ADO Den Haag doet door nipte winst op NAC Breda weer volop mee in de 3e periode

ADO Den Haag heeft vrijdagavond in het Bingoal Stadion goede zaken gedaan in de strijd om de 3e periode. Na een 2 – 0 voorsprong bij rust trokken de Hagenaars uiteindelijk met 2 – 1 aan het langste eind. Door de eigen winst en het verlies van FC Eindhoven en Almere City neemt de residentieploeg nu de tweede plaats in achter PEC Zwolle dat al een periodetitel op zak heeft. Ook de eerste wedstrijd tegen de Brabanders, toen nog onder leiding van Dirk Kuijt, eindigde in een 2 – 1 overwinning.

1e Helft

Met de deze week aangetrokken Sonny Stevens in het doel, wat Luuk Koopmans zijn plaats kostte, en met  Ricardo  Kishna die fit genoeg was om te beginnen wat ten koste ging van Malik Sellouki, begon de thuisploeg aan het karwei tegen NAC Breda. Al gelijk in het begin slingerde Kishna uit een vrije trap de bal in de zestien van de bezoekers waar Finn van Breemen zijn kopbal maar net naast het doel van de Brabanders zag verdwijnen. Ook Jordy Sleegers liet een mogelijkheid onbenut. Na ruim tien minuten kregen de bezoekers een grote kans maar Elias Mar Omarsson zag zijn inzet gekeerd worden door de Haagse doelman. Hierna nam de thuisploeg het initiatief weer over en was het Sleegers die weggestuurd werd door aanvoerder Boy Kemper maar in de zestien de verkeerde keuze maakte waardoor de bal onderschept kon worden door een Brabantse verdediger. Het veldoverwicht voor de ploeg van Advocaat resulteerde uiteindelijk in de 24e minuut in een 1 – 0 voorsprong door Jordy Wehrmann die het eindstation was van een prima aanval van de thuisploeg die begon met een steekbal van Kishna op Sleegers die op zijn beurt door de lucht Verheydt vond waarna de inwoner van Zoetermeer de bal met het hoofd teruglegde op Wehrmann die de bal via de onderkant lat achter doelman Roy Kortsmit tegen de touwen schoot. Ook in het verder verloop van deze eerste helftt waren de Hagenaars duidelijk de bovenliggende partij maar verzuimde om in deze fase al definitief de trekker over te halen. Vooral Xander Severina verzuimde om minimaal één maal te scoren. Zes minuten voor rust viel dan toch de tweede treffer al was daar wel de hulp van Bredanaar Thijs Velhuis voor nodig die een schot van Verheydt, die anders naast zou zijn gegaan, via zijn been in het doel zag verdwijnen.

Met vier wissels aan de kant van de bezoekers en één wissel aan Haagse kant (Sellouki voor de geblesseerd uitgevallen Kishna) begon de tweede helft. Het spelbeeld in de beginfase week niet veel af van voor de rust. Echt grote kansen voor de thuisploeg leverde dat niet op en de Brabanders kwamen niet verder dan twee ongevaarlijke kopballen van IJslander Elias Mar Omarsson. Waar normaal in het Haagse kwartiertje de Hagenaars de regie pakken was het nu de ploeg van trainer Peter Hyballa die het heft in handen nam. Eerst redde Stevens in het Haagse goel nog op een gevaarlijke inzet maar precies in de 75e minuut kon topscorer en aanvoerder Odysseus Velanas ongehinderd inkoppen en daarmee de marge terugbrengen tot één doelpunt. Met het inbrengen van Daryl Werker en Amar Ćatić bracht Advocaat weer wat nieuw elan in zijn elftal waarbij Ćatić in de 90e minuut nog verzuimde om de bal bij een ploeggenoot te krijgen wat op dat moment de 3 – 1 zou hebben betekend.

Rode kaart

In de extra tijd van zes minuten liep Verheydt nog tegen een rode kaart aan na een ogenschijnlijk onschuldige overtreding. De bezoekers probeerden nog van alles maar de thuisploeg hield stand en pakte daarmee hele belangrijke punten voor zowel de 3e periode als de reguliere stand in de KKD.

Karakteristieken

ADO Den Haag – NAC Breda :  2 – 1  (2 – 0)

Scoreverloop : 24e min. 1 – 0 Wehrmann, 39e min. 2 – 0 Velthuis (ed), 75e min. 2 – 1 Velanas

Gele kaarten : Wehrmann(ADO Den Haag), Rutten , Wernersson, Staring(NAC Breda) Rode kaart : Verheydt (ADO Den Haag)

Scheidsrechter : Sander van der Eijk

Toeschouwers : 5.245

Opstelling ADO Den Haag  : Stevens, Kemper, v.Breemen, Asante (77/Werker), Hall, Kishna (46/Sellouki), Thomas,Wehrmann  (88/Klas), (Sleegers(76/Ćatić),  Verheydt, Severina (88/Zwarts)

Opstelling NAC Breda : Kortsmit,  Banzuzi (46/Lucassen), Velanas, Agougil, Omarsson (70/Antonia), Rutten (46/Kaied), Besselink, Velthuis, Wernersson(46/Hermann), Staring, Boere(46/MacNulty)

Redactie: Rob Blankenstein
Foto’s: ADOFans.nl