ADO Den Haag doet zichzelf de das om en ziet Excelsior in geslagen positie promoveren naar de Eredivisie

In een krankzinnige wedstrijd in een uitverkocht Cars Jeans Stadion heeft ADO Den Haag zondagavond zich zelf de das omgedaan door na een 2 – 0 voorsprong bij rust die vlak na rust door Sem Steijn uitgebreid werd naar 3 – 0 toch nog de wedstrijd uit handen te geven. Na een 3 – 3 eindstand kwamen de Hagenaars opnieuw op voorsprong maar in de tweede verlenging kwamen de Rotterdammers toch weer langszij. In de noodzakelijke strafschoppenserie faalde Jamal Amofa voor de thuisploeg bij de negende strafschop en omdat Siebe Horemans daarvoor niet gefaald had promoveren de bezoekers naar de Eredivisie.

Furieus begin

De thuisploeg ging furieus van start, met een schot van Thomas Verheydt op doel waarna in de rebound Ricardo Kishna over schoot. Ook Sem Steijn deed van zich spreken al was zijn vrije trap een prooi voor doelman Stijn van Gassel. De thuisploeg bleef de bovenliggende partij. Na een klein half uur kregen de bezoekers een unieke kans om op voorsprong te komen na een handsbal van Amofa maar de strafschop die daarop volgde was niet besteed aan Thijs Dallinga die doelman Hugo Wentges zijn inzet zag keren.

De sfeer sloeg daarna om in het stadion. Een van de assistent-scheidsrechters werd vanuit Midden-Noord bekogeld en scheidsrechter Makkelie besloot daarop de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. De thuisploeg pakte gelijk weer de draad op en nam in de 34e minuut de leiding door Verheydt die een voorzet vanaf links van aanvoerder Boy Kemper binnen kopte (1 – 0). Vijf minuten voor rust was het de Braziliaan in Haagse dienst Felipe Pires die de bal kreeg aangespeeld naar binnen kapte en de bal door de benen van Verheydt in de lange hoek binnenschoot (2 – 0)

Na de thee drukte de ploeg van trainer Giovanni Franken gelijk door, Na een fraaie combinatie met Kishna tekende Steijn voor de 3 – 0. De promotie naar de Eredivisie werd al uitgebreid gevierd door de Haagse aanhang. Nadat Tyrese Asante in een tijdsbestek van vijf minuten tweemaal geel had gekregen en dus met rood het veld af moest kwam de spanning in de wedstrijd terug. Marouan Azarkan trof elf minuten voor tijd met een laag schot van buiten het zestienmetergebied doel waarna Reuven Niemeijer vrijwel direct hierna dacht de 3 – 2 genaakt te hebben maar hier ging een streep door vanwege een handsbal. Niet veel later maakte diezelfde Niemeijer via Amofa toch de aansluitingstreffer (3 – 2). De bezoekers bleven aandringen en kwamen in een knotsgekke slotfase door een kopbal van Dallinga alsnog langszij (3 – 3). Ook de Rotterdammers speelden inmiddels met tien man na een directe rode kaart voor invaller Chacón. Met deze stand moest er verlengd worden.

1e Verlenging

De late gelijkmaker was voor meerdere ADO supporters aanleiding om zich te groeperen langs de rand van het veld achter de boarding. Scheidsrechter Makkelie gaf pas groen licht voor hervatting van de wedstrijd nadat de ADO ‘supporters’ weer hun plek op de tribune hadden ingenomen.

Waar een hoop mensen dachten dat de bezoekers door zouden drukken was het invaller Sacha omljenovic die de bal,  na interceptie van invaller Amar Ćatić. voor de voeten kreeg en vervolgens de 4 – 3 op het scorebord bracht.

2e Verlenging

In de 2e verlenging kwamen de bezoekers toch weer langszij door een kopbal van aanvoerder El Yaakoubi die doelman Wentges te machtig was (4 – 4).

Strafschoppen

Strafschoppen moesten uiteindelijk de beslissing brengen om te bepalen wie zou promoveren naar de Eredivisie. Na vier benutte penalty’s miste Raphael Eyongo als eerste namens de Rotterdammers waarna Dhoraso Klas voor de thuisploeg de promotie veilig had kunnen stellen maar doelman Van Gassel redde met behulp van de paal. Beide ploegen schoten hierna om en om de bal feilloos binnen. Jamal Amofa werd uiteindelijk de schlemiel door de negende strafschop te missen.

KKD

De Hagenaars moeten komend seizoen derhalve minimaal nog een jaartje doorbrengen in de Keuken Kampioen Divisie. Met de degradanten PEC Zwolle, Willem II en Heracles Almelo erbij zal het voor de Residentiebewoners een loodzware opdracht worden om de terugkeer te bewerkstelligen.

Karakteristieken

ADO Den Haag – Excelsior Rtd.  :   4 – 4 (na verlenging)  (2 -0) Excelsior wint de strafschoppenserie met 8-7

Scoreverloop : 34e min. 1 – 0 Verheydt, 40e min. 2 – 0 Pires , 47e min. 3 – 0 Steijn, 79e min. 3 – 1 Azarkan, 83e min. 3 – 2 Niemeijer, 90+3 min. 3 – 3 Dallinga, 97e min. 4 – 3 Komljenovic, 108e min. 4 – 4 El Yaakoubi

Bijzonderheden: Dallinga (Excelsior Rtd.) mist in 29e min. penalty

Gele kaarten : Amofa, Klas, Steijn, Pires   (ADO Den Haag), Wieffer ( Excelsior Rtd.)

Rode kaart: Asante 2x geel (ADO Den Haag), Chacón(Excelsior Rtd.)

Scheidsrechter : Danny Makkelie

Toeschouwers: 14.579

Opstelling ADO Den Haag : Wentges, Matthys, Kemper, Amofa, Klas, Verheydt (93/Komljenovic), Kishna (66/Bourard/86/Rodriquez/90/Ćatić), , Asante, Breinburg (105/Puclin), Steijn (86/Esajas), Pires

Opstelling Excelsior Rtd. : Van Gassel, Horemans, El Yaaakoubi, Wieffer, Dalinga (113/Eyongo), Niemeijer (86/Admiraal), Azarkan (99/Baas), Nieuwpoort, Goudmijn (63.Drioeuch), Tjoe – a-On (63/Ormondo-Ottewill), Eijgenraam (63/Chacón)

Redactie : Rob Blankenstein