Blauw Zwart onderuit tegen “de sluwe vos uit de Kikkerpolder”

Blauw Zwart kon deze middag geen vat krijgen op de Leidse aanvoerder Koos de Haas. De spits bracht zijn ploeg Lugdunum naar een verdiende 5-2 overwinning. Bij alle doelpunten had hij zijn aandeel. Vier keer zelf scorend, toonaangevend in de voorste linie. Verdediger Dunke Lagerberg, één van de betere spelers bij de Blauwen had een slecht middag tegen de sluwe vos uit de Kikkerpolder. Een spits, die iedere trainer graag in zijn voorste linie wil hebben.  Snelheid, sterk aan de bal, perfect inzicht en voor een verdediger moeilijk te stoppen. Een spits, 29 jaar, die nog jaren in deze klasse en zelfs hoger kan schitteren, een speler waar je als voetballiefhebber van geniet.

Afscheid trainersduo

De openingsfase van deze laatste competitiewedstrijd van seizoen 2021-2022 tussen Lugdunum en Blauw Zwart begon voor de Blauwen hoopvol. Beide ploegen hadden zich de laatste wedstrijden veilig gespeeld en zo stond er niets meer op het spel. Een plaats in de middenmoot was het meest haalbare. Ook voor het scheidende trainersduo Jos van der Helm en zijn assistent Toine L’Ami was het hun laatste optreden met deze selectie. Trainer van der Helm heeft totaal 8 jaar met de selectie groep gewerkt, gesteund door Toine L’Ami, die terug kan kijken op een periode van 10 jaar. Zogezegd twee doorgewinterde voetbaldieren, die de kneepjes van het trainingsvak volledig beheersen en waar Blauw Zwart trots op terug kan kijken dat zij de selectie zolang hebben begeleid. Buiten het behoud van de 3e klasse zou een winstpartij in deze laatste wedstrijd een mooi afscheid zijn. Zeker na een seizoen van kommer en kwel – vele blessures, geen wedstrijd met dezelfde formatie de strijd met de tegenstander aanbinden. Door deze omstandigheden hebben vele jeugdspelers voortijdig aan het grotere werk kunnen proeven en zal dit in de komende seizoenen zeker zijn uitwerking hebben.

De wedstrijd begon hoopvol, in de 2e minuut was het linkervleugelspits Iliass Assabban die op links doorbrak, helaas zag hij zijn inzet door de Leidse doelman Jeffrey Loozen met een reflex worden verwerkt. Het leek erop dat de Blauwen de wedstrijd in handen gingen krijgen. In de 25e minuut kreeg na een scrimmage voor het doel van Lugdunum Illiass Assabban de bal op een presenteerblaadje en schoot de bal onberispelijk achter de Leids doelman, Jeffrey Loozen. Voordat de euforie was verwerkt was het scorebord alweer veranderd van een 0-1 stand in een de stand van 1-1. Het was Koos de Haas, de centrale spits, de slimme vos uit de Kikkerpolder, goaltjesdief, die even werd vrijgelaten en zo zijn kans pakte om de gelijkmaker binnen de minuut na de 0-1 stand op zijn naam te brengen. Vlak na de gelijkmaker kreeg invaller Tommy de Jong – Bastiaan Hendriksen geblesseerd- de kans om de Blauwen weer op voorsprong te zetten. Inkomend met snelheid kreeg hij de bal op ongeveer 2 meter voor open doel aangespeeld. Hij raakte de bal aan de onderkant en zag deze over het doel heen gaan. Een typische scoringsmogelijkheid die je als speler nimmer zal vergeten.

Ommekeer

De wedstrijd kreeg een volledige ommekeer na het wegzenden van Younes Touballi in de 31e minuut. Tactisch werd het spel bij Lugdunum aangepast. Zij lieten de Blauwen komen en gokte volledig op de counter spelende met één scherpe spits, aanvoerder Koos de Haas. De ruimte die de Leidenaren hierdoor kregen was voldoende om voor de thee in de 38e minuut op 2-1 – Tom Dijkhuizen – en   op slag van rust 3-1 Koos de Haas, na een foutje op het middenveld van de Blauwen. De 2e helft bleef Lugdunum hetzelfde spel spelen. Het was wederom Koos de Haas die in de 52e minuut de stand op 4-1 bracht. In de 58e minuut was h weer de Haas die stand op 5-1 bracht. Invaller Jordi Lubbe verzachte de uitslag om een 11 meter tegen het net te jagen en zo de eindstand op 5-2 te brengen.

Nabil Atif van Lugdunum kreeg een publiekswissel ter ere van zijn 250e wedstrijd voor Lugdunum 1.

Na afloop een teleurgestelde Jos van der Helm, die uiteraard met een overwinning afscheid had willen nemen. Op het veld sprak aanvoerder Kim Theil de scheidende trainers toe en overhandigde hen een cadeau namens de selectie. Beide trainers kunnen terugkijken op een lange periode met een promotie van de 4e naar de 3e klasse. De Corona tijd bracht de selectie nog dichter bij elkaar, kleine groepstrainingen. Na deze periode werd de selectie geconfronteerd met enige ernstige blessures van spelers, die voor langere periode zijn uitgeschakeld. Mede door de inbreng van de jeugd hebben de trainers de selectie dit seizoen aan de onderkant van de middenmoot kunnen laten eindigen. Voor de komende seizoenen zijn vele jeugdspelers afgelopen seizoen klaargestoomd voor de toekomst. Jos van der Helm gaat voor de Blauwen niet verloren. Hij zal zich in samenspraak met Hoofd Jeugd Opleidingen Remco Roman gaan richten op de begeleiding van o.a. de jeugdtrainers.

Red: De onderbouw moet breder en de selectie van de jeugdteams moeten en kunnen naar een hoger niveau. Gezien het potentieel dat in de jeugd loopt kan Blauw Zwart, met een strakke en goede begeleiding, de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Redactie en foto’s: Coos Hübscher