Johan Vogelaar van EAB Excellent: Dit is hét moment om als bedrijf naar alle onderdelen van de energiekosten te kijken

Al jarenlang zijn hethaagsamateurvoetbal.nl, Haagsetopsport.nl en wijzelf verbonden met Energie Advies Bureau Excellent, kortweg EAB Excellent. In de eerste plaats vanuit de gezamenlijke passie, het voetbal, in de tweede plaats vanuit de klik die er is met het bedrijf en de directeur Johan Vogelaar die in het verleden een aardig balletje kon trappen.

Gezien alle ontwikkelingen op de energiemarkt en alles dat bedrijven hierin overkomt, vonden wij dat het tijd was om Johan zijn visie op de energiemarkt te geven en natuurlijk hoe hij naar het hedendaagse voetbal kijkt.

Johan, velen kennen jou als de oud voetballer van FC Den Haag, VV Katwijk, Wilhelmus en RKAVV. Hoe kijk jij terug op je voetballoopbaan?

Ik kijk er tevreden op terug. Ik heb mooie successen geboekt met de ploegen waarmee ik heb gespeeld.

Je bent inmiddels heel wat jaartjes gestopt. Heb jij last gehad van het ‘zwarte gat’?

Nee, eigenlijk niet. Ik ben altijd vrij druk geweest met ondernemen en ook ons gezinnetje heeft de nodige aandacht gekregen.

Ben je nog betrokken bij het voetbal? En op welke manier?

Vooral als toeschouwer en liefhebber. Mijn zoon voetbalt bij Wilhelmus en daar ga ik vrijwel altijd samen met mijn vrouw kijken, tevens pak ik regelmatig een wedstrijd in het betaalde voetbal samen met onze zoon.

Als jij kijkt naar het voetbal op dit moment en je vergelijkt dit met vroeger, wat zijn dan de grote verschillen in jouw ogen?

Het spel gaat tegenwoordig veel sneller en vrijwel alle spelers zijn bloedsnel.

Je bent nu alweer lang werkzaam in de energiebranche, de meest besproken branche op dit moment. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Mijn laatste werkgever was het CBS. Voordat de liberalisering van de energiemarkt in gang werd gezet (2004) had mijn projectleider bedacht dat de energiemarkt wel iets voor mij zou zijn. Hij heeft gelijk gekregen, want ik vond het direct een interessante markt en dat vind ik nog steeds.

EAB Excellent is jouw bedrijf, een gecertificeerd adviesbureau – staat er op de deur. Hoe bijzonder is deze certificering?

Het is ons bedrijf, want sinds 1 juni 2015 is Dennis Verduin mijn compagnon. Het certificaat “erkend adviesbureau” is iets waar we heel trots op zijn. Ik durf te stellen dat niet alle adviesbureaus dit certificaat ontvangen. Eens in de twee jaar is er een flink scherpe screening.

Er zijn heel veel energiebedrijven die zijn ‘omgevallen’ door de gebeurtenissen op het gebied van de energiekosten. Kun jij uitleggen hoe dat komt?

Dat is eigenlijk heel simpel: deze energiebedrijven hebben hun risico’s niet goed afgedekt en feitelijk gespeculeerd en gehoopt dat de prijzen zouden gaan dalen. Aangezien het tegengestelde gebeurde en de prijzen steeds verder omhoog gingen liepen de verliezen snel op en dat heeft geleidt tot diverse faillissementen van energieleveranciers.

JEAB Excellent bestaat al heel lang, kunnen we hieruit de conclusie trekken dat EAB Excellent verstandig opereert? En wat houdt dat verstandig opereren in?

Wij bestaan feitelijk vanaf 2007, dus dat is vrij lang. Verstandig opereren houdt wat ons betreft het volgende in: alleen met advies komen waar we 100% achter staan en rustig maar gestaag doorbouwen met onze lange termijn visie die we hebben uitgedacht.

We hebben een tijd gekend dat heel veel mensen en bedrijven overstappen naar een andere leverancier, werkt het zo dat als het goedkoper kan men ook goedkoper gaat. Wat is jouw visie hierop?

Voor een groot aantal consumenten was het jaarlijks overstappen met een leuke bonus een mooie bijkomstigheid, echter heeft dat vorig jaar verkeerd uitgepakt voor deze groep mensen omdat voor de mensen het contract met de leverancier is afgelopen ofwel op korte termijn afloopt. Het nadeel voor deze mensen is dat er ingekocht dient te worden op de huidige extreem hoge prijsniveaus. Zelf hebben we bij EAB Excellent een duidelijke visie over het inkopen van energie en spreiden we het risico voor onze klanten door in partities in te kopen op de termijnmarkt.

Heel veel bedrijven maken geen gebruik van de mogelijkheden die er liggen om energie gerelateerde kosten terug te halen. Herken jij dat?

Ja, we merken dat met grote regelmaat. Ik begrijp dat eigenlijk wel, omdat het voor bedrijven een grote stap is om zaken uit handen te geven.

Kan jouw adviesbureau een rol spelen hierin en zo ja, welke rol zou dat zijn?

Jazeker, op het gebied van terugvorderen van energiebelasting zijn er vaak meer mogelijkheden dan gedacht. Tevens kunnen bedrijven meeliften met ons inkoopcollectief en dat scheelt voor bedrijven tijd maar ook schaalvoordeel, doordat wij intussen een fors volume kunnen inkopen.

Hoe kunnen ondernemers contact met jouw opnemen?

Bij voorkeur de meest recente jaar of maandnota’s van hun onderneming sturen naar onze backoffice; support@eabexcellent.nl / 070 – 2045002.

Hoelang duurt een energie traject waarin jullie gespecialiseerd zijn gemiddeld?

Dat is heel moeilijk aan te geven, bij sommige trajecten duurt alles bij elkaar 2 maanden en bij sommige trajecten duurt dit veel langer. Dit is echt per locatie/situatie anders.

Wat houdt jullie ‘no cure no pay’ actie precies in?

Het risico komt volledig bij EAB Excellent. De klant heeft geen enkel risico, want als er geen resultaat wordt geboekt dan hoeft men ook niets te betalen aan ons.

Nog even terug naar het voetbal, wat is jouw allermooiste herinnering aan jouw actie loopbaan.

Johan Vogelaar bij vv Katwijk fotocredits lastdodo.nl

Met Katwijk zijn we algeheel Kampioen van Nederland van de amateurs geworden en dat was echt een belevenis! Persoonlijk vond ik de uitverkiezing voor het Nederlands Amateurteam, dat destijds nog bestond. Een hoogtepunt was de interland in en tegen Engeland, die wedstrijd heb ik als geweldig ervaren. Met ADO Den Haag hebben we destijds 2x de nacompetitie gespeeld, maar helaas geen promotie kunnen bewerkstelligen. De wedstrijden in de nacompetitie waren mooie wedstrijden en natuurlijk was het spelen voor ADO een prachtige ervaring.

Voor meer informatie kunt u terecht op /https://eabexcellent.nl/

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten