Blauw Zwart verliest in de eerste 45 minuten twee punten

De oorzaak van de twee verliespunten, gelijkspel 2-2, die deze middag in Leiden zijn achtergebleven hebben de Blauwen aan zichzelf te danken. Een ruststand van 2-0 was een schrille afspiegeling van de vele open scoringskansen die verprutst werden. Een ruststand van 0-5 zou een normale stand na de eerste 45 minuten zijn geweest.

Zonder rechter vleugelverdediger Quint van der Ploeg, vervangen door Xander Vredenbregt, startten de Blauwen hoopvol. Al in de 2e minuut scoorde Kaj Kronenburg, op aangeven van Illiass Assabban, de 0-1. Nog geen 5 minuten later was het wederom op aangeven van Assabban dat Bam Smit 0-2 scoorde. De Wasssenaarders leken op een grote overwinning af te stevenen. De jonge ploeg van trainer Alan Campfens, dicteerde het spel binnen de lijnen volledig. Lugdunum met Tim de Cler, centrale verdediger, kwam tegen het jonge team van de Blauwen niet aan de bak. Het grootste probleem was dat de Wassenaarders, ondanks het betere spel, vele open- scoringskansen onbenut lieten. Welgeteld bleven minimaal 6 open scoringskansen onbenut.

Routine Lugdunum overheerst.

In de 2e helft waren de Blauwen geen schim meer. Het totale elftal zakte door het ijs. Het veel oudere elftal van Lugdunum, met vele routiniers, hielden de laatste 45 minuten de Wassenaarders volledig in de tang. Op jacht naar de aansluitingstreffer bestookten zij het Wassenaarse doel. Het kon dan ook niet uitblijven dat in de 65e minuut Koos de Haas de aansluitingstreffer binnenschoot. Blauw Zwart was qua spel totaal van slag. Het positiespel bleef achterwege, lange passes waarbij het middenveld werd overgeslagen met gevolg veel balverlies. De mooie combinaties van de vorige wedstrijden waren zoek, de organisatie was in alle linies volledig weg. Het spelpeil zakte naar een 4e klasse niveau.  Buiten het overwicht in het spelletje voetbal hadden de spelers uit de Kikkerpolder tevens een groot overwicht in het verbaal bestoken van de arbiter bij gemeende overtredingen. Constant werd de leidsman verbaal besprongen voor het claimen van vrije trappen dan wel strafschoppen. Of dit verbale gedrag meespeelde bij de beslissing van de arbiter in de 87e minuut zal te allen tijde een vraagteken blijven. Een Blauw Zwart verdediger kwam binnen het 16 metergebied   met zijn been te hoog. De Lugdunum speler maakte hiervan dankbaar gebruik. Als acteur van de “Leidse comedy” maakte hij met veel spektakel de arbiter attent dat hij gescalpeerd was. Zijn teamgenoten stonden hem hierbij professioneel bij. Heel Lugdunum schreeuwde om een strafschop.  Gevolg was dat de arbiter, die overigens een redelijk goede wedstrijd floot, verbaal werd overspoeld en enige tijd had om na te denken of hij een indirecte vrije trap dan wel een directe – strafschop – zou moeten geven. De verbale intimidatie kreeg zijn succes. De man in het geel besloot geen indirecte te geven maar een directe vanaf de 11-meterstip. Het was Koos de Haas die geen moeite had de gelijkmaker 2-2 op het scorebord aan te laten brengen. Lugdunum trachtte nog in de laatste minuten de wedstrijd naar zich toe te trekken. Doelman Mfeyet Njoya Souleymane, ingevallen in de 57e minuut voor de geblesseerde doelman Danny Zwaan, voorkwam met goed ingrijpen dat alle punten in Leiden zouden achterblijven. Wissels werden ingebracht: 56’ Dunke Lagerberg voor Xander Vredenbregt, 71’ Calvin de Jong voor Bastiaan Hendriksen, 78’ Tommy de Jong voor Illias Assabban.

Resumerend: Een eerste helft met goed positiespel van de Wassenaarders. De twee doelpunten waren een te schrille afspiegeling. De wedstrijd had Blauw Zwart in de eerste helft moeten beslissen. Legio open-scoringskansen bleven onbenut. Dit impliceerde dat Lugdunum nog een kans had om langszij te komen of de winst te pakken. Dit werd ook bewaarheid. De 2e helft was volledig voor de ploeg uit de Kikkerpolder. De Leidenaren, met veel routine in het team, waren de 2e helft heer en meester. Met hun spel verdienden zij zeker een punt. Ook zij lieten enige mooie scoringskansen onbenut en hadden uiteindelijk, zei het met behulp van de praatgroep in de 87e minuut, de arbiter plat om de welverdiende gelijkmaker via de 11-meter binnen te schieten. Eindstand van deze sportieve wedstrijd werd 2-2. De jonge onervaren Wassenaarse ploeg was, na vele goede wedstrijden, deze middag gedurende de 2e helft onherkenbaar.

Aanstaande zaterdag speelt Blauw Zwart de thuiswedstrijd tegen RKDES, aanvang 15.00 uur. Een prima wedstrijd om de draad weer op te pakken.