Advocaat pakt eerste driepunter met ADO Den Haag in en tegen Dordrecht

ADO Den Haag heeft vrijdagavond de competitie hervat met een nipte 0 – 1 overwinning in en tegen  Dordrecht. Een stand die bij rust al op het scorebord te lezen viel. De bezoekers speelden zeventig minuten met een man meer na een rode kaart voor Jari Schuurman van de thuisploeg.

De Hagenaars verloren de eerste competitiewedstrijd onder leiding van Dick Advocaat op 11 december vorig jaar met 4 – 1 bij Almere City en de tweede wedstrijd onder Advocaat leverde ook geen drie punten op ( 16 december thuis 0 – 0 tegen TOP Oss) . Daarna werden er nog twee oefenwedstrijden afgewerkt ( tegen een combinatie van FC Utrecht werd het 4 – 4 en het Belgische FCV Dender werd met  3 – 1 geklopt) . Bij de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe jaar was de opdracht duidelijk een resultaat neer zetten om met een goed gevoel volgende week aan de derde periode te beginnen.

1e Helft

Nog  zonder de donderdag gepresenteerde Joey Sleegers en de nog niet fitte Gregor Breinburg, Dhoraso Klas(ziek) en Ricardo Kishna en doelman Hugo Wentges en met Mario Bilate in de spits en Thomas Verheydt op de bank begonnen de Hagenaars aan de klus tegen FC Dordrecht dat ook niet op oorlogssterkte kon aantreden door het ontbreken van vijf basisspelers. In het eerste kwartier, behoudens een kansje voor Jaymillio Pinas waarbij Finn van Breemen goed ingreep, viel er weinig te beleven aan de Krommedijk. Na een kleine twintig minuten schreeuwde heel Dordrecht om een strafschop maar de ingreep van de ADO verdediging op Pinas vond goedkeuring in de ogen van de scheidsrechter die aangaf dat de bal gespeeld werd. Nauwelijks een minuut later moest de thuisploeg met tien man verder nadat Jari Schuurman de doorgebroken Xander Severina onderuit had gehaald en met rood de kleedkamer op kon zoeken. Boy Kemper die sinds 9 september weer in de basis stond na zijn operatie aan de enkel brak na ruim 25 minuten door over links maar zijn voorzet kon door Mario Bilate niet met de juiste kracht op het doel gekopt worden waardoor de nul op het scorebord bleef staan. Twee minuten later een zelfde scenario alleen was het nu Malik Sellouki die de bal voorgaf maar opnieuw Bilate zag zijn kopbal in de handen van doelman Liam Bossin verdwijnen. Door de man meer situatie voerde de Hagenaars de druk op en na twee kansen voor Severina was het vier minuten voor het rustsignaal Bilate die vanaf elf meter, nadat Sellouki in de zestien onderuit was gehaald, de 0 – 1  aantekende.

Waar de thuisploeg de tweede helft begon met twee verse krachten begon de Haagse ploeg ongewijzigd. Na vijf minuten kwam de eerste kans voor de bezoekers in de persoon van Bilate die zijn kopbal geen doel zag treffen. Twee minuten later had Max de Waal geen succes toen hij het van afstand probeerde maar het harde schot vloog over het doel van de Dordtenaren. Na een kwartier werd de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk waarbij invaller Aliou Baldé (gehuurd van Feyenoord) zich onderscheidde met een geweldige individuele actie maar doelman Luuk Koopmans kwam goed zijn goal uit en voorkwam dat Baldé een ploeggenoot kon bereiken. Uit de daaropvolgende corner kopte Jop van der Avert hard op het Haagse doel maar opnieuw Koopmans en redde bekwaam. Twintig minuten voor tijd pleegde Advocaat een dubbele wissel door zowel Verheydt als Joël Zwarts in te brengen. In de laatste tien minuten werd het af en toe toch nog billenknijpen voor de residentieploeg.

Een doelpunt van de thuisploeg werd afgekeurd en vlak erna leek Verheydt de bezoekers definitief in veilige haven te schieten. Na een uitstekende counter kwam de bal voor de voeten van de inwoner van Zoetermeer maar zijn inzet vloog rakelings langs de kruising. Hierna kwam ADO niet echt meer in de problemen en keerde de Hagenaars met drie punten terug naar de Hofstad.

Eerstvolgende wedstrijden

Komende dinsdag gaat ADO in het kader van de KNVB Beker op bezoek bij de amateurs van Kozakken Boys en volgende week vrijdag ontvangen de Hagenaars voor de KKD het op de derde plaats staande MVV Maastricht wat tevens de eerste wedstrijd is voor de 3e periode.