorgehouden krijgt. Als een ieder bijgekomen is van stomme verbazing, wacht nog de strafschop, die feilloos wordt benut door Jip Kegge.

De lage schuiver van Ferdi Sinar verdwijnt via de verste paal naast het doel.

Boereboom anticipeert op het ondertal van zijn ploeg door Luijando te wisselen en Joshua Vermeer naar de kant te halen. Giovanni de Groot betekent vers bloed in de defensie en Dirk Bleichrodt verstevigt het middenveld. Er volgt een slotfase waarin het voor BVCB niet uitmaakt hoe de drie punten worden binnengehaald. Het is even pompen of verzuipen, vrouwen en kinderen eerst en wat voor clichés ook maar van toepassing zijn. Na bijna tien minuten extra tijd blaast Verhoeve het voor BVCB verlossende slotakkoord.

Volgende week neemt BVCB het op het eigen sportpark De Sporthoek op tegen SVOD’22, de kersverse fusievereniging voortgekomen uit VV Domburg en VV Oostkapelle. De Zeeuwen zijn de competitie moeizaam gestart met twee nederlagen tegen Brielle en Nieuw Lekkerland.

Opstelling BVCB: Mitchell Feijen, Leon van den Berg, Evan Blom (62’ Ferdi Sinar, 93’ Thijs Graafland), Joshua Vermeer (84’ Dirk Bleichrodt), Rob Vrijenhoek, Roan Blom (62’ Nick Mahieu), Mike Hollenberg, Michael de Rooy, Jeremy de Hoog, Massimo van Ewijk, Ricoberto Luijando (84’ Giovanni de Groot)