Francis Janse (Vredenburch) : “Ik ben niet alleen hoofdtrainer, maar zal zeer zeker ook mijn gezicht bij de jeugd laten zien”

Francis Janse, de nieuwe trainer van Vredenburch:

Nico Mos

Gepokt en gemazzeld als speler bij voetbalvereniging Roozenburg. Als linker – en centrumspits scoorde hij gemakkelijk. Hij werd op zijn 28e al trainer. Na het werken in het Rotterdamse, heeft hij de laatste 2 jaar gewerkt bij Quick ( 1 jaar), als tweede trainer en zijn laatste club was Sporting Leiden. Francis Janse (60), de persoon in kwestie, legt hij uit waarom hij voor Vredenburch heeft gekozen.

Rijswijk – ‘Stel jezelf eerst maar even voor, Francis’. “Zelf heb ik altijd gevoetbald bij Roozenburg. Op mijn 16e stond ik al in het eerste. Ik was linker- of centrumspits en scoorde gemakkelijk, maar al op mijn 28e  gestopt door blessures. Eigenlijk ben ik toen direct mijn trainers papieren gaan halen, want het voetbalspelletje was wel mijn ding”, opent Francis het amicale gesprek. “Omdat de hoofdtrainer toen bij Roozenburg ontslagen was, heb ik het heel even over genomen. O.m. uit tegen Scheveningen gespeeld, destijds in de hoofdklasse. Dat was overigens wel een hele aparte gewaarwording. Ik kreeg als het waren gelijk de vuurdoop. Ik zit alweer 32 jaar in het trainersvak en heb zo’n vijftien clubs getraind. In 32 jaar valt dat best mee, natuurlijk. Kijk, als speler heb ik alleen maar voor Roozenburg gespeeld vanaf de 4e klasse tot in de hoofdklasse. We hadden allemaal ‘eigen’ jongens. Momenteel speelt de club 2e klasse en putten uit de jeugd is het ook niet, want de jeugd speelt op een (te) laag niveau”. Francis woont inmiddels al 12 jaar in Scheveningen.

Vredenburch

‘Waarom Vredenburch? “In principe had ik het bij Sporting Leiden met de technische staf, goed voor elkaar. Alleen die corona gooide roet in het eten. We hadden net drie wedstrijden gespeeld en toen zei de spelersgroep dat ze geen klik met mij hadden. Dit kwam mij pas in januari ter oren. De meeste clubs waren toen al voorzien c.q. hadden verlengd. Ik had zoiets, dat ik graag als hoofdtrainer weer aan de slag wilde gaan en dan liefst in Den Haag en omstreken. Ik las dat Tolga Akarsu, de vorige trainer, de club ging verlaten. Ik nam daarop direct contact op met Michel Deekman. Om een lang verhaal kort te maken, ik zat bij de kandidaten en al in mijn eerste gesprek hadden we een klik. Ook een gesprek gehad met de spelersraad. Dat was top. Ik had ook zoiets van ik vind dit heerlijk. Redelijk dicht bij huis, mooi complex, ik proef ook dat ze ambitieus zijn,  kortom ik heb er nu al zin in. Ik heb geen invloed gehad op de spelersselectie, weet ook niet echt hoe de groep er voor staat, dus ik stap er blanco in en dat vind ik eigenlijk wel prima”. In de voorbereiding speelt Vredenburch o.m. drie toernooien waaronder bij KSD Marine en bij FC Houtwijk. “Ik heb nog wel mogelijkheden om hier en daar zelf nog wat te regelen. Zeker voor wat het 2e elftal betreft, want daar was nog niet veel voor geregeld”.

Insteek

“Ik heb de spelersraad gesproken en ze wilden een trainer die fanatiek is en die er alles uit wil halen. Ook willen ze graag boven in de 4e klas meedraaien. Nou dat wil ik ook uiteraard. Sterker is zou ook dolgraag willen promoveren, maar dan moet ik ook een beetje weten wat voor vlees ik in de kuip heb. Dat heb ik wel na een paar trainingen gezien”, gaat Francis verder. “Ook bij de jeugd laat ik mijn gezicht zien.  Ik ben gek op jeugd, maar ik ga mij nooit opdringen. Ik zit er echter niet alleen voor het eerste elftal, maar hoop de gehele club verder te helpen. O.m. door het geven van clinics. Het is wel jammer dat er, dit jaar, geen A1 team is”. ‘Je bent direct trainer geworden en hebt op de cursus gezeten met je idool Willem van Hanegem? “Klopt, ook Jan Peters, Arie Haan en Bert van Marwijk zaten allemaal op die cursus. Ik was met nog een andere jongen als enige amateurs op de cursus. Met Willem van Hanegem, mijn grote voorbeeld als voetballer, kon ik op de cursus goed opschieten. Mijn grote voorbeeld als trainer is en blijft nog altijd Johan Cruyff. Hoe hij bij Barcelona spelers als Romario aan het voetballen kreeg en kon laten functioneren. Maar ook mannetjes als Figo en Stoichkov Daar heb ik echt een zwak voor”, aldus de vlot pratende nieuwe hoofdtrainer van Vredenburch.

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten