Leon van den Berg verruilt XerxesDZB voor BVCB

De volgers van het amateurvoetbal in de Rotterdamse regio zijn al op de hoogte dat Leon van den Berg Xerxes verlaat. Maar de vraag waar de van origine Hoeksenaar volgend seizoen zal spelen, was nog voor de meesten niet beantwoord. Na zes seizoenen bij de blauwwitte zebra’s in Rotterdam Zevenkamp is Van den Berg toe aan een nieuwe uitdaging. Die uitdaging hoopt hij te vinden in zijn eigen woonplaats. Bij BVCB.

Hoe kan het zo zijn gegaan, dat een voetballer woonachtig in Bergschenhoek pas op 27-jarige leeftijd bij de plaatselijke voetbalclub komt te spelen? Het antwoord geeft Leon van den Berg zelf in een vraaggesprek op een zonnige zondag, ergens in een Hoekse achtertuin.

Van Soccer Boys naar Alphense Boys

“Wij woonden met het gezin net op de grens van Bergschenhoek en Bleiswijk. Kinderen uit de buurt gingen naar de basisschool in Bleiswijk, dus mijn ouders vonden uit praktisch oogpunt, dit voor mij ook een goede optie.  De vriendjes die ik leer kennen, spelen bij Soccer Boys, dus toen ik ook graag wilde voetballen, was dat ook een logische keuze”. Bij de Bleiswijkse club aan de Merenweg speelt Van den Berg tot in de A-jeugd. Zijn talent blijft niet onopgemerkt en hij gaat deel uitmaken van de selectie van het regioteam van het Groene Hart. Met dit regioteam speelt hij o.a. een toernooi in Haarlem, waar hij in aanraking komt met de assistent-trainer van Alphense Boys. “Die zei tegen me dat ik lekker kon ballen en of ik geen zin had om bij Alphense Boys te komen spelen. Ik had daar wel oren naar, want bij Soccer Boys was de rek qua niveau er wel een beetje uit. Na een proeftraining wilden ze me graag hebben en zo kwam ik als tweedejaars A in Alphen aan den Rijn terecht. Helaas was toen de A1 net gedegradeerd uit de eerste divisie.” Als jeugdspeler maakt hij af en toe al deel uit van de selectie van het eerste en als hij overstapt naar de senioren wordt hij al snel een vaste waarde onder trainer Dogan Corneille.

Hoogtepunt, maar tegelijkertijd dieptepunt

“Met misschien wel het beste elftal waarin ik ooit heb gespeeld, vervolgt de 27-jarige accountmanager. We worden tweede in de competitie achter Leonidas en spelen om promotie naar de Topklasse zondag. We worden eerste in de poule en wat dan nog rest zijn twee finalewedstrijden tegen Haaglandia. De eerste eindigt in 0 – 0, dus in het tweede duel moet de beslissing vallen. Wij spelen thuis in een prachtige ambiance met veel publiek. Spannend blijft het tot het einde en het wordt verlengen. In de 118e minuut scoort Haaglandia 0 – 1.” Het hele verhaal komt er tot dan makkelijk uit. Lekker in het zonnetje, even een slokje van zijn zwarte koffie. Het is alsof hij het moment herbeleeft. “Er ontstaat wat duw- en trekwerk onderling,  maar als toeschouwers zich er mee gaan bemoeien is het hek van de dam. Er ontstaat een massale vechtpartij met toeschouwers op het veld. De wedstrijd op zich is één van de hoogtepunten in mijn carrière tot nu toe, maar tevens ook het dieptepunt”. Alphense Boys wordt teruggezet naar de 1e klasse Zondag.

De verwachting om direct weer terug te keren naar de hoofdklasse, wordt niet waar gemaakt. “Veel nieuwe spelers moesten worden ingepast. Na dat teleurstellende seizoen, vertrekt Van den Berg naar Xerxes/DZB, mede omdat hij liever op zaterdag wil gaan spelen. “Via, via kom ik in gesprek met Hans Schinkel, die deel uit maakt van de technische staf van Xerxes. De vereniging met een mooie historie komt dan uit in de hoofdklasse zaterdag, dus voor mij betekent het toch weer dat stapje hogerop. Ik speel twee jaar onder Winand van Loon in de Hoofdklasse. De nieuwe trainer wordt Joop Hiele, maar die heb ik maar een half jaar meegemaakt.”

“Nieuw Zeeland: het mooiste land waar ik ooit ben geweest”

De reden is dat hij het besluit neemt om te gaan reizen. En niet zo maar een reis. In anderhalf jaar tijd komt hij in Zuidoost Azië, Australië en Nieuw Zeeland. De eerste vijf maanden gaan door Indonesië, Laos, Cambodja en Vietnam. Dat laatste land maakt veel indruk op de dan 23-jarige Hoeksenaar. “Dat land heeft eigenlijk alles. De prachtige natuur! Met een groep vrienden trekken we op de motor door Vietnam. We komen op plaatsen waar het niet stikt van de toeristen en genieten van de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Maar we komen ook in grote steden, relaxen op het strand en genieten van het heerlijke eten. Het leven is er ook nog eens heel goedkoop: je drinkt er al een biertje voor 10 cent! Maar ik heb ook veel interesse in de historie van het land, die vooral gekenmerkt wordt door oorlogen.” Vervolgens brengt de reis hem in Australië, waar hij een tijdje woont en werkt in Sydney. Maar hij noemt Nieuw Zeeland het mooiste land waar hij ooit is geweest. Hier brengt hij ook een tijd door met zijn vader. “Dat was ook heel tof! Met mijn vader. Genieten van het prachtige land, met zijn mooie natuur, de rust, en de mensen die daar zo relaxt zijn.” Echter het mooist wat hij overhoudt aan zijn avontuurlijke reis is zijn vriendin. Zij woont in Den Haag, dus bij terugkomst in Nederland, is het makkelijk met elkaar af te spreken.

Terug in Bergschenhoek kiest hij toch weer voor Xerxes, waar zij de blonde voetballer maar graag zien terug keren. Inmiddels zijn de Rotterdammers weer hoofdklasser. Onder trainer Marco Jalink, die overstapt van de zondag naar de zaterdag, maken de Zebra’s een moeilijk seizoen door en degradatie volgt al een jaar na de stap hogerop. “Achteraf hebben we er toen niet uitgehaald wat er in zat. Veel wedstrijden werden onnodig verloren. Maar ook wel omdat de samenstelling van de groep van mindere kwaliteit was.” In de eerste klasse speelt Xerxes in het begin van het seizoen 2019-2020 tegen ………BVCB. In Bergschenhoek wint de dan huidige club van Van den Berg met 0 – 1. Dan slaat het Covid-19virus hard om zich heen en de competities worden stil gelegd. Ook het seizoen 2020-2021 is een zelfde lot beschoren.

Herenigt met oude bekenden

“In een gesprek met Xerxes over de toekomst laten ze weten dat ze mij er graag bij willen houden. Ik heb zelf het gevoel na zes jaar Xerxes aan een nieuwe uitdaging toe te zijn. Inmiddels ben ik op zoek naar een eigen huisje. Ergens in de regio Den Haag, daar heb ik mijn werk en omdat mijn vriendin daar woont. Logisch dus, dat ik ook kijk naar een aantal clubs binnen dit gebied. Vanwege de gekte op de huizenmarkt is het nog niet gelukt om een leuk huisje te vinden.

Mede daarom besluit ik om toch bij Xerxes te blijven. Als die keuze door omstandigheden toch geen optie meer lijkt te zijn, ga ik opnieuw naar andere clubs kijken.” De liefhebber van Messi en de bewonderaar van Sergio Ramos heeft gesprekken met meerdere clubs. “Welke dat zijn? Ach, dat is niet zo belangrijk. Dat doet er niet zo toe”. Uiteindelijk heeft hij het beste gevoel na een gesprek met BVCB trainer Dick Boereboom en lid van de technische commissie Hans Schinkel. Inderdaad: dezelfde persoon die hem ooit van Alphense Boys naar Xerxes haalde. “Dat gesprek kwam er mede na een appje van Nick Walbeek, die ik nog ken vanuit mijn tijd bij Xerxes. Een hartstikke goed gesprek, waarin duidelijk werd aangegeven dat BVCB nog op zoek was naar een verdediger in het hart van de defensie. Daarbij speelt ook een rol, dat ik bijna de helft van de spelers van BVCB 1 ken. Spelers als Yousif de Kock, Wesley van der Molen en Jeremy Stork, daar heb ik ooit al mee samen gespeeld. En via via ken ik weer andere jongens, zoals Rob Rutte.”

Gevraagd naar zijn verwachtingen en ambities bij BVCB antwoordt hij al snel: “Ik wil natuurlijk mijn plekje verdienen en alle wedstrijden spelen. Met mijn ervaring kan ik jonge spelers helpen, maar ook het elftal beter maken. Ik denk dat we met BVCB bij de top 6 te eindigen. Of dat realistisch is? Dat moet blijken.” De verwachting is dat de KNVB dezelfde indeling houdt als het seizoen 2020-2021. Dat betekent dat Xerxes één van de tegenstanders gaat worden. En dus wachten er twee mooie clashes, zeker voor Leon van den Berg persoonlijk. “Dat worden inderdaad twee bijzondere wedstrijden. Xerxes is wel een beetje mijn club geworden. Dus in ieder geval geen negatieve gevoelens, of zo. Zeker niet.”

Uiteraard hopen alle voetballers, supporters, mensen die het voetbal een warm hart toedragen, dat we Corona achter ons kunnen laten. Dat het leven weer enigszins wordt, zoals het was voor Corona. En dan volgen er hopelijk mooie wedstrijden.   Maar eerst vakantie. En dan fit en uitgerust beginnen aan een nieuw avontuur bij BVCB waar Leon van den Berg vanaf 2 augustus het blauwwit van Xerxes in ruilt voor het blauwwitte tenue van BVCB.

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten