BVCB met verdiende winst de winterstop in

Brielle – BVCB 0 – 1 (0 – 1)

Het is afgelopen zaterdag pas de tweede dag in december. Toch staat voor BVCB de laatste competitiewedstrijd van 2023 al op het programma. Daarvoor reist de Hoekse ploeg af naar Vierpolders om de strijd aan te binden met vv Brielle. Het onderlinge verschil op de rangschikking is slechts één enkel punt in het voordeel van Brielle. Na het door BVCB gewonnen duel zijn de rollen omgedraaid en gaat BVCB over de gastheren heen. De enige en dus winnende treffer komt in de eerste helft van de voet van de goed op dreef zijnde Evan Blom.

In aanloop naar het laatste competitietreffen voor BVCB lijkt het er op dat Dick Boereboom niet kan beschikken over maar liefst drie van zijn backs van de afgelopen weken. Giovanni de Groot is een weekend weg, Sten van Dijk ligt ziek op bed. Gelukkig is Martijn Stel wel voldoende hersteld van de blessure, die hem vorige week nog aan de kant hield. Op de rechterflank is Elroy Wijngaarde de verdediger, die dit met verve doet. De aanval wordt gecompleteerd door Ricoberto Luijando en ook Rob Vrijenhoek start in de basis als vervanger van de zieke Nick Walbeek.

De eerste mogelijkheid op succes komt van BVCB, dat goed uit de startblokken komt. Een opening van Max van Dijk arriveert bij Michael de Rooij, die oog heeft voor Ricoberto Luijando. Diens inzet gaat over het doel van keeper Nigel Keehnen. De kans doet zich voor in het eerste kwartier van het duel dat zich met name afspeelt op de helft van de bewoners van het fraaie Geuzenpark. Na de eerste 15 minuten krijgt Brielle iets meer vat op het geconcentreerd spelende BVCB. Halverwege het eerste bedrijf snijdt Brielle als een mes door de boter door de Hoekse defensie. Een dubbele één-twee tussen Jordy Braber en Dean Bos eindigt op de voeten van BVCBdoelman Van Ewijk, die middels deze cruciale redding zijn ploeg voor een onverdiende achterstand behoedt.

In het vervolg van de eerste 45 minuten neemt BVCB het heft weer in handen en zoekt de weg richting Keehnen. Maar ondanks dat BVCB de baas is op het Brielse kunstgras blijven grote kansen uit. Vlak voor het verstrijken van het eerste half uur noteren we pas het tweede gevaar namens de Boereboom-elf. Luijando trekt vanaf links naar binnen en haalt vanaf zestien meter met zijn rechtervoet goed uit. De rappe aanvaller mikt net een metertje te veel naar rechts. Twee minuten later levert Luijando een beslissende assist af op Blom, die beheerst met de binnenkant van de voet tegendraads Keehnen het nakijken geeft.

Blom teistert even later met een onverwachts schot de vuisten van de Brielse doelman. Rob Vrijenhoek kan vervolgens de bal weer inbrengen en vindt het hoofd van Coen Barg. De kopbal van de Hoekse middenvelder belandt met een boogje op het dak van het Brielse doel.

Al vroeg in de tweede omgang denkt BVCB de voorsprong uit te bouwen, maar scheidsrechter Ebink fluit na een kleine aarzeling alsnog voor een begane Hoekse overtreding. BVCB maakt in de tweede helft een sterke fase door en is de tegenstander duidelijk de baas. Gedisciplineerd worden de Brielse creatievelingen, Jordy Braber en aanvoerder Anthony Piqué, dicht op de huid gezeten, waardoor Brielle amper in staat is om tot een gedegen aanval te komen. Ook de inmiddels 37-jarige Lex van Dommelen komt niet tot daden van enige importantie.

Ondanks het goede spel van de gasten, blijft de 0-1 voorsprong een magere marge, die zomaar teniet kan worden gedaan, ondanks dat BVCB in verdedigend opzicht nauwelijks in de problemen komt. Echte kansen op de nekslag voor de tegenstander doen zich niet voor, waardoor het duel spannend blijft. Een verrassend genomen vrije trap van Vrijenhoek wordt door Keehnen uit de korte hoek geranseld.

Met een dubbele wissel probeert Brielle-coach Manuel Vissers in het laatste kwartier nog een opening in de hoekse afweer te forceren. De druk op Van Ewijk neemt logischerwijs toe, maar echt in gevaar komt de Hoekse voorsprong amper. Het gevaar dat Brielle weet te stichten, moet voortkomen uit corners en vrije trappen. Zo “vergeet” Bo van der Gaag een van de corners in te koppen. Daar waar Brielle op zoek moet naar de gelijkmaker ontstaat er ruimte voor BVCB om de wedstrijd te beslissen. Een goede mogelijkheid daartoe ontstaat na een uitbraak van Luijando en Barg, waar de inzet van laatste genoemde eindigt op de schoenen van Keehnen.

In de slotfase moet de wederom solide spelende Mitchell Feijen aan de noodrem trekken en mag hij Ebink dankbaar zijn dat de leidsman “slechts” geel tevoorschijn tovert. Even later ontsnapt BVCB aan de gelijkmaker als Van Ewijk slechts een half antwoord heeft op een inzet van Kevin van la Parra. De bal glibbert van de borst van de Hoekse doelman luttele centimeters langs de voor BVCB goede kant van de paal. Met nog een aantal minuten met het bekende billen knijpen trekt BVCB de winst over de eindstreep.

Volgende week komen de overige twaalf ploegen van de eerste klasse D wel in actie. Een week lang mag BVCB genieten van de vierde plaats met 16 punten uit 10 wedstrijden. Als NSVV, Papendrecht en ook Brielle hun laatste duel van 2023 in winst omzetten, passeren ze de Hoeksenaren op de ranglijst. BVCB hervat de competitie op 20 januari met een interessant duel tegen Sparta dat momenteel de derde plek bezet.

Opstelling BVCB: Massimo van Ewijk, Elroy Wijngaarde, Mitchell Feijen, Martijn Stel, Coen Barg (85’ Menno Vooges), Evan Blom (72’ Ferdi Sinar),  Rob Vrijenhoek,  Mike Hollenberg, Michael de Rooij, Max van Dijk, Ricoberto Luijando

Redactie: Henk-Piet Goudappel
Foto’s: Ron van Bekkum

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten