Houtwijk ontsnapt vlak voor tijd in spektakelstuk van de bovenste plank tegen Quintus

Een wedstrijd waar strijdlust en passie in zat en die voor de + 150 toeschouwers het aan kijken meer dan waard was. Onder hen ook enkele KNVB arbiters die vrij waren o.a Good Old Joop de Wit, Stanley van Lith en wie kent hem niet, Edward Pieterman. De amusementswaarde had in en om het veld een hoog gehalte.

De KNVB had een uitstekende zet gedaan, om een scheidsrechter aan te stellen uit het talenten traject, de 26 jarige Yoran Pekaar ( 26 ) uit Delft, hij is werkzaam in de haven van Rotterdam als Ingenieur en heeft studie Technische natuurkunde afgerond aan de TU in Delft.

Deze scheidsrechter Pekaar stond  zonder KNVB begeleider wel zijn mannetje ,  hij kon aan de bak bij deze topper. Zijn conditie was perfect, het volgen van het spel was uitstekend. Hij liet veel door voetballen, om het toch wel hoge  tempo in de wedstrijd te blijven behouden.

1 minuut stilte voor aanvang door beide elftallen en begeleiding.

Door het plotseling overlijden afgelopen vrijdag van  Houtwijk vrijwilliger Jan Bosman die tevens de vader van 1e elftal keeper Jeffrey Bosman is, hielden beide ploegen voorafgaand aan de wedstrijd 1 minuut stilte.

Jan was een man van weinig woorden,  maar was altijd wel op de plaats waar de club hem nodig had. O.a. Bar medewerker, diverse jaren kleding wassen van de selectie, en ook club – scheidsrechter is hij geweest. Ook het schoonmaken van de kleedkamers draaide hij zijn hand niet voor om. Een groot verlies voor zijn familie en zeker ook voor de club Houtwijk.

Onder moeilijke omstandigheden heeft  Jan zijn zoon Jeffrey Bosman, toch de plaats onder de lat ingenomen bij deze belangrijke wedstrijd. Hij verweerde zich uitstekend samen met zijn ploeggenoten die maar liefst 7 spelers misten waaronder topscorer en aanvoerder Kadir Narsen.

Wedstrijdverloop

Het duel waar iedereen weken naar uit keek en waar hoogspanning op stond stelde geen moment teleur. Voor de wedstrijd stond Quintus eigenlijk al met 0 – 1 voor, de topscorer van Houtwijk moest in de warming  up afhaken vanwege een blessure. Houtwijk moest alle zeilen bijzetten om een beter voetballend Quintus van het lijf te houden. Quintus speelde veel beter dan de eerste wedstrijd in Kwintsheul.

Stein van der Wel maakte de eerste goal voor Quintus in Houtwijk, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. Waar de Quintus trainer Richard Langeveld het in de rust niet mee eens was. Scheidsrechter  Pekaar gaf later aan, “ik liep op een lijn en keurde die goal af voor strafbaar buitenspe”l.

In de 33 minuut schoot Quintus spits Remco van der Knaap een bal keihard naast de goal van Houtwijk keeper Bosman. Een minuut later kwam Houtwijk op voorsprong gemaakt door Sinan Oscul 1 – 0 . Quintus gaf geen krimp en bleef goed voetballen en wist voor rust al een antwoord te geven op de achterstand. Een slim en bekeken genomen vrije trap van Bram Damen leverde de verdiende 1-1 op. Dit wat tevens de ruststand.

Na rust werd het een spektakelstuk in Houtwijk,het publiek ging zelfs op de banken staan om niets te missen. Alle aanwezige registers werden open getrokken door beide ploegen en het was bijna onmogelijk om aan te geven wie de winnaar zou worden van dit duel.

5 minuten na rust maakte de voormalige A. junior Sean van der Stap van Quintus na het omspelen van een Houtwijk verdediger 1 – 2. Quintus werd sterker en zette de thuisploeg onder druk. Quintus moest ook winnen om aan te blijven haken bij de kopgroep.

Maar toch viel de gelijkmaker aan de andere kant. Een corner genomen door Jesse Smit schoot Dennis Heemskerk onberispelijk in de touwen. 2 – 2.

In de 68 e minuut kwam Houtwijk weer op voorsprong. Weer was het een dood spelmoment Houtwijk gunstig gezind en weer was het raak uit een corner. De corner werd hard en strak genomen en prachtig ingekopt Danny Fens 3 – 2  en nog maar 20 minuten te spelen. Heel Houtwijk dacht dat de winst binnen was.  Nooit te vroeg juichen is toch het motto.

Quintus legde zich niet neer bij de achterstand en zette vol aan. Uit een van de aanvallen was de topscorer van Quintus,  Angelo Zwirs, die iets voor tijd een prachtige goal uit een vrije trap maakte. De bal zeilde onhoudbaar voor Houtwijk keeper Bosman in de voor hem linker boven hoek.  3 – 3 en er was nog tijd.

Beide ploegen gingen toch nog na deze ongemeen spannende pot voetbal op zoek naar de winnende goal. Eerst werd er nog een doelpunt van Houtwijk afgekeurd door scheidsrechter Pekaar wegens buitenspel en ook Rico de Haas had vlak voor tijd nog voor de winnende goal kunnen zorgen voor Houtwijk.

Intussen had Quintus  speler Sean van der Stap die de 1 – 2 maakte geblesseerd en of met kramp het veld verlaten.  In deze sportieve wedstrijd  waar 1x geel werd getoond bleef het tot de laatste seconde zenuwslopend spannend.

Het allerlaatste woord was toch weer aan Quintus dat onverzettelijk druk bleef zetten op de toch vrij solide ogende verdediging van koploper Houtwijk. In de94e en allerlaatste minuut van de wedstrijd zou Quintus bijna nog met de volle winst vertrekken. Spits Jesse van Paassen probeerde nog met een laatste schot de bal in het Houtwijk doel te schieten.  De bal spatte uiteen op de kruising van paal en lat.  Vlak daarna floot de uitstekende scheidsrechter af en stond er na een zinderende wedstrijd 3-3 op het scorebord.

Hoofd trainer Richard Douw  vond het een verdiende eindstand, en kon er wel mee leven. “Ook voor onze ploeg is het opvangen van 7 spelers niet eenvoudig, ik ben trots op mijn spelers dat ze het zo goed gedaan hebben tegen mede titelkandidaat Quintus.”

Zijn collega van Quintus Richard Langeveld zei het volgende: “De mannen hebben een prima wedstrijd gespeeld waarin karakter en veerkracht is getoond en dat de vele trouwe supporters daar ook zo over dachten bleek wel uit het applaus wat de ploeg kreeg bij het verlaten van het veld. Over de gehele wedstrijd genomen denk ik dat Quintus 2 punten te weinig heeft gekregen maar mag je nog blij zijn dat er niet verloren is.”

Tekst en foto`s:  Peter Grootscholten