Podcast “De Schaduwspits” onderzoekt homoseksualiteit in sportwereld

In de podcast ‘De Schaduwspits’ onderzoeken de NOS-journalisten Rivka op het Veld, Jeroen Gortworst en Winfried Baijens waarom het in de voetbalwereld zo moeilijk is om uit de kast te komen. Een openlijk homoseksuele mannelijke profvoetballer is er op dit moment niet, terwijl die er wel zou moeten zijn.

In 1990 was Justin Fashanu de eerste professionele voetballer die uit de kast kwam. De aanvaller speelde voor Notts County en West Ham United en pleegde in 1998 op 37-jarige leeftijd zelfmoord. De drie journalisten zijn op zoek gegaan naar een Nederlandse voetbalprof met een dergelijk geheim. Tot nu toe zonder succes. Bovendien kwamen ze erachter dat ook in het amateurvoetbal homoseksuele jongens bij hun club grote moeite hebben om uit de kast te komen. Dat blijkt uit een rondvraag van het op jongeren gerichte NOS Stories en uit gesprekken met verschillende jongeren.

Een geïnterviewde 18-jarige amateurvoetballer kwam twee jaar geleden bij zijn omgeving uit de kast, maar niet bij zijn voetbalteam. “Ik heb er ook wel eens over nagedacht om tegen mijn team te zeggen: ‘Jongens, ik ben gay’. Maar altijd als ik erover nadacht, dan werd ik echt, echt bang. Dat ik dacht: ‘wat gaat er dan gebeuren?’ Ik stond dan echt te trillen.” Niet alleen omdat hij bang was dat jongens het niet zouden begrijpen, maar ook omdat hij angst had fysiek doelwit te worden, bijvoorbeeld als een tegenstander zou horen dat hij homoseksueel was. “Ik voelde me echt onveilig, en was dan bang dat ik in elkaar getimmerd zou worden.” Uiteindelijk stopte hij met voetbal.

Hij hekelt de cultuur bij veel clubs. “Het gaat vaak alleen maar over vrouwen en er wordt veel gescholden met ‘homo’.” Dat laatste wordt herkend door verschillende jongens die een vragenlijst van NOS Stories invulden. 74 procent is het eens tot zeer eens met de stelling ‘Bij mijn voetbalclub/team schelden veel mensen met de woorden ‘homo’ en ‘gay’’.

Het jeugdteam Jo17 van VV Berkum in Zwolle wilde daar wel met de journalisten over praten. Verschillende jongens herkennen de cultuur. “Er wordt best wel vaak gescholden met ‘homo’, of dat je ‘flikker’ naar elkaar roept. Maar je bedoelt daar niks geks mee”,  zegt een van de spelers. Problemen met iemand die uit de kast zou komen, heeft het team niet. Toch snappen de spelers wel dat dit lastig kan zijn. “We praten eigenlijk weinig over gevoelens,” erkennen de teamleden. Ook bestempelen ze de voetbalcultuur als macho.

Bijna een kwart van de jongens die de vragenlijst van NOS Stories invulde, is het een beetje tot zeer eens met de stelling: ‘Ik douche liever niet met een lhbti’er in dezelfde kleedkamer.’ Hoe anders is dat bij de meisjes, zo blijkt uit de vragenlijst: 7 procent van de meisjes is het een beetje tot zeer eens met de stelling over het douchen, 25 procent met de stelling over het schelden met homo.

In het professionele vrouwenvoetbal zijn veel lesbische rolmodellen. Volgens het meidenteam van KSV in Heerhugowaard is dat relevant: vier van de meisjes in dat team zijn lesbisch, en zij voelen zich helemaal geaccepteerd. Een van de meisjes, die op vrouwen valt, heeft ook nooit ervaren dat er anders tegen haar wordt gedaan sinds ze uit de kast is gekomen. Douchen is nooit ongemakkelijk: “Of we nou gewonnen of verloren hebben, als we de kleedkamer ingaan zetten we de muziek aan en is het een groot feest.”

De voetballer die stopte met voetbal vanwege zijn geaardheid, denkt dat een rolmodel zou helpen. “Met name voor de spelers die homo zijn en het moeilijk vinden om door te gaan, of willen stoppen. Voor mij persoonlijk ook. Gewoon om te laten zien: ‘Kijk, natuurlijk zijn er homo’s die voetballen. Wat een onzin om te denken dat ze er in het voetbal niet zijn.'”

Deel dit artikel met anderen:

Laatste berichten