Martin de Graaf (Ariston’80): Het is een verademing om weer op het veld te staan. Nu pas waardeer je de dingen die normaal waren

Martin, hoe is het met je?
Het gaat goed, gezondheid is deze tijd natuurlijk het allerbelangrijkste, gezin en familie uiteraard voorop maar ook andere waarmee je dagelijks omgaat.

Goede vakantie gehad?
Was pas voor een korte vakantie op Kos, ik kon geen andere periode regelen ivm mijn werkomstandigheden.

Hoe bevalt het om weer aan het trainen te zijn voor echte wedstrijden?
Dat is een verademing, nu pas ga je waarderen wat je al die jaren gewoon vond, heerlijk om weer op het veld te staan met de staf en spelers en om ergens naar toe te werken.

We hebben een selectie van rond de 40 spelers en een goede staf met Marc Nederlof, Joey Weijne, Freek van Pelt, Stefanie Peters, Willem van Biezen en Klaas Hibma.

Twee jaar achter elkaar is het niet gelukt de competitie af te maken. Heeft dit invloed gehad binnen jouw selectie? Ja natuurlijk, maar dat geldt voor elke voetbalvereniging in Nederland. Elke club heeft daar last van, alleen de studentenvereniging als Ariston’80 misschien iets meer omdat er nog extra beperkingen waren binnen de TU in Delft, alles was gewoon helemaal dicht, daarna natuurlijk trapsgewijs weer gaan doen en weer volop in de training, maar deze week zijn voor het eerst pas de kleedkamers open gegaan, er gelden hele strenge regels binnen de TU en terecht want er zijn heel veel studenten die allerlei sporten beoefenen met zoveel nationaliteiten. De studenten zitten allemaal bij elkaar op kamers, krijgen college via Teams of Zoom en konden hun sportieve ei nergens kwijt, niet echt een ideaal studentenleven.

Ariston’80 kent vaak een groot aantal wisselingen in de selectie. Is dat dit seizoen weer zo?
Dat is echt een verkeerde denkwijze van iedereen, ik ga nu mijn 4e seizoen bij Ariston’80 maar wij hebben niet meer wisselingen dan elke andere club. Waar wij mee te maken hebben is dat studenten afstuderen en gaan werken of stage lopen in het buitenland en wij krijgen elk seizoen weer een golf aan nieuwe studenten die willen gaan voetballen bij Ariston’80.

Elke andere club krijgt nieuwe spelers of doorstroming van A-jeugd en bij Ariston’80 komen gewoon nieuwe spelers vanuit binnen- en buitenland om te voetballen. De harde kern van de selectie blijft altijd voor 75% bestaan, dus ook dit seizoen weer en we hebben een stuk of 8 tot 10 spelers op een selectie van 40 man die steeds wisselen.

Hoe lastig is het om steeds weer een (soort van) opnieuw te beginnen?
Totaal niet lastig, dat is juist het leuke aan deze vereniging, het ligt er gewoon aan hoe je je voorbereid op het seizoen, je kan sowieso geen spelers halen of zo want ze moeten verbonden zijn met de TU. Dus wij wachten rustig af wie er zich gaat inschrijven bij Ariston’80 en dan gaan we gewoon door selecteren.

Er komen altijd spelers van 17/18/19 jaar die ergens in het land in een 1e elftal spelen (van 1e klasse tm 4e klasse) of in een 2e elftal (Res hoofdklasse) of in de jeugd (landelijke 2e / 3e divisie) en deze spelers komen studeren in Delft en gaan zich dan inschrijven bij Ariston’80. Allemaal jongens die kunnen voetballen op niveau.

Vergeet niet dat Ariston’80 de grootste club van Delft is met 18 senioren elftallen en 4 dames elftallen. Het 2e elftal speelt gewoon in de reserve 2e klasse met tegenstanders als Excelsior Maassluis 2, Die Hage 2, Nootdorp 2, Vitesse Delft 2, Lyra 2, enz. dus de aansluiting naar het 1e elftal is ook gegarandeerd.

Hoe tevreden ben je met de voorbereiding en de eerste bekerronde?
We hebben de oefenperiode als zeer positief ervaren, gelijk weer goed en leuk voetbal gezien zowel op de training als in de oefenwedstrijden v.w.b. veldspel, meest positieve is toch wel de vreugde en het plezier terug te zien bij de spelers dat ze weer echte wedstrijden kunnen spelen. De eerste 2 bekerronden heb ik helaas niet zelf mogen meemaken (Kos) maar daar heb ik ondanks dat we verloren positieve geluiden over gehoord dus dat is goed. We spelen bewust veel wedstrijden en rouleren goed door, hierdoor kunnen de spelers ook makkelijker wedstrijdritme opdoen.

Zie je je eigen team als kanshebber voor een prijs?
Dat weet ik niet, elke club moet na 1,5 jaar weer het ritme opdoen, de vorm weten te vinden en dat kost tijd. Ik kan alleen naar mijn eigen team kijken en wij zijn er in ieder geval niet  op achteruit gegaan dus dat is een pluspunt en misschien komen er komende weken nog wel verrassingen uit de try-outs van nieuwe spelers.

Hoe sterk is de poule waarin jullie zitten?
Het is weer de bekende Westlandse “fietspoule” waar uiteraard de mooiste clubs van het Westland in zitten aangevuld met ploegen uit Delft, Den Haag en Pijnacker. Iedere club is altijd jaloers op deze poule en het is altijd weer een verrassing wie als favoriet wordt bestempeld, maar vergeet niet dat ook een poule is waarin iedereen van iedereen kan winnen. Het zit altijd vrij dicht tegen elkaar aan, zowel boven- als onderin en elke trainer vindt het fantastisch om in deze poule de sportieve strijd aan te gaan met elkaar.

Wie zijn er volgens jou nog meer de kanshebbers?
Nou moet ik er toch aan geloven om namen te noemen, er zijn meerdere clubs die zich goed hebben verstrekt maar dan moet eerst nog wel een team gaan worden en in het achterhoofd dat we allemaal 1,5 jaar niets hebben mogen doen, ga ik toch voor Monster, DWO en Verburch voor de bovenste plekken.

Veel meer interviews op www.hethaagsamateurvoetbal.nl

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten