ADO Den Haag pakt met tien man in extremis één punt tegen Jong AZ en ziet Boy Kemper voorlopig wegvallen

ADO Den Haag heeft vrijdagavond de zesde competitiewedstrijd tegen Jong AZ niet kunnen winnen. Na een 1 – 0 voorsprong bij rust bezorgde invaller Amar Ćatić in de 90e minuut de thuisploeg toch nog een punt.

Na de vierde nederlaag vorige week in Tilburg tegen Willem II stond er veel druk op deze wedstrijd niet alleen voor hoofdtrainer Dirk Kuijt maar zeker ook voor de spelersgroep die in het AD nog had laten weten dat het voelde of dat ze de trainer tot nu toe in de steek hadden gelaten.

1e Helft

De thuisploeg begon furieus aan de wedstrijd en had na vijftig seconden al op 1 – 0 kunnen/moeten staan toen een uitstekende voorzet van Joël Zwarts de geheel vrijstaande Dhoraso Klas bereikte maar die knikte de bal naast het doel van de Alkmaarders. Drie minuten later zette Xander Severina de bal hoog voor maar de kopbal van Thomas Verheydt verdween in de handen van doelman Owusu-Oduro.

Hierna namen de bezoekers voetballend het heft in handen wat tot tweemaal resulteerde in kansen voor Iman Griffith maar Hugo Wentges in het Haagse doel verijdelde beide doelpogingen. In de elfde minuut ging het publiek massaal staan en bracht samen met de spelers een prachtig eerbetoon aan de eerder overleden oud-ADO speler Ron de Roode. Na ruim twintig minuten was het Klas die goed open draaide en de bal op het hoofd van Verheydt wist te leggen maar die kon net niet de bal goed raken waardoor deze mogelijkheid verloren ging. Ook de Alkmaarders bleven het doel van de thuisploeg bestoken maar een knap schot van Jayden Addai werd in de benedenhoek goed gestopt door Wentges.

Na een klein half uur kwamen de Hagenaars toch op voorsprong door na  voorbereidend werk van Severina en een kopbal van Verheydt,  die in eerste instantie gekeerd werd door de doelman van de bezoekers, via Zwarts het doel te treffen. Max de Waal probeerde het daarna nog van afstand maar zijn poging werd door Owusu tot corner verwerkt. Opnieuw Zwarts kreeg ook nog een mogelijkheid maar zijn kopbal uit een voorzet van Severina verdween naast het doel.

Vlak na de rust zette de thuisploeg een goed lopende aanval op via Max de Waal waarna de bal door  Verheydt diep werd gespeeld op Severina  die vervolgens zijn directe tegenstander uitkapte maar hij  schoot vervolgens recht op de keeper.  Na tien minuten kwamen de bezoekers toch op gelijke hoogte door Soulyman Allouch die vanaf links eerst Denzel Hall het bos instuurde waarna hij de bal perfect in de verre hoek achter Wentges in  Haagse doel liet verdwijnen.

Vlak hiervoor waren de Alkmaarders al dicht bij de gelijkmaker maar toen faalde aanvoerder Robin Lathouwers oog in oog met Wentges. Na een uurspelen bracht trainer Dirk Kuijt Jordy Whermann in het veld voor Klas maar zijn invalbeurt zat er na tien minuten al weer op toen hij een ongelukkige tackel inzette maar niet de bal maar wel de tegenstander raakte en scheidsrechter Alex Bos geen twijfel kende en hem de rode kaart voorhield. Met de nodige wissels probeerde de thuisploeg toch nog de volle winst te pakken maar in plaats daarvan was het Zico Buurmeester die via de kluts de bezoekers op voorsprong (1 – 2) schoot.

Met man en macht gingen de Residentie bewoners op zoek naar de 2 – 2 en na een rush van invaller Mario Bilate belandde de bal voor de voet van Amar Ćatić die uiteindelijk de thuisploeg toch nog een punt bezorgde. In de extra tijd verzuimde Thomas Verheydt nog om de bal in het vijf meter gebied  tegen de touwen te jagen waardoor de stand bleef staan op 2 – 2.

Thuispubliek

Al in de eerste helft liet een deel van het thuispubliek zijn ongenoegen blijken door de spelers tot meer inspanningen te bewegen met spreekkoren als : “Voetballen, Haagse bluf en (ludiek gevonden) Kuijt eruit”. De trainer liet na afloop weten dat hij daar totaal geen moeite mee heeft maar dat positief aanmoedigen van zijn spelers een positiever effect zal hebben.

Wegvallen aanvoerder Boy Kemper

Na afloop van de wedstrijd liet trainer Dirk Kuijt weten dat aanvoerder Boy Kemper er voorlopig uit zal liggen omdat hij een operatie zal moeten ondergaan aan zijn achillespees waar hij overigens, ook vorig seizoen, al last van had.    Karakteristieken

ADO Den Haag – Jong AZ :  2 – 2. ( 1 – 0)

Scoreverloop : 29e min. 1 – 0 Zwarts, 55e min. 1 – 1 Allouch, 83e min. 1 – 2 Buurmeester, 90e min. 2 – 2 Ćatić

Gele kaarten : Hall (ADO Den Haag)

Rode kaart : Wehrmann (ADO Den Haag)

Scheidsrechter : Alex Bos

Toeschouwers : ca. 3.600

Opstelling ADO Den Haag : Wentges, Kemper(72/Absalem), Asante, Werker, Hall, Klas (60/Wehrmann), Breinburg (80/Esajas), de Waal, Severina (72/Ćatić), Verheydt, Zwarts (80/Bilate)

Opstelling Jong AZ : Owusu-Oduro, Lathouwers (71/Dekkers), Goes, Stam, Engel, Twisk, Addai (59/Pynadath), Buurmeester, Reverson (71/Kwakman), Griffith, Allouch

Redactie : Rob Blankenstein

Foto’s :  ADOFans.nl