G-voetballers voor een dagje als Frenkie, Memphis of Lieke op het veld

De KNVB, ING en Fonds Gehandicaptensport organiseren van 21 mei tot en met 21 juni de maand van het G-voetbal. Tijdens deze periode worden de 294 verenigingen in Nederland met een G-team opgeroepen om hun team in het zonnetje te zetten door een G-voetbal Oranjefestival te organiseren. Op deze dag kunnen de G-voetballers voor een dagje Frenkie, Memphis of Lieke zijn. Verenigingen bezorgen bestaande leden hiermee een onvergetelijke dag en zetten tegelijkertijd de deur open voor potentiële nieuwe leden.

In de afgelopen twee seizoenen waarin corona het verenigingsleven grotendeels stil legde, zag de KNVB het ledenaantal teruglopen. Ook het aantal spelers en speelsters in G-teams nam af. Hierdoor is het voor verenigingen geregeld een uitdaging om een G-elftal te kunnen behouden. Tijd dus om deze tak van voetbal in het zonnetje te zetten in de vorm van een G-voetbal Oranjefestival: een activiteit vol met “Oranje”-voetbalplezier bij de eigen vereniging waarin alle aanwezige G-voetballers zelf gaan ‘Voetballen als Oranje’. Sterker nog, met hesjes waar achterop bekende voetbalnamen als Frenkie, Lieke en Memphis staan, zijn zij voor even een voetballer in Oranje.

Wat mag een club verwachten van het G-voetbal Oranjefestival?
Een club kan rekenen op:
•    Een bijdrage van 200 euro om het G-voetbal Oranjefestival te organiseren 
•    Een uitgebreide handleiding voor de uitvoering van het G-voetbal Oranjefestival 
•    Poster en flyer met clublogo (voor het werven van deelnemers)
•    Ondersteuning in communicatie (met o.a. een lokaal persbericht)
•    Mogelijkheid tot inschrijven deelnemers via activiteit in landelijk overzicht
•    Maak als vereniging kans op een ballenset voor het G-voetbalteam

G-voetbal in Nederland
Van de 2.868 voetbalverenigingen in ons land bieden er 294 ook G-voetbal aan. 241 van die verenigingen zijn actief in een competitie en nog eens 53 verenigingen trainen en spelen oefenwedstrijden met hun G-team. Daarmee brengen deze verenigingen mensen met een verstandelijke beperking in beweging. Bovendien zorgt het verenigingsleven ook voor deze groep mensen voor sociale samenhang en verbinding.

Uit cijfers van het Kenniscentrum Sport blijkt dat mensen met een beperking achterblijven in deelname aan sportactiviteiten. 35 procent van de mensen met een beperking beoefent wekelijks een sport waar dat percentage bij mensen zonder beperking ligt op 56 procent. In Nederland heeft ruim 10 procent van de bevolking een beperking. Van die groep heeft 6 procent een verstandelijke beperking, wat neerkomt op een aantal van 102.000 Nederlanders.

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten